Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κινήσεις με το βλέμμα στα... μετόπισθεν

Πτωτικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Πρώτο ζητούμενο η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες, με τις διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές να καθορίζουν το κλίμα. Οι τράπεζες και οι μετοχές με ξεκάθαρη long τάση.

Χρηματιστήριο: Κινήσεις με το βλέμμα στα... μετόπισθεν

Σε επίπεδα συναγερμού, λόγω πανδημίας, οι αγορές, αφορμή για διόρθωση ψάχνουν οι short.

Το ενδεχόμενο συσσώρευσης, με πλάγιοκαθοδική κίνηση των τραπεζικών και ανόδου επιλεγμένων blue chips με συντήρηση της μόχλευσης στα μεσαιομικρά είναι το ενδεχόμενο στο οποίο ποντάρουν οι traders στο
Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανοδική μεν η τάση στις διεθνείς αγορές, πλην όμως υπάρχουν ενδείξεις για ορθολογικοποίηση των αποτιμήσεων. Θα μπορούσε η διήμερη «βουτιά» για το bitcoin να αποτελέσει μία από αυτές τις ενδείξεις, σε συνδυασμό με τη σταθερά απογοητευτική κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο; Θα δούμε, με το ΧΑΑ να επηρεάζεται από τη διακύμανση των αγορών σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη.

Στις 14.049,53 μονάδες ο DAX, υπέρβαση σημαντική για τους long, θα απαιτηθούν ωστόσο 1-3 συνεδριάσεις για να επιβεβαιωθεί η τάση. Από τις 3.795 κατά 0,49% χαμηλότερα, νωρίτερα, τα futures του S&P500 στη Wall Street.

Στα καθ' ημάς, μικρά κέρδη την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο θα επέμενα στην ανάγκη διασφάλισης των αμυνών που χτίζονται μεθοδικά πάνω από τις 805-800 μονάδες. Ενδεχομένως μία διόρθωση, ελεγχόμενη, από τους επενδυτές να ήταν προτιμότερη -σε αυτή τη φάση-, δίνοντας ευκαιρία τοποθέτησης και άλλων που «βλέπουν» την αγορά υψηλότερα.

Συνεπώς σφικτά όρια συναλλαγών σήμερα και βλέπουμε από αύριο. Στις 819,27 μονάδες ο ΓΔ, με ζητούμενη την επιβεβαίωση της στήριξης προκειμένου να μείνει ενεργό το ενδεχόμενο της υπέρβασης των 850 μονάδων.

«Κλειδί» ο δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στις 501,07 μονάδες και την Εθνική στο επίκεντρο.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως τις σημειώνει -από νωρίς- ο Χρήστος Κίτσιος, ενδεχομένως να έχουν και «δεύτερη ανάγνωση», επ' ωφελεία της Εθνικής -όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Δηλαδή, στην περίπτωση που η διοίκηση της Εθνικής προχωρούσε στην εναλλακτική της δημόσιας εγγραφής και είσοδο στο χρηματιστήριο. Ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις, ούτως ή άλλως. Στα 2,09 ευρώ η μετοχή της Εθνικής.

Κινητικότητα σε επιμέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη στις 1.950,62 και αρκετές μετοχές της κατηγορίας σε ξεκάθαρη long τάση. Το πιθανότερο να δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές για ορισμένα blue chips.

Ανάλογη κατάσταση και στα μεσαιομικρά, με τον FTMidCap στις 1.123,58 μονάδες.

Σε μετοχές με long τάση από ένα ενδεικτικό «καλάθι» αναφερθήκαμε στο χθεσινό σχόλιόο μας.

Με τα μέχρι πριν λίγο δεδομένα, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v