Χρηματιστήριο: Πώς επέστρεψε στις 900 μονάδες

Με περιορισμένο τζίρο η σημερινή ανοδική κίνηση της αγοράς. Αντίδραση προς τα 2 ευρώ για την Πειραιώς, κέρδη για Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και Alpha Bank. Ρευστοποιήσεις σε Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Χρηματιστήριο: Πώς επέστρεψε στις 900 μονάδες

Συνεδρίαση αυξημένου ενδιαφέροντος, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που πάρα πολλά κρίθηκαν στο φίνις. Πιο συγκεκριμένα, στις “καθυστερήσεις” και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας, κυριολεκτικά στο φίνις κρίθηκε η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, όμως παρά τον αιφνιδιασμό που επιχείρησαν οι αγοραστές στις τελικές δημοπρασίες, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, απέτυχε, οριακά, να κερδίσει τις εντυπώσεις και να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 900 μονάδων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, έλειψαν οι βοήθειες από τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ την επιφυλακτικότητα ενέτειναν και τα αρνητικά πρόσημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Στις τελευταίες οι ενεργοί Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΚΤ, αλλά και το δημοσίευμα Bloomberg σύμφωνα με το οποία, “ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα προτείνει τον διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή επί των κεφαλαιουχικών κερδών, για όσους έχουν εισόδημα άνω του $1 εκατ.”. Να σημειωθεί ότι πηγές του Reuters και των New York Times, επιβεβαίωσαν τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, σε αυτά καταχωρούνται η αισθητή υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων) και η σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που άλλαξε ουσιαστικά “στα τελευταία μέτρα της κούρσας”.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι Αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι “η πολύ καλή πορεία της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς, βοηθά την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να διατηρήσει το υφιστάμενο ενδιαφέρον”.

Υποστηρικτικό στα παραπάνω και το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, σύμφωνα με το οποίο “υπερκάλυψη κατά, τουλάχιστον, 6 φορές εμφανίζει το διεθνές βιβλίο (Ιδιωτική τοποθέτηση) της συνδυασμένης προσφοράς νέων μετοχών της Πειραιώς Financial Holdings, καθώς το ύψος των εγγραφών ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να προσμετρούνται τα ποσά που βάζουν ΤΧΣ και cornerstone investors. Η σημαντική υπερκάλυψη οδήγησε Πειραιώς και Συμβούλους στην απόφαση να δέχονται μόνο εγγραφές στο ανώτατο σημείο του εύρους διάθεσης (1,15 ευρώ), εξέλιξη που ‘κλειδώνει’, όπως όλα δείχνουν, την τιμή διάθεσης και το ύψος της Α.Μ.Κ. (1,38 δισ. ευρώ)”.

Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, “τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, δείχνουν πως υπάρχουν ακόμα κάποιες ‘φθηνές’ εταιρείες στο Χ.Α., ενώ θετικής υποδοχής από τους Αναλυτές, τυγχάνουν και οι προοπτικές για την τρέχουσα χρήση, όπως διατυπώνονται στις τηλεδιασκέψεις από τις Διοικήσεις των Εισηγμένων. Η Εγχώρια Αγορά, μετά την ανακοίνωση της μείωσης φόρων των εταιρικών κερδών για το 2021, από τον Πρωθυπουργό (στο 22%, από 24%, καθώς και μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70%, για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος και 80% τον επόμενο χρόνο. H μείωση της εταιρικής φορολογίας θα ξεκινήσει από την οικ. χρήση 2021), μπορεί να οδηγηθεί πάνω από τις 900 μονάδες”.

Πέραν όλων αυτών και σύμφωνα με χρηματιστηριακό κανόνα που ισχύει σε όλες τις Αγοράς, συμπεριλαμβανομένου και του, χαμηλών αντανακλαστικών, Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τα σημαντικά κέρδη, πλην του Εγχώριου Τραπεζικού κλάδου, βγαίνουν από τη διακράτηση θέσεων και όχι από το trading. Το τελευταίο απλά αυξάνει τις προμήθειες των ΑΧΕ και της ΕΧΑΕ, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι Παίκτες εναλλάσσουν θέσεις, “κυνηγώντας τα χαρτιά που δίνουν κίνηση” και χάνοντας το σημαντικότερο κομμάτι της ανόδου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της αξιολόγησης του Ελληνικού αξιόχρεου από τον Οίκο S&P.

Από εκεί και πέρα, σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μιας εβδομάδας που ακριβώς στο φίνις κέρδισε τον τίτλο της πέμπτης συνεχόμενης ανοδικής, με οριακά κέρδη 0,11%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 0,12%.

Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 11,2% και ο ΔΤΡ κέρδη 14,06%.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να χαρακτηρίζεται μικτή (Alpha Bank +1,98%, Εθνική -0,62%, Eurobank -2,55%, Πειραιώς +13,07% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, με τους περισσότερους Αναλυτές να αναρωτιούνται για το νόημα της εν λόγω κίνησης).

Η ίδια εικόνα και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 602,6 (+1,40%) και 583,85 μονάδων (-1,76%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 590,4 (-0,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 591,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,39%.

Υπενθυμίζεται ότι εν λόγω δείκτης θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 599 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), για να ανοίξει δρόμο προς τις 655 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, νέος Παίκτης εμφανίστηκε με καθαρή αρνητική θέση μεγαλύτερη του 0,5%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η ENA Investment Capital LLP, εμφανίζεται με καθαρή αρνητική θέση 0,7% στην Πειραιώς.

Καμία σχέση με την ενδοσυνεδριακή, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,61%), ΕΥΔΑΠ (-1,10%), ΜΟΗ (-0,15%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,81%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΒΙΟ και ΕΧΑΕ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “στη σύναψη του ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση έως την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που εγκρίθηκε χθες, προχωρά η Διοίκηση του Ομίλου Ελλάκτωρ”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+3,09%) συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με σαφώς χαμηλότερες, σε σχέση με χθες, συναλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως επόμενη αντίσταση, για τον τίτλο, εντοπίζεται στα 1,514 ευρώ.

Αναποφάσιστος δείχνει ο τίτλος της Jumbo (+0,77%), που συμπλήρωσε επτά κλεισίματα χαμηλότερα από το όριο των 16,00 ευρώ, ενώ σήμερα διακίνησε τον χαμηλότερο όγκο των τελευταίων 10 συνεδριάσεων (132.641 τεμ.).

Δεν πρέπει να χαθεί η στήριξη στα 15,40 ευρώ, για να μην μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στα 15,10 (ημερήσιο “stop long”) και 14,75 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Θετική ένδειξη θα είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 15,84 ευρώ, προκειμένου ο τίτλος να κινηθεί προς τα 16,30 ευρώ.

Διατηρεί επαφή με πρόσφατα υψηλά 75 μηνών η μετοχή της Viohalco (0%), που θέλει κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 5,00 – 5,19, για να κινηθεί προς τα 6,00 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 4,70 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), για να μην μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στα 4,56 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 4,20 ευρώ.

Δεύτερη μέρα, σαφώς πιο ήπιων πιέσεων και με χαμηλότερες συναλλαγές, για την μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (-0,81%).

Σύμφωνα με την Beta Sec. “η Εισηγμένη θα μειώσει την επένδυση στο Αιολικό Πάρκο του Τέξας (περίπου 130 εκατ. ευρώ των ιδίων κεφαλαίων) καθώς οι συνολικές απαιτήσεις φαίνεται να φτάνουν τα $170 εκατ. Η αναμενόμενη απώλεια του EBITDA εκτιμάται σε 50 εκατ. Ευρώ ετησίως, ενώ το χρέος θα μειωθεί κατά $500 εκατ.”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της BriQ Properites (-2,01%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,06 ανά μετοχή, ενώ από σήμερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 5/909/8/4/2021 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της Εταιρείας “Newco United Group Hellas S.A.R.L.” για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς επί των μετοχών της Forthnet, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας Εταιρείας στο Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, κάτι κινήθηκε στον Νίκα (+17,86%) εν μέσω προσδοκιών για έξοδο από την “Επιτήρηση”, μετά από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εταιρεία, όμως η κεφαλαιοποίηση των 70,2 εκατ. κρίνεται μάλλον “απαιτητική”, συνεχίστηκε η μικρή κινητικότητα στην ΑΑΑΠ (+18,95%), όμως σήμερα οι αγοραστές ήταν λιγότερο πειστικοί, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κορδέλλου (+10,90%, με αυξημένο όγκο συναλλαγών και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Βιοκαρπέτ (+11,76%), Κυριακούλη (+0,38%) και CPI (+2,52%), ξαφνική εμφάνιση αγοραστών στον Επίλεκτο (+20%), προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,47 ευρώ (κλείσιμο 16/4) από την Fieratex (+6,16%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Entersoft (+0,63%) και Performance (+0,61%, αλλά και σημαντική υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 10,25 ευρώ, +4,59%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελγέκα (+1,79% και αξιοπρόσεκτη εντολή αγοράς στα 0,2850 ευρώ) και Reds (+0,95%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για ΚΛΜ (+3,21%, υψηλό το ενοίκιο Ακινήτου που νοίκιασε στην Ερμού) και MIG (+4,09%), αύξησαν συναλλαγές Attica Group (+2,34%) και Προοδευτική (-7,08%), επιστροφή αγοραστών στην Τρ. Αττικής (+3,75%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 16/4 για την ΑΝΕΚ (-9,20%), ενώ το γνωστό, κατά εποχές φίνις, πραγματοποίησαν οι Ευρωσύμβουλοι (+7,14%), αλλά οι “θαυμαστές” τους περιμένουν τα αποτελέσματα χρήσης 2020, τα οποία έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά.

