Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οπισθοδρόμηση κάτω από τις 880 μονάδες

Ισχυρές πιέσεις στην αγορά, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο. Στο limit down ο τίτλος της Πειραιώς, με απώλειες ΕΤΕ, Alpha, Eurobank. Πτώση άνω του 5% για Ελλάκτωρ, κόντρα κίνηση και άνοδος για Coca Cola, Τιτάν, Jumbo.

Χρηματιστήριο: Οπισθοδρόμηση κάτω από τις 880 μονάδες

Σε μικρή διόρθωση τα ευρωπαϊκά, στο «κόκκινο» τα futures στη Wall Street, στα χαμηλά ημέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε συγχρονισμό με την εικόνα της προσυνεδρίασης στην αγορά της Νέας Υόρκης, σε Φρανκφούρτη, Παρίσι οι πωλητές έχουν ένα μικρό προβάδισμα. Τάση που διευκολύνει όσους στην Αθήνα εξέλαβαν την αφορμή του limit down της Πειραιώς, για να πιέσουν χαμηλότερα δείκτες, μετοχές.

Στη Wall Street, πέραν των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, από τα θέματα που είναι ψηλά στην ατζέντα είναι το περιστατικό δύο δυστυχημάτων που προκλήθηκαν από αυτοκίνητα της Tesla (στο Texas). Δεδομένης της βαρύτητας στάθμισης της μετοχής, η εξέλιξη συνεκτιμάται από τους traders. Πάντως νωρίτερα το συμβόλαιο (TSLA) ήταν στα 739,78$ (0,13%).

Στα καθ' ημάς, αναμενόμενη η διόρθωση, με traders και επενδυτές να είναι στην πλευρά των πωλητών από την προσυνεδρίαση κιόλας.

Ανοιγμα για τον ΓΔ από τις 895,36, στις 896,29 η «κορυφή» και διόρθωση μετά τις 10:55 προς τις 879,67 μονάδες. Με μέτριες συναλλαγές/προσφορά η... βουτιά, με άλλα 28 εκατ. τζίρο στα χαμηλά ημέρας, μέχρι νωρίτερα, με το μεγαλύτερο μέρος να πραγματοποιείται σε τίτλους των Alpha Bank, OTE, Eurobank, ETE, Mytilineos και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή.

Κόντρα στη διόρθωση η Jumbo (15,49 ευρώ), αναδιάταξη θέσεων στις άλλες, από χαμηλότερες τιμές για όσους απορροφούν την προσφορά.

Συγκεκριμένα, στην Αlpha Bank (από το χαμηλό ημέρας του 1,06 ευρώ), στον ΟΤΕ (αντίστοιχα, από τα 13,84), στη Eurobank (0,7206), ΕΤΕ (2,568), Mytilineos (14,43) και ΟΠΑΠ (12,02), ΔΕΗ (9,255), Motor Oil (13,30), Τέρνα Ενεργειακή (12,40 ευρώ).

Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται σε μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development κ.α.

Τεχνικά, για τον ΓΔ -όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, οι 872 μονάδες είναι κοντινή στήριξη, με τις 890 να μετατρέπονται σε αντίσταση.

Προφανώς και η αμκ της Πειραιώς δημιουργεί ανακατατάξεις τόσο στον κλάδο όσο και στην αγορά. Στο limit down η μετοχή, στα 3,35 ευρώ.

Μέσα στην εβδομάδα, οι κάτοχοι θα πρέπει να δηλώσουν εάν (και με τι κεφάλαια) θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία.

Ουσιαστικά, μετά το reverse split/16,5 θα δικαιούνται 23 νέες μετοχές με (περίπου) 1,15 ευρώ.
Η ακριβής τιμή θα ανακοινωθεί.

Συντριπτικό το πλεονέκτημα των πωλητών, καθώς υπερισχύουν σε 92 μετοχές έναντι 17, που κινούνται κόντρα.

Από τις μετοχές του δείκτη, η Coca Cola λειτουργεί αντισταθμιστικά -από την αρχή της συνεδρίασης-, με ΤΙΤΑΝ και Jumbo να συμπληρώνουν την 3άδα των εξαιρέσεων.

Στα 37,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, νωρίτερα, στις 14:18.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v