Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα σινιάλα για τη συνεδρίαση

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Το θετικό σενάριο και η συντηρητική στάση που επιλέγουν οι αγοραστές. Η τάση στις αγορές, τα υψηλά της Δευτέρας και το σήμα από τη μείωση του τζίρου. Ποιες μετοχές μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο.

Χρηματιστήριο: Τα σινιάλα για τη συνεδρίαση

Η Νέα Υόρκη συνεχίζει να στέλνει μηνύματα προς τις αγορές, στις ευρωπαϊκές πανηγυρίστηκε -χθες- μία ισχυρή ανοδική αντίδραση, αλλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, traders και επενδυτές επέλεξαν να ακολουθήσουν πολύ συντηρητική στάση.

Στις 14.380,91 με «άλμα» 3,31% ο DAX, αλλά αργότερα με απώλειες 0,54% στις 3.821,35 μονάδες ο S&P500,
μία συνεδρίαση μετά τη θεαματική ανατροπή της Παρασκευής.

Στην Αθήνα, έως τις 833 μονάδες έφτασε ο Γενικός Δείκτης, για να διαμορφωθεί στις 827,06, χαμηλή τιμή ημέρας τις 824,67 και απαραίτητη προϋπόθεση για τους long η μη απώλεια των 820-815 μονάδων, σήμερα-αύριο.

Αυξημένη η μεταβλητότητα διεθνώς, σε φάση διόρθωσης μετοχές τεχνολογικών κολοσσών στη Wall Street, με τους επενδυτές να ενεργούν μεταξύ της επικείμενης έγκρισης ακόμη ενός πακέτου βοήθειας προς την οικονομία των ΗΠΑ και της αναστροφής της τάσης στις αγορές επιτοκίων/ομολόγων-χρέους.

«Ταύρος», χθες, η Φρανκφούρτη επενδύοντας στο πρώτο, με την τάση ανοδική αλλά απαραίτητη την επιβεβαίωση πειστικής υπέρβασης των 14.450 μονάδων. Γι' αυτό και σημαντική η σημερινή συνεδρίαση.

Την τάση των ευρωπαϊκών δεν συμμερίστηκαν οι επενδυτές στο ελληνικό, με την υποχώρηση της αξίας συναλλαγών να είναι από τα χαρακτηριστικά της ημέρας. Στα 50,158 εκατ. η αξία των συναλλαγών, περί τα 20 εκατ. λιγότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν ακολούθησαν πολλοί την κίνηση των τραπεζικών πέραν των 535 μονάδων αλλά ούτε και των blue chips πάνω από τις 2.010 σε «κλείσιμο». Μένει να φανεί σήμερα, εάν καλώς δεν ενεργοποιήθηκαν περισσότεροι αγοραστές στα υψηλά ημέρας και σε αυτή την περίπτωση, χρήσιμη θα είναι -για ακόμη μία συνεδρίαση- η επιβεβαίωση των αμυνών. Με γνώμονα την προσέγγιση πως όσο ο ΓΔ συντηρείται υψηλότερα των 800, η τάση παραμένει ανοδική, με απαιτούμενη την υπέρβαση των 850 και στόχευση προς και πάνω από τις 900 μονάδες.

Με μικρό προβάδισμα των αγοραστών σε Eurobank -ανακοινώνει αύριο αποτελέσματα 2020-, Εθνική, Πειραιώς και μικρό των πωλητών στην Alpha Bank.

Με τάση long ΔΕΗ (άνοιξε χθες το βιβλίο προσφορών για το ομολογιακό «εξωτερικού» για 500 εκατ.),
Motor Oil (επισπεύδει την έκδοση ομολογιακού «εσωτερικού» για 170-200 εκατ.), νέα υψηλά για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, αγορών συνέχεια σε Viohalco, Fourlis, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, με αρνητικό πρόσημο για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με θετικό όμως η Coca Cola/hbc και σε αναμονή Mytilineos, Lamda Development, Aegean. Την Παρασκευή η γ.σ. της τελευταίας, οπότε θα αποσαφηνισθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την αμκ της εταιρείας.

Ποιες μετοχές προσφέρονται για «άμυνα», σημείωνε νωρίτερα ο Στέφανος Κοτζαμάνης, σε μία περίοδο αυξημένης ρευστότητας/μεταβλητότητας στη Wall Street που επιβάλλει τη διαμόρφωση ενός πιο αμυντικού επενδυτικού προφίλ.

«Αμυνα» με τη συνδρομή και εισηγμένων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που με υγιείς ισολογισμούς, προοπτικές διεκδικούν μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως λ.χ. από τον FT MidCap είναι οι Quest, Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαίσιο, Παπουτσάνης, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, αλλά και Avax, Intracom με ενδείξεις αναστροφής τάσης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v