Παρουσία πωλητή σε Κρέκα (0%), Yalco (-14,29%), Doppler (-4,55%) και Sato (0%), επιμένουν πλαγιοκαθοδικά Δομική Κρήτης (-2,50%) και Παϊρης (-1,52%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Έλαστρον (-1,99%) και Ιντρακάτ (-1,57%), σε υψηλά 35 μηνών η Ιντρακόμ (+4,08%) και σε νέα υψηλά 247 μηνών τα, παντός καιρού, Πλ. Θράκης (+3,80%).

Προσοχή, το Χ.Α., κατόπιν αιτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ανέστειλε προσωρινά τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Προοδευτικής, από σήμερα Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, σε συνέχεια της από 23/4/2021 σχετικής ανακοίνωσης της Εταιρείας στην ιστοσελίδα του Χ.Α. με την οποία ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό ότι απεβίωσε ο κ. Κωνσταντίνος Κούτλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εν λόγω Εταιρείας και της γνωστοποίησης της Εταιρείας προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς, ότι αδυνατεί να δημοσιεύσει εμπρόθεσμα τις οικονομικές καταστάσεις.

Τεχνικά, η παραμονή του ΓΔ με κλεισίματα υψηλότερα των 893 μονάδων, αφήνει περιθώρια για αναρρίχηση προς τις 908, με απώτερο στόχο τις 950 μονάδες.

Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 869 μονάδων (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θετική ένδειξη ότι συνέχισε να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2140 μονάδων. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η ζώνη αντίστασης στις 2200 – 2240 μονάδες (gap).

Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 2101 μονάδων (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Μία ακόμα γεμάτη μέρα με γεγονότα: Το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε σήμερα, η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε αποτελέσματα και η S&P θα δημοσιεύσει της αξιολόγησή της για την Ελληνική Οικονομία, μετά το κλείσιμο της Αγοράς. Το .Χ.Α., μετά την ανακοίνωση της μείωσης φόρων των εταιρικών κερδών για το 2021, μπορεί να οδηγηθεί πάνω από τις 900 μονάδες”, εκτιμά η Beta Sec.

“Το βράδυ, η S&P ανακοινώνει την έκθεσή της για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας. Η επάνοδος του ΓΔ στις παρυφές των 900 μονάδων, διαμορφώνει πάλι προϋποθέσεις υπέρβασής του, με τις 908 μονάδες να είναι το πλησιέστερο όριο αντίστασης”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι μετοχικοί δείκτες των ΗΠΑ κινήθηκαν, χθες, χαμηλότερα, με τον S&P 500 να καταγράφει την μεγαλύτερη υποχώρηση εδώ και 5 εβδομάδες. Βασικός λόγος ήταν οι ανακοινώσεις για υψηλότερο φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη. Στο εσωτερικό, το προσεχές σταδιακό άνοιγμα της Αγοράς και οι τελευταίες ανακοινώσεις για φοροελαφρύνσεις, στηρίζουν το καλό κλίμα, το οποίο ενδέχεται και να αποτυπωθεί στο ταμπλώ, με άμεση επαναφορά σε νέα υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί την διατήρηση του υποστηρικτικού κλίματος και στο διεθνές περιβάλλον. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμούμε ότι η ταλάντωση, με επίκεντρο την περιοχή των 890 - 900 μονάδων, συνεχίζει να είναι το πιθανότερο σενάριο”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Τελείωσε σήμερα η Α.Μ.Κ. της Πειραιώς Financial Holdings, η οποία αναμένεται να υπερκαλυφθεί. Η αύξηση οδήγησε ορισμένους Επενδυτές σε ρευστοποιήσεις κερδοφόρων θέσεων, για την άντληση ρευστότητας μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Τσούρτη.

