Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί στις παρυφές των 800 μονάδων

Σε αρνητικό έδαφος, κάτω από το ορόσημο των 800 μονάδων, επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης. Αρνητικό γύρισμα για ΟΤΕ, Coca Cola. Πιέσεις στην Πειραιώς, κρατά τα κέρδη της η Εθνική. Η τάση στις αγορές και τα σινιάλα από τον τζίρο.

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί στις παρυφές των 800 μονάδων

Με μικρή άνοδο τα ευρωπαϊκά, με μικρή διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συντηρείται το θετικό πρόσημο για τα futures στη Wall Street, στις 13.893 (0,53%) ο DAX.

Το γύρισμα σε ΟΤΕ, Coca Cola σε συνδυασμό με την πίεση στην Πειραιώς ξαναφέρνουν μπροστά τους πωλητές.

Στις 797 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, διορθώνοντας από το αρχικό υψηλό των 806,74 μονάδων, με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο μέχρι τις 12:20-12:30, οπότε και σταδιακά ενεργοποιήθηκαν οι πωλητές, με συνέπεια στις 13:45 ο δείκτης να περάσει σε αρνητικό έδαφος.

Η αρχική προσπάθεια της μίας πλευράς να διαμορφώσει προϋποθέσεις για κάτι ουσιαστικότερο και παρότι (υπο)στηρίχθηκε από ικανοποιητικές συναλλαγές δεν είχε διάρκεια, δεν βρήκε τη δέουσα ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, τις πρώτες δύο του Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα, η αγορά συσσωρεύει μεταξύ 787-827 μονάδων, με χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών την αισθητή μείωση της αξίας συναλλαγών. Κάτι φάνηκε να γίνεται χθες, με τον τζίρο στα μεγέθη των 50 εκατ. (από τα 30 plus) της Δευτέρας, αλλά για το κάτι παραπάνω θα απαιτηθεί διάρκεια στις κινήσεις των «ισχυρών χεριών». Στα 28,5 εκατ. η αξία συναλλαγών, νωρίτερα, και η αλήθεια είναι πως την περιμέναμε -τουλάχιστον- στα χθεσινά και κάτι παραπάνω.

Με θετικό πρόσημο ο τραπεζικός κλάδος, με οριακά αρνητικό ο FTSE25, με τον πρώτο στις 493 (αλλά με υψηλό στην αρχή τις 506,05 μονάδες) και τον δεύτερο στις 1.908 μονάδες.

Πωλητές σε ΔΕΗ, Πειραιώς και Motor Oil, Mytilineos, Coca Cola, TITAN διαμορφώνουν τάση, με συνέπεια να βγαίνουν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις στη διόρθωσή τους από τα «τοπικά υψηλά».

Διακύμανση που θα έλεγα πως παραπέμπει σε ρευστοποιήσεις από θεσμικά χαρτοφυλάκια παρά σε «ισχυρά χέρια», καθώς τα τελευταία έκαναν διακριτή την παρουσία τους μόλις χθες. Ωστόσο σημαντικό είναι το ότι η διόρθωση σε μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης γίνεται με σημαντικά χαμηλότερο τζίρο απ' ό,τι στη χθεσινή ισχυρή αντίδρασή τους. Κάτι είναι και αυτό, μένει να δούμε προς το «κλείσιμο».

Διαφοροποίηση στις τραπεζικές, καθώς η Εθνική εμφανίζεται ισχυρή σήμερα, στα 2,062 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα στα blue chips, καθώς σε τίτλους των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή υπερισχύουν οι αγοραστές.

Στις 49/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, δηλαδή ανατροπή από την εικόνα της αγοράς μέχρι τις 12:30. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v