Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το κλειδί της ανόδου και τα νέα στοιχήματα

Ισχυρό ανοδικό ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πώς «παίζονται» οι τελευταίες συνεδριάσεις του έτους, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις εισηγμένες «επικαιρότητας» και τις... τράπεζες να έχουν τον τελευταίο λόγο. Ενα ενδεικτικό καλάθι μετοχών με long τάση.

Χρηματιστήριο: Το κλειδί της ανόδου και τα νέα στοιχήματα

Ο Τραμπ υπέγραψε, τελικά, το νομοσχέδιο για τη χορήγηση 900 δισ. στην οικονομία των ΗΠΑ,
με αποτέλεσμα να αποτραπεί το λεγόμενο «shutdown».

Ανοδικά, νωρίτερα, οι αγορές στην Ασία, για happy ending έτοιμες οι ευρωπαϊκές, σε ανάλογο ρυθμό
traders και επενδυτές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 787,48 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με οριακές απώλειες (0,86%) στην εβδομάδα αλλά θετικό πρόσημο
(4,05%) στον μήνα, το στοίχημα κυρίως για τους «δεικτολάγνους» έγκειται στο εάν το 2021 θα ξεκινήσει με το 7άρι ή το 8άρι μπροστά για τον ΓΔ. Σημασία περισσότερο σημειολογική, κλείνοντας έναν ετήσιο κύκλο που βρίσκει το χρηματιστήριό μας να μετρά απώλειες 8,21%, λόγω (κυρίως) του 43,22% που καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος.

«Βαρίδι» στο διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου, «μοχλός» θεαματικής αναστροφής, από την αρχή Νοεμβρίου (και μετά τη θετική έκπληξη του οίκου Moody's), με απόδοση 30,55% σε διάστημα μηνός είναι ο κλάδος που μπορεί να κάνει τη διαφορά και στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις του 2020. Ακόμη και μηδενίζοντας τις απώλειες για τον ΓΔ, στην περίπτωση που συντηρηθεί η μόχλευση στις μετοχές του κλάδου.

Στις 487 το κάτω όριο (δυνητικής) διακύμανσης για τον ΔΤΡ, στις 535 το άνω, με επόμενες περιοχές στις 448 και 577 μονάδες αντίστοιχα. Ενδεχόμενη απώλεια ή υπέρβαση του ενός ή του άλλου ορίου μπορεί να ενεργοποιήσει επιθετικότερες εντολές είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά, από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του 2021. Από αυτήν της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου κιόλας, με τους long να έχουν το πλεονέκτημα.

Στο happy ending και στις προοπτικές του 2021 εστιάζει ο Δημήτρης Τζάνας (επικ. επενδ. Κύκλος χρηματιστηριακή), σε στοιχήματα και παγίδες αναφερόταν ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Σε κλάδους αιχμής και σε εισηγμένες επικαιρότητας η επικέντρωση (κυρίως) των traders.

Κλάδοι, όπως αυτός της ενέργειας, των υποδομών/κατασκευών, της τεχνολογίας/πληροφορικής είναι εκ των πραγμάτων στο monitoring των κάθε λογής funds. Με τον τραπεζικό να αποτελεί το «κλειδί» όχι (τόσο) μόνο της τάσης της αγοράς όσο (κυρίως) της προσπάθειας επαναφοράς της πραγματικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας στη νέα πραγματικότητα.

Μεταφορές/τουρισμός είναι επίσης ένα στοίχημα (και) για τη χρηματιστηριακή αγορά, που προφανώς αρχίζει να ευνοείται από την απαρχή των εμβολιασμών.

Στα ανοιχτά μέτωπα, στα μεγάλα έργα και τις ελπίδες για συμβόλαια το 2021, αναφέρεται ο Φώτης Κόλλιας, με τον ευρύτερο κλάδο να εκτιμάται πως δεν μπορεί να έχει χειρότερη εικόνα απ' ό,τι το 2020. Με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ελλάκτωρ να αποτελούν καταλύτη ευρύτερων ανακατατάξεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και χρηματιστηριακά.

Μία από τις μετοχές του ενδεικτικού «καλαθιού» μετοχών με long τάση, η Ελλάκτωρ, όπως και της Mytilineos, των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Εθνική, Aegean, EXAE, Lamda, αλλά και ElvalHalcor, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Quest, Πλαστικών Θράκης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v