Ωστόσο, η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στο 22%, από 24%, που ξεκινά από την οικονομική χρήση 2021, σταμάτησε τις ρευστοποιήσεις. Η μείωση της φορολογίας είναι αναμφισβήτητα προς την σωστή κατεύθυνση, αφού οδηγεί άμεσα στην ενίσχυση της κερδοφορίας και των ελεύθερων ταμειακών ροών.

Καλά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Κρι - Κρι, Entersoft, ενώ μικτή ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, με τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) να είναι χαμηλότερα τόσο των δικών μας, όσο και του consensus, αλλά με υψηλότερη αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών. Ωστόσο, το guidance της Διοίκησης για τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) το 2021 είναι χαμηλότερο από τις προβλέψεις. Αδύναμα ήταν τα αποτελέσματα της Motor Oil, όπως αναμενόταν.

Πιο συγκεκριμένα, καλά τα αποτελέσματα του ΟΛΘ με αύξηση της κερδοφορίας, της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και του καθαρού ταμείου. Το ΔΣ θα προτείνει στην ΓΣ των Μετόχων, στις 23/6/21, την διανομή μικτού μερίσματος €1,42/μετοχή, από €1,17/μετοχή πέρυσι (+21% σε ετήσια βάση). Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €71,7 εκατ. (+4% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €30,9 εκατ. (+4% σε ετήσια βάση) με το περιθώριο σταθερό στο 43,1% και τα καθαρά κέρδη στα €20,1 εκατ. (22% σε ετήσια βάση) που ενισχύθηκαν λόγω της θετικής μεταβολής στις συνολικές αποσβέσεις κατά €880.000 και της αναστροφής φορολογικών προβλέψεων κατά €1,42 εκατ., ως θετικό αποτέλεσμα της ευνοϊκής πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, σχετικά με τους φορολογικούς ελέγχους για τα έτη 2005 - 2011. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά €7,4 εκατ., λόγω της αύξησης των λειτουργικών ταμειακών ροών κατά €3,9 εκατ. και της μείωσης των επενδύσεων κατά €3,5 εκατ. Το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €6,1 εκατ., στα €112,1 εκατ., ή €11,1/μετοχή.

Σύμφωνα με την Διοίκηση, η διακίνηση φορτίων του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε ήπια αύξηση κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ενώ η διακίνηση του Σταθμού Συμβατικού φορτίου μειώθηκε κατά 7,6% σε ετήσια βάση. Η Διοίκηση παραμένει θετική για την συνολική διακίνηση φορτίων για το σύνολο του 2021. Ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναμένεται να αποφέρει βελτιωμένους όγκους διακίνησης φορτίων, όταν τα αποτελέσματα της πανδημίας αρχίσουν να υποχωρούν.

Καλά αποτελέσματα της Entersoft, με αύξηση της κερδοφορίας, των ελεύθερων ταμειακών ροών και του καθαρού ταμείου. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €16,6 εκατ. (8% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη στα €5,8 εκατ. (33% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη στα €3,5 εκατ. (57% σε ετήσια βάση). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά €3,4 εκατ., στα €5,6 εκατ. και το καθαρό ταμείο κατά €4,9 εκατ., στα €6,8 εκατ. Το ΔΣ θα προτείνει την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,06/μετοχή.

Η Διοίκηση είναι αισιόδοξη για την πορεία το 2021. Η ανάπτυξη θα βασιστεί στην εντονότερη οργανική ανάπτυξη των εσόδων, στην συνεισφορά των εσόδων και κερδών από τις πρόσφατες εξαγορές και στην περαιτέρω εκμετάλλευση της ρευστότητας του Ομίλου, για την αναζήτηση περαιτέρω ευκαιριών εξαγορών.

Η γ.σ. της Ευρωπαϊκής Πίστης θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου και η Byte θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα στις 26 Απριλίου.

Η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 867 μονάδες. Σημεία αντίστασης οι 900 και οι 910 μονάδες και ισχυρό σημείο στήριξης οι 867 μονάδες.

“Παραμένουμε θετικοί στα παρόντα επίπεδα τιμών για τον ΟΠΑΠ και την ΕΥΔΑΠ, ενώ είμαστε πλέον ουδέτεροι για την ΔΕΗ και την Jumbo, αφού βρίσκονται πολύ κοντά στις τιμές - στόχους μας”, τονίζει ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

Άκρως ενθαρρυντική, από κάθε άποψη, ήταν η εβδομάδα που πέρασε για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος νους δεν θα ανέμενε την ένταση της υπερκάλυψης της Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό.

