Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές είναι στο στόχαστρο των long

Η συσσώρευση των προηγούμενων συνεδριάσεων και οι προσπάθειες για περαιτέρω ανοδική κίνηση με όπλο και την τάση στις διεθνείς αγορές. Τα πρώτα ορόσημα της χρονιάς και οι μετοχές στις οποίες εστιάζουν οι επενδυτές.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές είναι στο στόχαστρο των long

Με μικρά κέρδη και συσσώρευση πάνω από το όριο των 800 μονάδων, ξεκίνησε η πρώτη εβδομάδα του 2021 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με ώθηση από την συνεχιζόμενη άνοδο στις διεθνείς αγορές, τα νέα υψηλά από Νέα Υόρκη, σε Ασία, μέχρι Φρανκφούρτη και Μιλάνο, στην Αθήνα η αρχή του έτους χαρακτηρίστηκε από ικανοποιητικές συναλλαγές, μερική κατοχύρωση τραπεζικών θέσεων και συντήρηση ή και ενίσχυση ισχυρών δυνάμεων από τα blue chips.

Κλίματος επιτρέποντος, συνέχεια υπήρξε και στη μόχλευση από την πλευρά (κυρίως) εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων σε μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Κατηγορίες εισηγμένων/μετοχών απ' όπου θα αναδειχθούν τα "χρυσά χαρτιά" του 2021, όπως άλλωστε έγινε το 2020 και το 2019.

Στις 819,27 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.950,62 ο FTSE25, στις 501,07 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.123,58 ο FTMidCap. Στα 220 εκατ. ο τζίρος εβδομάδος, περί τα 73 εκατ. ο μέσος ημερήσιος με καλή κατανομή μεταξύ τραπεζών-blue chips, στοιχείο που παραπέμπει σε ελεγχόμενη μείωση (βραχυπρόθεσμων) θέσεων στις πρώτες και μεθοδική αύξηση στις δεύτερες. Στα 8,129 δισ το ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με σημαντικές εισροές στα μετοχικά (κυρίως εσωτερικού) συντηρώντας την τάση που διαμορφώθηκε σταδιακά από την αρχή Νοεμβρίου.

Με υποσχέσεις το 2021, σε μετοχές, αμοιβαία και λοιπά επενδυτικά "καλάθια" ("γέμισαν" τα ελληνικά ETFs) αλλά και επιφυλάξεις λόγω της πανδημίας λόγω Covid-19, των κοινωνικών/οικονομικών συνεπειών και της αβεβαιότητας για τον χρόνο συνολικότερης εξόδου από αυτή την κατάσταση, κατ' αρχήν στο "υγειονομικό επίπεδο".

Με υπερίσχυση των πωλητών, η αρχή, στον τραπεζικό κλάδο με την αγορά να έχει αποτιμήσει (έως τα επίπεδα των 530-540 μονάδων) τις εξελίξεις, με την προσοχή-πλέον- να στρέφεται στις πρώτες επαφές/ελέγχους του εγχώριου συστήματος από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Για τον κλάδο ο ορίζοντας φτάνει -σε αυτή την φάση- έως το 2ήμερο 21-22 Ιανουαρίου, οπότε η συνεδρίαση της ΕΚΤ και η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Θα έχει προηγηθεί ένας πρώτος έλεγχος από την Φρανκφούρτη, ενώ (τυπικά) εισέρχεται σε περίοδο διαδικασίας των "ελέγχων αντοχής/κεφαλαιακής επάρκειας" κ.λ.π.

Παράλληλα "τρέχουν" οι ενέργειες των διοικήσεων των τραπεζών, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται, εχθές Σάββατο, στις απ' ευθείας διαπραγματεύσεις της Πειραιώς με Intrum για Vega. Συν τω χρόνω θα αποσαφηνισθεί το σκηνικό όσον αφορά στο AMC της Τραπέζης της Ελλάδος και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ενός "Ηρακλή ΙΙ".

Τεχνικά ο κλάδος για να αποκτήσει- εκ νέου- ανοδική φορά θα πρέπει να επιτευχθεί η πειστική υπέρβαση των 535-550 μονάδες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΔΤΡ θα μπορούσε να διαφύγει ανοδικά προς τις 577 και 617 μονάδες, που είναι ο στόχος των long σε "κλείσιμο" μηνός.

