Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια για άμυνες στις διεθνείς πιέσεις

Χαμηλότερα κινείται η ελληνική αγορά, υπό το βάρος του αρνητικού κλίματος διεθνώς. Ελεγχόμενες πωλήσεις σε ορισμένες βαριές μετοχές. Ποιοι τίτλοι πασχίζουν να διαφοροποιηθούν. Κινητικότητα στη μεσαία κατηγορία.

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια για άμυνες στις διεθνείς πιέσεις

Περίπου 30' και τζίρος 4,8 εκατ. χρειάστηκαν για να συνεχιστεί η προσπάθεια διαφοροποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα ευρωπαϊκά και το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Νέα Υόρκη.

Όταν η «βουτιά» -σε όρους αποτίμησης- των τεχνολογικών κολοσσών στη Wall Street αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της Ιταλίας, ε, τότε στο «ρηχό» χρηματιστήριό μας γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο εμφανές πως κάτι επιχειρείται να αλλάξει.

Προς το καλύτερο, συγκριτικά πάντα, στη λογική της διαμόρφωσης ενός κλίματος ικανού να «σηκώσει» την επιτυχή έκδοση του Tier II της Alpha Bank, να κερδηθεί το συστημικό στοίχημα της αμκ της Πειραιώς και άλλων business που αφορούν τα funds αλλά και τους servicers, τις αναδοχές, τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων κ.λ.π;

Πιθανόν, ούτως ή άλλως, σε μία αγορά των 54 δισ. -πολύ φθηνότερη ως προς τον μέσο όρο/ΑΕΠ-, εάν το θελήσουν τα «ισχυρά χέρια» μπορούν. Το απέδειξαν, άλλωστε, τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, όταν έφεραν την αγορά από την τελευταία στην πρώτη θέση των αποδόσεων διεθνώς.

Ετσι, νωρίτερα, οι απώλειες για τον ΓΔ είχαν μειωθεί στις 814,93 (από τις 811,85 μονάδες), για τον ΔΤΡ στις 512,84 (από τις 508,66) και για τον FTSE25 στις 1.955 (από τις 1.948,65 ).

Ειδικότερα, για τον 25άρη, σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση, ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των 1.944 μονάδων (σε ημερήσιο) για την εβδομάδα.

Σαφής η «μέτρηση» και τα τεχνικά σημεία, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Με ελεγχόμενες πωλήσεις το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Sarantis με αγοραστές στα πρώτα 30' -για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση-, θετικό «γύρισμα» για ΟΤΕ, στο «πράσινο» η Πειραιώς και με 34 μετοχές σε θετικό έδαφος έναντι 40 σε αρνητικό, τα πρώτα 45' κυλούν χωρίς να εμπνέεται ανησυχία.

Εχει δρόμο βέβαια, αλλά έχει γίνει καλή αρχή, όταν για τον DAX οι απώλειες παρέμεναν σταθερά μεγαλύτερες του 0,75% και τα futures του S&P παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» της συνεδρίασης από 0,49% χαμηλότερα.

Στο 0,9288 η Alpha Bank, με την προσφορά να μαζεύεται, στα 2,28 η Εθνική με βραδύτερο ρυθμό, στα 12,80 ο ΟΤΕ και στα 12,28 η Τέρνα Ενεργειακή αμφότερες με αγοραστές.

Κινητικότητα στη μεσαία κατηγορία, για Intracom, Intrakat, αλλά και για ΚΛΜ, Δρομέα, Lykos, Ελαστρον σε νέα υψηλά (1,41 ευρώ), Κέκροψ κ.α.

Στα 6,3 εκατ. η αξία συναλλαγών, στις 11:15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v