Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση στα όρια των 900 μονάδων

Σε εξέλιξη αναδιανομή θέσεων στην αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ανοδος για Πειραιώς, τζίρος στη ΓΕΚ Τέρνα, πιέσεις για Viohalco. Νέα υψηλά για Coca Cola, Mytilineos, Τιτάν.

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση στα όρια των 900 μονάδων

Σταθερά με θετικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά, τα futures στη Wall Street, με την προσοχή στα οικονομικά
στοιχεία και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξελίσσεται «μάχη» αγοραστών-πωλητών, πέριξ των 900 μονάδων, περιοχή όπου τα «ισχυρά χέρια» αναδιατάσσουν τις θέσεις τους. Εκατέρωθεν οι εντολές, τόσο από την πλευρά εκείνων που «κλειδώνουν» μέρος των σημαντικών κερδοφόρων θέσεών τους όσο και από νέους αγοραστές σε συγκριτικά υψηλές τιμές. Ενδειξη πως για την αγορά ανοίγονται περιθώρια περαιτέρω ανόδου των τιμών, χρηματιστηριακών αξιών πλειάδας εισηγμένων.

Στις 898,80-903,22 μονάδες η διακύμανση για τον ΓΔ, με στηρίξεις στις 895 (ημερήσια) και 886 (μηνιαία), με την τάση να παραμένει ανοδική, μεσοπρόθεσμα.

Στο εύρος των 591,90-599,62 ο ΔΤΡ, με την Πειραιώς να «γυρίζει» με θετικό πρόσημο και Eurobank, ETE, Alpha Bank με μεικτές τάσεις κοντά στα υψηλά μηνός.

Συναλλαγές ικανοποιητικές, αν και λιγότερες απ' ό,τι χθες και μάλλον χαμηλότερα από τον μέσο ημερήσιο όρο (81 εκατ.) της τελευταίας εβδομάδας. Ωστόσο διαμορφώνεται υψηλότερα του μ.ο. 3μήνου (Ιανουαρίου-Μαρτίου), επιβεβαιώνοντας όσους κάνουν λόγο για ενεργοποίηση νέων επενδυτών, με συνακόλουθη εισροή κεφαλαίων.

Στις τραπεζικές το ενδιαφέρον, σε Πειραιώς εν αναμονή του δ.σ. της Παρασκευής, της σχετικής διαδικασίας (reverse split) του προσδιορισμού της «νέας τιμής», της διαπραγμάτευσης των «νέων μετοχών», του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών -για την αμκ- κατά πάσα βεβαιότητα το 2ήμερο 20-21 Απριλίου.

Για διαφορετικό λόγο, το monitoring στις άλλες 3, καθώς επιχειρείται η προεξόφληση της επανόδου στον «μεγάλο δείκτη» MSCI Greece, ενόψει της αναδιάρθρωσης του Μαΐου.

Προεξόφληση, μόχλευση και διαγκωνισμός μεταξύ των Eurobank, Εθνικής και AlphaBank για την πλήρωση των κριτηρίων/προϋπόθεση επιλεξιμότητάς τους από τον οίκο.

Στα 2,93 δισ. η αποτίμηση της Eurobank, στα 2,39 της Εθνικής, με την Alpha Bank να είναι στο 1,77 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρουσα αναμέτρηση, τόσο για την όποια εισηγμένη ενταχθεί στον δείκτη όσο για την ελληνική αγορά, που έχει πλέον μόλις 3πλή εκπροσώπηση (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo).

Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με ακόμη ένα μεγάλο πακέτο να περνά στα 11,20 ευρώ.
Στις 10:45 για 517.000 τμχ. αξίας 5,79 εκατ., προφανώς στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Reggeborgh, με παράλληλη την είσοδο ισχυρών επιχειρηματικών ονομάτων στο μ.κ. της εισηγμένης.

Τεχνικά, στα 9,88-10,18 ευρώ οριοθετούνται δύο ενδιαφέροντα σημεία, όπως αποτυπώνεται στο διάγραμμα της μετοχής.

Σε αυτή τη συγκυρία, εμφανής είναι η αναδιανομή θέσεων, η απορρόφηση της ανόδου (που έχει προηγηθεί), η συσσώρευση πριν την επόμενη κίνηση, που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία θα είναι προς υψηλότερες τιμές.

Ενδεικτική η περίπτωση της Viohalco, όπως φαίνεται στο διάγραμμα που παρατίθεται.

Στα 4,81-4,84 η στήριξη, στα 5,03 η αντίσταση, με τη μετοχή να έχει διαγράψει άνοδο 13,92% σε διάστημα μηνός και 28,61% από την αρχή του έτους.

Από τα blue chips, τη long τάση του FTSE25, στηρίζουν ΟΤΕ (14,05), Jumbo (16,87), Mytilineos (14,53), Motor Oil (13,87), Τέρνα Ενεργειακή (12,84), ΤΙΤΑΝ (16,82), Sarantis (8,87).

Στην τελευταία, έχουν πραγματοποιηθεί τρία πακέτα (στα 8,87-8,89 ευρώ) συνολικής αξίας, περίπου, 200 χιλιάδων ευρώ. Στα 7,36 ευρώ άλλαξε χέρια και ένα πακέτο των 50.000 της Lamda Development.

Ανατροπή της αρχικής σχέσης, με τους πωλητές μπροστά σε 69 μετοχές, έναντι 43 με υπέρτερους τους αγοραστές.

«Νέα υψηλά» για Coca Cola, Mytilineos, TITAN και Autohellas, Centric, ΣΙΔΜΑ, ΕΛΤΟΝ, Ελαστρον.

Αυτά, με τζίρο 38,2 εκατ. στις 14:15.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v