Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα ζητούμενα για το κλείσιμο της χρονιάς

Το κλείδωμα βραχυπρόθεσμων κερδών καθορίζει την τάση σήμερα και στην αυριανή, τελευταία για τη χρονιά, συνεδρίαση. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και ποια blue chips πληρούν τις προϋποθέσεις για το... κάτι παραπάνω.

Χρηματιστήριο: Τα ζητούμενα για το κλείσιμο της χρονιάς

Προτελευταία συνεδρίαση για το 2020, με τις αγορές σε ιστορικά υψηλά και εκτιμήσεις ανάμεικτες
για το 2021, την αρχή του. Συγκρατημένη διόρθωση χθες βράδυ στη Wall Street, στις 3.727,21 μονάδες ο S&P500, σε ιστορικά υψηλά οι αγορές της Ασίας και στην Ευρώπη, στη Φρανκφούρτη ο DAX από τις 13.761 μονάδες, με βαρύ το κλίμα και λόγω του υγειονομικού στη Γερμανία.

Στα καθ' ημάς, λίγο ως πολύ αναμενόμενη η χθεσινή διολίσθηση προς τις 809 μονάδες, απόρροια «κλειδώματος» μέρους (κυρίως) βραχυπρόθεσμων θέσεων, εβδομάδος-μηνός. Μέτριος ο τζίρος, με την επικέντρωση των επενδυτών σε μετοχές των ΟΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, που (και) λόγω αυξημένης βαρύτητας κάνει τη διαφορά ως προς τη διακύμανση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. Στις 521,52 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, πάνω από σημαντικές τεχνικές περιοχές (που μένει να φανεί εάν μπορεί να λειτουργήσουν ως στηρίξεις, από Δευτέρα 4 Ιανουαρίου), με την Πειραιώς να διαφοροποιείται θετικά στο 1,25 ευρώ (1,63%) έναντι των Eurobank στο 0,591 (-2,48%) και Alpha Βank στο 0,962 (-0,82%). Σταθερή στα 2,25 ευρώ η μετοχή της Εθνικής.

Για τον κλάδο, το 2020 αποχωρεί με 2 εκκρεμότητες και 1 αναμονή. Για την Εθνική, την παράταση στο σίριαλ για την Εθνική Ασφαλιστική, για την Αlpha Bank, το θέμα με το Galaxy και για την Πειραιώς, με τη μετατροπή (από Δευτέρα) των CoCos σε μετοχές. Για την τελευταία, με τη σχετική διαδικασία η συμμετοχή του Δημοσίου θα ανέλθει στο 61,3% του μετοχικού κεφαλαίου. 

Στις 1.939,35 μονάδες ο FTSE25, με αντίρροπες κινήσεις, χθες, short vs long σε δεικτοβαρή χαρτιά.
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επίτευξης του ζητούμενου που είχε τεθεί, δηλαδή η υπέρβαση του ορίου των 2.000 μονάδων, εξέλιξη που μας υποχρεώνει να αρκεστούμε στην επιβεβαίωση των στηρίξεων (1.920 μον.) ενόψει της αρχής του νέου έτους.

Ισχυρός ο ΟΤΕ στα 13,41 ευρώ, σε ανοδική τάση ο ΟΠΑΠ στα 10,95 ευρώ, προς αλλαγή βραχυπρόθεσμης τάσης οι Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, που θα επηρεάσουν στη διακύμανση του δείκτη. Και με το κλίμα των ημερών να έχει αφήσει ακόμη μεγαλύτερο χώρο σε επενδυτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται σε μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία.

Οι αποδόσεις των τελευταίων συνεδριάσεων ενισχύουν αυτή την τάση, με πολύ πιθανή τη συντήρησή της μέχρι και το πέρας της αυριανής, τελευταίας συνεδρίασης για το 2020.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v