Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μάχες αγοραστών - πωλητών στα υψηλά 13 μηνών

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δεικτη. Πού ποντάρουν οι αισιόδοξοι, ποια είναι τα επιχειρήματα όσων βλέπουν διόρθωση. Η εκτίναξη της μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, η αύξηση του τζίρου στο ΧΑ και οι μετοχές που στέλνουν σήμα long.

Χρηματιστήριο: Μάχες αγοραστών - πωλητών στα υψηλά 13 μηνών

Εν μέσω πιέσεων στις αγορές της Ασίας και σπουδής ελληνικών επιχειρήσεων να «προλάβουν» 
περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους χρήματος, traders και επενδυτές ξεκινούν την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι μεν υπέρμαχοι της ανόδου, με τον αέρα των προηγούμενων εβδομάδων, την καταγραφή υψηλών 13 μηνών για τον Γενικό Δείκτη, την εμφανή βελτίωση του κλίματος στον τραπεζικό κλάδο, την ενεργοποίηση «ισχυρών χεριών» σε πλειάδα blue chips αλλά και εγχώριων επενδυτικών σχημάτων σε εισηγμένες της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Με τον ΓΔ από τις 825,02 μονάδες, τον FTSE25 από τις 1.983,83, τον ΔΤΡ από τις 525,38 και από τις 1.149,24 μονάδες για τον FTMidCap.

Με την αξία των συναλλαγών πλέον στα 70 εκατ. (μέσος όρος τελευταίας εβδομάδας), με εμφανή τη στροφή «γρήγορου χρήματος».

Σε αυτή τη συγκυρία, και ενώ έχουν πάρει την ανιούσα οι αποδόσεις των ομολόγων (*), η ΔΕΗ προχωρά στο άνοιγμα βιβλίου για έκδοση 500 εκατ. Μετά από επτά χρόνια, σημειώνει ο Χρήστος Κολώνας, η Επιχείρηση ξανακάνει βήμα εξόδου στις αγορές. Στα 2,11 δισ. η τρέχουσα αποτίμηση, μέγεθος που διασφαλίζει την άνετη άντληση (τουλάχιστον) του στόχου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται και στο ύψος της προσφοράς από την πλευρά των funds.

Οι δε θιασώτες της διόρθωσης έχουν ως βασικό «όπλο» τους την τάση που έχει διαμορφωθεί για το ομόλογο-διεθνής σταθερά, το 10ετές των ΗΠΑ. Στο 1,594% νωρίτερα, με τους αναλυτές να θεωρούν το 1,60% απόδοση-αλλαγής τάσης και αυτό γιατί προς υψηλότερα επίπεδα (κόστους) ενισχύεται ο κίνδυνος για mortgage squeeze, ενώ για ένα ποσοστό 20% των αμερικανικών επιχειρήσεων καθίσταται απαγορευτική ακόμη και η πληρωμή των τοκοχρεολυσίων τους.

Συνεπώς, δεδομένη η συντήρηση της μεταβλητότητας σε υψηλά επίπεδα -κάτι που απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή-, ειδικότερα για τους traders, προϋποθέτει κινήσεις με «σφικτά» stop losses και συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων.

Θυμίζοντας πως Τετάρτη η Eurobank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα, που ανακοινώνει μεγέθη 2020, την Πέμπτη πιθανότατα θα προκύψουν νεότερα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και την Παρασκευή, στη γ.σ. της Aegean, θα γίνουν γνωστοί οι ακριβείς όροι της αμκ.

Από ένα ενδεικτικό «καλάθι» που μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης, μετοχές με long τάση είναι Alpha Bank, Mytilineos, ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Lamda, Jumbo, Sarantis και ElvalHalcor, Quest, BriQ, Space, Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Avax κ.α.

(*) στο 0,960% νωρίτερα το ελληνικό 10ετές, από 0,50% χαμηλότερα και τις 3.819 μονάδες τα futures του S&P500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v