Απόλυτα ενθαρρυντική η εικόνα στα βασικά blue chips, καθώς οι θέσεις των μακροπρόθεσμων funds όχι μόνο παραμένουν σταθερές αλλά ενισχύονται, ενώ προστίθενται και νέες. Ψήφος εμπιστοσύνης των "ισχυρών χεριών" σε επιχειρηματικές δυνάμεις των Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και επάνοδος σε παραδοσιακές όπως των Motor Oil, TITAN ενώ συντηρούνται σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Sarantis, Fourlis, EXAE κ.α

Ουσιαστικά η μεγάλη κεφαλαιοποίηση είναι σε συσσώρευση, με τον δείκτη πάνω από τις 1.920 μονάδες περιοχή, όπου, εύλογα, μετά από αδιάλειπτη άνοδο 10 εβδομάδων γίνεται αλλαγή θέσεων. Για το τελευταίο, όσο το κλίμα/τάση στην Wall Street είναι ανοδική δεν θα πρέπει να θεωρείται "διανομή" αλλά "αλλαγή" χαρτιών που πρακτικά παραπέμπει σε απορρόφηση των πωλήσεων με πιθανότατη την ενεργοποίηση ενός επόμενου ανοδικού κύκλου.

Ο μεγάλος στόχος των long είναι το... 1.000άρι, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί σε "δεύτερο χρόνο". Προσώρας εστιάζουμε στις 831, 845, 874 και 892 μονάδες. Θα τα δούμε αυτά, κάνοντας ένα βήμα/κάθε συνεδρίαση και όσο η ευρύτερη ζώνη των 787-750 μονάδων είναι το μεσοπρόθεσμο σημείο αναφοράς μας, η βάση μας.

Προφανώς οι κινήσεις μας παραμένουν σε συνάρτηση με την εικόνα στην "αγορά των αγορών" με τον S&P 500 στις 3.824,58 μονάδες. Οι 3.832 είναι η κοντινή αντίσταση, που πιθανότατα θα δοκιμασθεί, αύριο Δευτέρα, έχοντας ως στόχο τις 3.881 μονάδες. Stop για τις long θέσεις η διόρθωση χαμηλότερα των 3.750-3.720 μονάδων.

Συνακόλουθα, για τον DAX στις 14.047,90 με την τάση να παραμένει επιθετικά long όσο είναι πάνω από τις 14.000 θυμίζοντας πως ο δείκτης διέσπασε ανοδικά ευρύτερη περιοχή (3ετίας) στα όρια της οποίας είχε "προσκρούσει" τρεις φορές. Εύλογο το ενδιαφέρον για το κατά πόσον η Φρανκφούρτη- μετά τα νέα υψηλά- είναι σε σημείο εκκίνησης για έναν επόμενο ανοδικό κύκλο. Με επιφυλάξεις, πάντα, και για όσο χρειαστεί να βεβαιωθούμε (κατ' αρχήν τεχνικά) εάν όντως ο DAX "βλέπει" προς τις 14.700 μονάδες.

Ενα-ένα, όμως, συνεδρίαση με τη συνεδρίαση ισχυροποιώντας τις άμυνες μας, όπως μεθοδικά προχωράμε από τέλος Οκτωβρίου- αρχή Νοεμβρίου.

Τέλος από ένα ενδεικτικό (και μόνον ενδεικτικό) "καλάθι" (και με την πολύτιμη βοήθεια του Ηλία Ζαχαράκη) με long τάση είναι οι μετοχές των Εθνικής, Eurobank από τον τραπεζικό, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, TITAN, ΕΛΠΕ και από τη μεσαία κατηγορία Quest, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Avax, ElvalHalcor, Profile, Entersoft,Intrakat.

Από τις χαμηλότερες κατηγορίες ξεχωρίζουν (με long τάση) ΒΙΟΤΕΡ, MIG, Ideal, Μπήτρος, Επίλεκτος πάντα από ενδεικτικό "καλάθι" μετοχών.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εισηγμένων, από το "κάτω ράφι" του ταμπλώ, εστιάζει ο Στέφανος Κοτζαμάνης με τις 10 μετοχές που είναι στην εστίαση του να αποτελούν, επίσης, ενδεικτική εικόνα ενός τμήματος της αγοράς που αποκτά όλο και περισσότερους "οπαδούς".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v