Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το «καλάθι» μετοχών που στέλνει σήμα long

Πάνω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με κέρδη άνω του 1% στο ξεκίνημα. Το ούριο κλίμα στις αγορές καλούνται να αξιοποιήσουν οι αγοραστές, μετά τη θεαματική ανατροπή της Παρασκευής. Πού προσβλέπουν τα ισχυρά χέρια στο ταμπλό.

Χρηματιστήριο: Το «καλάθι» μετοχών που στέλνει σήμα long

Οι προσδοκίες για την έγκριση ακόμη ενός πακέτου στήριξης προς την οικονομία των ΗΠΑ οδηγεί σε ευρείας έκτασης αντίδραση στις αγορές της Ασίας. Στην Ευρώπη, περιμένουν ακόμη το πρώτο.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο Φεβρουάριος σε Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη, με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις, για τους long, ξεκινά ο Μάρτιος. Από τις 3.811,15 o S&P500, σε ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street. Από 0,95% υψηλότερα και τις 3.848 μονάδες. Με θετικό πρόσημο και στα κύρια ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές έρχονται από τη θεαματική ανατροπή της Παρασκευής. Αναστροφή τάσης, με τον ΓΔ από τις 777,57 έως τις 792,71 και τελική τιμή στις 792,38 μονάδες.
Αντίστοιχα, για FTSE25 από τις 1.848,17 στις 1.892,53 και για τον ΔΤΡ από τις 454,71 στις 468,24 με υψηλό ημέρας στις 473,93 μονάδες.

Στόχοι για τους long, οι 804 για τον ΓΔ, οι 1.915 για τον 25άρη και οι 477 μονάδες για τον ΔΤΡ.

Επιτεύξιμοι, συνεκτιμώντας την άνοδο μετοχών, όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, με απόδοση μεγαλύτερη του 2%, τις βοήθειες από Εθνική, ΔΕΗ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των 63,5 εκατ. ευρώ.

Πού ποντάρουν τώρα οι αγοραστές, επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε χθες Κυριακή, με μερίδα χρηματιστών να περιμένει να δει εάν θα μπορούσαν να επηρεάσουν (και πώς) την αγορά οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο.

Στο «πλήγμα» Ταραντίλη και τις επόμενες κινήσεις του Μαξίμου αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής, για τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη Μαρίνα Μάνη.

Για να δούμε, καθώς για την αγορά, το τραπεζικό σύστημα και το επιχειρείν, τα ουσιώδη είναι στο ξεκαθάρισμα στα κοινοπρακτικά «κόκκινα» δάνεια όπως αναλύει η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Αλλά και στα επενδυτικά προγράμματα, ύψους 900 εκατ., στα δίκτυα διανομής ρεύματος, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κολώνας, επίσης στο εντυπωσιακό «άλμα» για τις ευρυζωνικές συνδέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Μόσχου.

Οπως επίσης στη δημιουργία κλίματος που θα διευκόλυνε την επενδυτική μόχλευση, προκειμένου να προχωρήσουν το Tier II της Alpha Bank, το εταιρικό ομολογιακό της Motor Oil, η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές, η αμκ της Πειραιώς, το ομολογιακό της Mytilineos, η αμκ της Ελλάκτωρ, η «επόμενη ημέρα» στον κλάδο τροφίμων-διατροφής μετά την οριστικοποίηση του deal MIG-CVC Capital για τη Vivartia, το τι μέλλει γενέσθαι με τη θυγατρική ασφαλιστική της Εθνικής και αρκετές ακόμη business ικανές να προσελκύσουν το ενδιαφέρον (και τα κεφάλαια) των επενδυτικών οίκων.

Γι' αυτό, να δούμε τα ουσιώδη και χρειώδη για την οικονομία vs της σκιαμαχίας των πολιτικών.

Συνεπώς η προσοχή μας σε αυτά και ειδικότερα σε μετοχές με long τάση -από ένα ενδεικτικό «καλάθι», σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη -Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Mytilineos, Jumbo, Eurobank, Viohalco, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και ElvalHalcor, Quest, BriQ, Space, Avax, ΚΡΙ-ΚΡΙ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v