Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αλμα πάνω από τις 800 για τον Γενικό Δείκτη

Κέρδη άνω του 2% για την εγχώρια αγορά, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει με άνοδο άνω του 5%. Διάχυση του ενδιαφέροντος σε blue chips και mid caps. Ποιες μετοχές βλέπουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Χρηματιστήριο: Αλμα πάνω από τις 800 για τον Γενικό Δείκτη

Θετικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά, στο πράσινο τα futures στη Wall Street, υπεραποδίδοντας πάνω
από τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τη σκυτάλη από τις ασιατικές αγορές πήραν οι long στις ευρωπαϊκές, συνεπικουρούμενοι από τη θετική εικόνα που διαμορφωνόταν στη Νέα Υόρκη.

Το «ΟΚ» Τραμπ στο πακέτο (υπο)στήριξης των 900 δισ. για τη Wall Street, οι προσδοκίες λόγω έναρξης των εμβολιασμών και της συμφωνίας Βρυξελλών - Λονδίνου για τη Φρανκφούρτη κ.α. αγορές είναι οι αφορμές για να ενεργήσουν υψηλότερα οι αγοραστές.

Αφορμής δοθείσης και στο χρηματιστήριό μας, με το ξεκίνημα, ενδεικτικό της διάθεσης (κυρίως) traders αλλά και επενδυτών.

Από τις 793,91 μονάδες το άνοιγμα της συνεδρίασης, που σε λιγότερο από 5' και με τζίρο 2,8 εκατ. υπερέβη το όριο των 800 για να φτάσει, πριν λίγο, έως τις 807 μονάδες.

Η αυξημένη κινητικότητα στις τραπεζικές μετοχές παραπέμπει περισσότερο σε traders και λιγότερο σε επενδυτές, θεμιτό αυτό, καθώς ο κλάδος μετρά ακόμη σημαντικές απώλειες (σε ετήσιο) και είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Με τον τραπεζικό κλάδο, όμως, να αποδίδει περισσότερο από 5% (στις 520 ο ΔΤΡ), άμεση είναι η διάχυση των εντολών από τα blue chips μέχρι τις μετοχές τις μεσαίας, χαμηλότερης κατηγορίας.

Στα 11,5 εκατ. η αξία συναλλαγών, στα πρώτα 30', καλή (και) για τα... έθιμα των ημερών, επί της ουσίας «καθαρή» με δύο μικρά πακέτα (σε ΟΠΑΠ, Eurobank).

Σε Εθνική, Alpha Bank αλλά και σε ΔΕΗ, Πειραιώς, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Mytilineos, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα. Σε όλες με ξεκάθαρο πλεονέκτημα των αγοραστών.

Ενδεικτική η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 72 μετοχές να ενισχύονται. Για 25, η απόδοση ξεπερνά το 3%
ενώ νέα υψηλά 52 εβδομάδων καταγράφονται για μετοχές των Ιντεάλ (2,30), Paperpack (6,50), Παΐρης (0,765), Profile (4,76), Flexopack (9,20), Byte (1,39), Ιλυδα (0,64) και ΔΕΗ (7,50).

Ειδικότερα για την τελευταία, η δυναμική επαναφοράς είναι τέτοια που και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι αγοραστές είναι ιδιαίτερα επίμονοι. Εκτίμησή μου πως η διοίκηση της Επιχείρησης θα σταθμίσει τα της συγκυρίας και σε εύλογο χρόνο θα επιδιώξει να βγει στις αγορές. Με την αποτίμησή της μεγαλύτερη (και) των 2 δισ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v