Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε βαθύ κόκκινο βάφεται το Χρηματιστήριο

Για πτώση εντός εύρους, που δικαιολογείται ως διόρθωση στην τελευταία φάση της αντίδρασης, κάνουν λόγο αναλυτές. Στο 3,5%-4% η πτώση για Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς. Πιέζονται και τα blue chips. Σε ποιες επιμέρους μετοχές βγαίνουν αντιστάσεις.

Σε βαθύ κόκκινο βάφεται το Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά και τα futures στη Wall Street, σε βαθύτερο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εντός τεχνικών ορίων η διόρθωση στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, ξεφεύγει οριακά όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο στα καθ' ημάς.

Στις τράπεζες σημειώνονται, τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι μαζικότερες ρευστοποιήσεις (κυρίως) από την πλευρά ξένων και Ελλήνων θεσμικών, διαχειριστών. Απόρροια της σημαντικής υπεραπόδοσης των μετοχών του κλάδου, από τα χαμηλά στα τέλη Οκτωβρίου.

Για τον Γενικό Δείκτη, επιβεβαιώνεται -προσώρας- η τεχνικότητα της περιοχής των 805-801 με χαμηλό ημέρας στις 801,95 μονάδες. Σημείο απ' όπου ενεργοποιήθηκαν -σταδιακά- αγορές σε συγκεκριμένα blue chips, ενώ περιορισμένης έκτασης κινήσεις έγιναν (και) στην Εθνική, πέριξ των 2 ευρώ.

Ανάλογη η επιβεβαίωση για τον FTSE25, με χαμηλό ημέρας στις 1.906,35 με το διάγραμμα να αποτυπώνει τη σπουδαιότητα των 1.907 μονάδων (σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη).

Πρακτικά, τόσο για τον ΓΔ όσο και τον 25άρη η διόρθωση εξελίσσεται -μέχρι πριν λίγο (*)- εντός ελεγχόμενων ορίων, εντός εύρους που δικαιολογείται ως διόρθωση στην τελευταία φάση της αντίδρασης που προηγήθηκε.

Υπολείπεται, τεχνικά, ο τραπεζικός κλάδος, με τις 487 μονάδες ως σημείο αναφοράς (όπως αναφέρθηκε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας), που σημαίνει πως η επαναφορά του ΧΑ προς τις 835 περνά μέσα από το «γύρισμα» των τραπεζικών μετοχών.

Στα 2 (-4,13%) η Εθνική, με χρηματιστηριακές πηγές να κάνουν λόγο για επάνοδο του CVC Capital με βελτιωμένη τιμή, κάτι που δεν επιβεβαιωνόταν μέχρι πριν λίγο.

Στο 0,8512 (-3,82%) η Alpha Bank, με τη Wood να επανέρχεται με υψηλότερες τιμές-στόχους για τις συστημικές τραπεζικές. Στο 0,5838 (-2,70) η Eurobank, στο 1,202 (-3,84%) η Πειραιώς.

Στα blue chips βγαίνουν αντιστάσεις σε επιμέρους μετοχές, λ.χ. ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, Sarantis, Jumbo, ΟΠΑΠ διορθώνουν με λιγότερο από 1%, ενώ για την Τέρνα Ενεργειακή καταγράφηκε μέχρι και νέο ιστορικό υψηλό, στα 14,80 ευρώ. Νωρίτερα είχε γίνει ένα πακέτο για 25.000 τμχ. στα 14,64 ευρώ (10:54).

Στο 3,67% οι απώλειες για τη μετοχή της Viohalco, στα 3,54 ευρώ, οι μεγαλύτερες από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη.

Στο 1/4 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 29 μετοχές να πηγαίνουν κόντρα στη διόρθωση.

Ξεχωρίζουν ΒΙΟΤΕΡ, ΕΛΓΕΚΑ, Ιντεάλ, Ευρωσύμβουλοι, Κλωστ. Ναυπάκτου, Entersoft, Intrakat, ElvalHalcor, ΚΡΙ-ΚΡΙ. Για την τελευταία σημειώθηκε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό στα 6,70 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική ανοδική πορεία της εταιρείας του Παναγιώτη Τσινάβου.

(*) στα 32 εκατ. ο τζίρος στις 14:30, αναλογικά μικρότερος σε σχέση με τις ανοδικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v