Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα επόμενα βήματα μετά την «αυτονόμηση»

Η χθεσινή διαφοροποίηση της εγχώριας αγοράς και γιατί θεωρούνται κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις. Πώς αποτιμώνται οι εξελίξεις στο εξωτερικό και ποιες κινήσεις εντός συνόρων έχουν τη σημασία τους. Ανοδικό το άνοιγμα.

Χρηματιστήριο: Τα επόμενα βήματα μετά την «αυτονόμηση»

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street, ενδιαφέρουσα ανοδική αυτονόμηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έναντι των ευρωπαϊκών.

Στις 3.798,91 (0,81%) ο S&P500, σημαντική η σημερινή ημέρα για τις ΗΠΑ με την ορκωμοσία του νέου προέδρου και εύλογα η προσοχή (και) των αγορών στρέφεται προς Ουάσιγκτον.

Αντίστροφη μέτρηση, λοιπόν, για μία πολυαναμενόμενη τελετή, με όσα αυτή μπορεί να δρομολογεί διεθνώς αλλά και για τα δικά μας θέματα. Ενδεικτικά ο υποψήφιος Υπ.Εξ. Αντονι Μπλίνκεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400. Για να μην ξεχνιόμαστε, για τη Δευτέρα είναι οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Στα καθ' ημάς, η χθεσινή αναστροφή τάσης και αντίδραση πραγματοποιήθηκε με 54,197 εκατ. ευρώ, ως επί το πλείστον από την πλευρά των αγοραστών, ειδικότερα σε μετοχές των ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Jumbo, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΔΕΗ, Mytilineos, TITANC, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Fourlis, Viohalco.

Σε όλες τις μετοχές που αναφέρονται, οι long είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο πλεονέκτημα (εξαίρεση μόνον η ΤΕΝΕΡΓ οριακά στα 13,78 ευρώ), που σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών παραπέμπει σε επάνοδο «ισχυρών χεριών». Ωστόσο θα χρειαστεί οπωσδήποτε η σημερινή συνεδρίαση, χρήσιμες θα ήταν και της Πέμπτης και Παρασκευής, για να επιβεβαιωθεί (ή όχι) αυτή η εκτίμηση. Εάν, όντως, τα «ισχυρά χέρια» επανενεργοποιούνται, τότε η πλαγιοκαθοδική συσσώρευση των προηγούμενων ημερών δεν θα αφορά σε διανομή αλλά σε χτίσιμο θέσεων, που πρακτικά θα αποτελεί τη μαγιά για τον επόμενο κύκλο της αγοράς. Ανοδικό, με στόχευση για πάνω από τις 830-850 μονάδες, σε επόμενο (εβδομαδιαίο) χρόνο.

Θα τα δούμε βήμα προς βήμα, συνεδρίαση με συνεδρίαση και αναλυτικά, ειδικά σήμερα, καθ' όλη τη διάρκεια μέσω συνεχούς ροής (στον Εκηβόλο).

Στα συν της ημέρας, η αθόρυβη «έξοδος» στις αγορές, μέσω Εθνικής και Πειραιώς, με τον ΟΔΔΗΧ να πετυχαίνει τη μείωση του επιτοκίου (1,5%) για επανέκδοση ύψους 2 δισ. λήξης προς το 2050 και... ευνόητα τα οφέλη (και) για τις δύο τράπεζες, με αυτή την «οικογενειακού» χαρακτήρα άντληση ρευστότητας/μείωση κόστους σε μία κρίσιμη συγκυρία για το οικονομικό επιτελείο.

Κινητικότητα στα επιχειρηματικά/επενδυτικά, με επιστροφή/είσοδο εφοπλιστών στα Αττικά Πολυκαταστήματα (ρεπορτάζ Χρήστου Κίτσιου), αιτήματα υποψηφίων για ολιγοήμερη παράταση του διαγωνισμού πώλησης του 49% του μ.κ. του ΔΕΔΔΗΕ (σχετικό θέμα του Χρήστου Κολώνα), έκκληση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Σάκη Καλλιτσάντση προς τους μετόχους να απορρίψουν την πρόταση Reggeborgh, ενώ από 26 Ιανουαρίου με μία νέα εισαγωγή (Interlife) θα επιχειρηθεί να «ζεσταθεί» λίγο το κλίμα, να δημιουργηθεί (εκ νέου) πρόσφορο έδαφος για είσοδο εταιρειών στο ΧΑΑ, όπως εύστοχα σημείωνε τελευταία ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Καιρός ήταν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v