Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιων τόνων διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Βραχυπρόθεσμα κέρδη κατοχυρώνουν οι επενδυτές στην εγχώρια αγορά, σε μια συνεδρίαση με μέτριες συναλλαγές. Η εικόνα του τραπεζικού κλάδου και πού καταγράφεται κινητικότητα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Ηπιων τόνων διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Οριακά θετική μεταβολή στη Φρανκφούρτη, διορθώνει προς τις 805 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Υποτονική η διάθεση traders και επενδυτών στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών, σε ανάλογο ρυθμό και στην ελληνική.

Προτεραιότητα στο «κλείδωμα» μέρους (κυρίως) βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, με συνέπεια τη συγκρατημένη διόρθωση με περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο. Στα 3 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, με τη συμπλήρωση των πρώτων 25' της συνεδρίασης, που βρίσκουν τον ΓΔ κατά 0,32% χαμηλότερα, στις 806 μονάδες. Με τον ΔΤΡ κατά 0,51% στις 518 και τον FTSE25 με απώλειες 0,44% στις 1.930 μονάδες.

Σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς, στη χθεσινή και στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης φαίνεται πως οι ενεργοί παίκτες δεν προτίθενται να δώσουν άμεση συνέχιση της κίνησης με στόχο τις 840 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Αναλογικά ούτε η επίτευξη των 550 μονάδων για τον τραπεζικό, όπως και του ορόσημου των 2.000 μονάδων για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Προτιμητέα, όπως φαίνεται, η διασφάλιση των στηρίξεων, η κατοχύρωση υπεραξιών και η διατήρηση θέσεων σε επίπεδα λίγο πάνω από το όριο των 800 μονάδων.

Από την αρχή, κιόλας, και πιο εμφανώς στη συνέχεια, το ζητούμενο (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων ήταν (και είναι) ένα πέρασμα από το «ταμείο». Αποτυπώθηκε από νωρίς, στις περιπτώσεις -ενδεικτικά- των ΟΤΕ και Εθνικής (από blue chips και τραπεζικές αντίστοιχα).

Εως τα 13,17 ευρώ οι εντολές στον ΟΤΕ, έως τα 2,236 στην Εθνική, με την πλειονότητα των τίτλων του 25άρη να ακολουθεί. Ενδεικτικό το ότι στις 11:05 από τις μετοχές του δείκτη, σε μόλις 4 πλεονεκτούσαν οι αγοραστές, ενώ για 2 η τιμή παρέμενε αμετάβλητη.

Ειδικότερα, στα 13,88 η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, στα 6,96 της ΕΥΔΑΠ, στα 13,06 της Τέρνα Ενεργειακής, στα 3,88 της Fourlis. Και στα 9,20 της Sarantis, στα 7,40 της ΔΕΗ. Από αυτά τα επίπεδα ενεργοποιήθηκαν και αγορές, κυρίως σε Εθνική, ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιηθεί αισθητά η τάση της αγοράς, που είναι ελαφρώς short σε ημερήσια μέτρηση.

Για 93 μετοχές η τιμή μένει σταθερή, σε 37 υπερτερούν οι αγοραστές έναντι 45 όπου προβάδισμα έχουν οι πωλητές. Με τη μεγάλη κατηγορία σε ελαφρώς πτωτική τάση, διευρύνεται ο χώρος για μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας. Εξέλιξη αναμενόμενη, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Κινητικότητας συνέχεια στον κλάδο της πληροφορικής, με νέες υψηλές τιμές για μετοχές των Entersoft (2,48), EpsilonNet (4,44), Profile (4,845), Byte (1,45), αλλά και άλλων από αυτές τις κατηγορίες. Ξεχωρίζουν Δομική Κρήτης (στο 0,38 ευρώ) αλλά και Revoil (0,936), Ικτίνος (0,72), Εκτέρ (0,92).

Στα 4,9 εκατ. η αξία συναλλαγών, στις 11:15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v