Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βλέψεις για υψηλότερα στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Τα νέα υψηλά στις διεθνείς αγορές διευκολύνουν τις κινήσεις των επενδυτών και στο Χρηματιστήριο. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με κέρδη άνω του 30% τον τελευταίο μήνα. Ο επόμενος στόχος για τον ΓΔ.

Βλέψεις για υψηλότερα στο Χρηματιστήριο

Νέα ιστορικά υψηλά στη Νέα Υόρκη, νέα υψηλά στη Φρανκφούρτη, σε υψηλά 30ετίας το Τόκιο
και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long επαναφέρουν την αγορά μας πάνω από το όριο των 800 μονάδων.

Σημαντική η χθεσινή άνοδος για βασικούς δείκτες, μετοχές, σε μία τελευταία προσπάθεια traders και επενδυτών να μεγιστοποιήσουν το όφελος της αντίδρασης που ξεκίνησε από την αρχή Νοεμβρίου, με τους αγοραστές να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη από επίπεδα χαμηλότερα των 600 μονάδων, χθες, σε «κλείσιμο» πάνω από το όριο των 800 μονάδων.

Σε τραπεζικές, blue chips αλλά και πλειάδα μετοχών της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας σημαντικές αποδόσεις, με αποτέλεσμα οι μεν εγχώριοι θεσμικοί να κατοχυρώνουν -πλέον- κέρδη και σε ετήσια μέτρηση, τα δε funds, επενδυτικά σχήματα, να μετρούν διψήφιες υπεραξίες σε διάστημα μηνός και 3μήνου.

Στις 810,44 μονάδες ο ΓΔ, με την υπέρβαση των 805 να ενισχύει το ενδεχόμενο της συνέχισης προς τις 845 μονάδες, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για μετοχές μικρότερων κατηγοριών. Ενδειξη ενισχυτική προς αυτό δόθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς για μετοχές αυτών των κατηγοριών καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά μεταβολής, με τον κλάδο της πληροφορικής/τεχνολογίας να έχει την τιμητική του. Από τους κλάδους που βγαίνουν ενισχυμένοι από αυτή την κρίση και υπόσχεται περισσότερα από το νέο έτος.

Επαναφορά και για μετοχές εταιρειών που επλήγησαν άμεσα, δραστικά, από την πανδημία και πλέον προεξοφλείται πως σταδιακά θα μπορούσαν να ανακάμψουν. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Aegean, δευτερευόντως της Autohellas.

Σε επαναφορά ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί της ισχυρής ανοδικής διόρθωσης, πλέον στις 526,59 μονάδες με απόδοση 31,37% σε διάστημα μηνός αλλά σταθερά χαμηλότερα στο έτος. Στο 40,51% οι απώλειες, σε ετήσιο, καταδεικνύοντας το περιθώριο αναστροφής που ενισχύεται και τεχνικά μετά το «κλείσιμο» του ΔΤΡ υψηλότερα των 520 μονάδων. Κλάδος που θα πρωταγωνιστήσει το 2021, εύλογες συνεπώς οι θέσεις που λαμβάνονται από επιθετικά αλλά και (δευτερευόντως) πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Στις 1.943,14 μονάδες ο FTSE25, με στόχο μας (από τα μέσα Νοεμβρίου) την επαναφορά πάνω από το όριο των 2.000 μονάδων, εφικτός; Θα δείξει, με ισχυρή χθες τη ΔΕΗ και βοήθειες από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil, ΕΛΠΕ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v