Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται η long τάση στο Χρηματιστήριο

Οριακά κέρδη στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Η τάση στις αγορές και τα θετικά σινιάλα για τη συνέχεια. Σηματωρός η μετοχή της Εθνικής, μετά τα θεαματικά κέρδη την Τετάρτη. Ποια blue chips χρειάζονται προσοχή.

Συντηρείται η long τάση στο Χρηματιστήριο

Επέστρεψε στα ρεκόρ η Wall Street, με άνοδο τα κύρια ευρωπαϊκά, αλλά με το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαφοροποιείται. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι επενδυτές κινήθηκαν αντίθετα στην τάση που διαμορφωνόταν διεθνώς, με συνέπεια την οριακή άνοδο βασικών δεικτών και τη χωρίς «νεύρο» συμπεριφορά (κυρίως) των traders.

Στις 800,76 μονάδες ο ΓΔ, στις 1.914,85 ο FTSE25, στις 501,09 ο ΔΤΡ, με την αξία των συναλλαγών, για δεύτερη σερί ημέρα, λίγο μεγαλύτερη των 50 εκατ. και τις μετοχές των Εθνικής, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Πειραιώς να απαρτίζουν την πρώτη 5άδα. Με αγοραστές σε Εθνική, Αlpha Βank, ΟΠΑΠ, με πωλητές σε ΟΤΕ και Πειραιώς. Και με την Εθνική να καταγράφει ένα θεαματικό 4,83% στα 2,129 ευρώ, με 5,49 εκατ. μετοχές και 2 μεγάλα πακέτα των 500 χιλ. το καθένα στα 2,10 ευρώ αμφότερα.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο, η Εθνική καταγράφει κέρδη-ρεκόρ από τις ανταλλαγές ομολόγων, στοιχείο που θα μπορούσε να εξηγήσει τη χθεσινή «υπερθέρμανση» της Εθνικής. Κατά την προσωπική εκτίμησή μου, η κινητικότητα των τελευταίων ημερών, ειδικά στην Εθνική, δεν παραπέμπει σε «διανομή χαρτιών» στα υψηλά, κάτι που εάν όντως ισχύει, θα αποτελεί πρόκριμα για θεαματική άνοδο της μετοχής.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιθανότατα θα ακολουθήσει ο κλάδος ή εν πάση περιπτώσει οι 500 μονάδες θα αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για τον ΔΤΡ, στήριξη και όχι αντίσταση. Ωστόσο, εικόνα καθαρή θα έχουμε την Παρασκευή, με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Σε αυτή την προσέγγιση συνεκτιμώ τη στάση της Citi, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει, από νωρίς, την έκθεση του αμερικανικού οίκου.

Παράλληλα το τελευταίο διάστημα, ειδικότερα από τη Δευτέρα-Τετάρτη, οι εντολές που δίνονται σε μετοχές-σηματωρούς δεν αφορούν μικροεπενδυτές, αντιθέτως, θα έλεγα πως «ισχυρά χέρια» παίρνουν θέσεις σε Mytilineos, Motor Oil, TITAN, Τέρνα Ενεργειακή κ.α., προφανώς προσβλέποντας σε διαμόρφωση υψηλότερων τιμών.

Ομως και για αυτή την εκτίμηση, απαραίτητη μας είναι η στάση του οίκου Fitch, προφανώς η εικόνα στη Wall Street, αλλά και εξελίξεις σε επιμέρους επιχειρηματικά/επενδυτικά μέτωπα.

Από την τεχνική πλευρά, για τον ΓΔ η επιβεβαίωση των 787 μονάδων συντηρεί τη long τάση στην αγορά, η διατήρηση του FTSE25 πάνω από τις 1.915 σε «κλείσιμο» είναι μία ενθαρρυντική ένδειξη, όπως και η δυνατότητα για τον ΔΤΡ να συνεχίσει προς τις 520 μονάδες.

Σηματωροί μας, η Εθνική από τον τραπεζικό και τα blue chips με διόρθωση, χθες, ειδικότερα ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v