Η ανταπόκριση του Επενδυτικού Κοινού, με την κάλυψη της έκδοσης από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών και οι σημαντικές εισροές από κωδικούς λιανικής, όλων σχεδόν των επενδυτικών προφίλ που συμμετέχουν στην Αγορά, ανοίγει πλέον ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. δημιουργώντας μια νέα γενιά Επενδυτών.

Είναι μια ευκαιρία για όσους απείχαν από τα χρηματιστηριακά δεδομένα να “ξανασυστηθούν” με το Θεσμό και να επαναπροσδιορίσουν θετικά την στάση τους, καθώς η κατανομή των μετοχών της Πειραιώς θα αφήσει σημαντική ρευστότητα “διψασμένη” για αποδόσεις. Πέρα από τα νέα χρήματα που μπήκαν στους κωδικούς, η ολοκλήρωση της αύξησης διασφαλίζει α) την ταχύτερη μείωση των NPEs β) την άνετη επιτυχία στα Ευρωπαϊκά “τεστ αντοχής” της ΕΒΑ, με δείκτες βασικών κεφαλαίων κοντά στο 17% γ) την επιστροφή σε παραδοσιακές Τραπεζικές εργασίες, που θα βελτιώσουν την κερδοφορία και θα δικαιολογήσουν υψηλότερους δείκτες αποτίμησης.

Τα καλά νέα δεν εξαντλήθηκαν με την υπερκάλυψη της Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς. Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) από φέτος, αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8% - 10% σε όσες Εταιρείες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα, ενώ η απαλλαγή από το φόρο της αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο για την συνέχιση των υψηλών μερισμάτων, δεδομένης της σχετικά ήπιας φορολογίας που έχουν στην πηγή.

Το μίγμα της ανάπτυξης που αναμένεται για το 2021 (3,2% - 4,0%), σε συνδυασμό με την μείωση του φόρου, λειτουργεί σαν καταλύτης μείωσης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης για όλες τις Εταιρείες κάνοντας πιο ελκυστική την Ελληνική Αγορά, πόσο μάλλον όταν η εστίαση γίνεται κατά περίπτωση.

Στα θετικά ακόμα καταγράφεται η επιτάχυνση των εμβολιασμών και σε νεότερες ηλικίες και το σταδιακό άνοιγμα περισσότερων οικονομικών κλάδων έως τα μέσα Μαΐου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης τήρησε τα προσχήματα και κράτησε τις 870 μονάδες με σχετική άνεση και έρχεται πλέον με την δύναμη των αποφορτισμένων ταλαντωτών, για να γράψει νεότερα υψηλά έτους.

Ουσιαστικά ο στόχος είναι οι 950 μονάδες, καθώς οι αντιστάσεις που έχει μπροστά της η Αγορά, μπορούν να θεωρηθούν μικρής σημασίας.

Παρόλα αυτά το γρήγορο “κάτω” της Δευτέρας γύρισε το MACD σε πώληση, χωρίς να υπάρχει συνέχεια από κάποιον άλλο τεχνικό δείκτη.

Οι 870 μονάδες δείχνουν ικανές να βγάλουν άμυνες, λόγω και της διόρθωσης που έχει προηγηθεί στο εν λόγω επίπεδο στα μέσα Μαρτίου, ενώ η πίεση της περασμένης Δευτέρας είχε σχετικά χαμηλό βαθμό συναλλακτικής έντασης.

Κατά τα λοιπά, το “λευκό σώμα” της Πέμπτης αποκατέστησε την δυναμική της ανόδου, χωρίς να χαλάσει το διάγραμμα και η αλληλουχία των πλάγιων ανοδικών κινήσεων στενού εύρους, αποτέλεσμα επιλεκτικού ενδιαφέροντος, δείχνει ως το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα, με τους τζίρους να φθίνουν όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος της.

Απόψε το βράδυ αναμένεται η ετυμηγορία της S&P για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Την Δευτέρα, ή την Τρίτη θα γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι Επενδυτές που αιτήθηκαν μετοχές για την Τράπεζα Πειραιώς το ακριβές νούμερο της κατανομής των μετοχών, ανάλογα με την κάλυψη της εγγραφής και την συμμετοχή των παλαιών Μετόχων.

Η ενδεικτική ημερομηνία διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, είναι η Παρασκευή 7 Μαΐου.

Την Μ. Τρίτη θα λάβει χώρα η ετήσια τακτική γ.σ. της Ευρωπαϊκής Πίστης με θέμα, μεταξύ άλλων, την έγκριση μερίσματος 0,3 ευρώ ανά μετοχή.

Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, το σύνολο των Εισηγμένων Εταιρειών θα πρέπει να έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2020.

Σχεδόν 100 Εταιρείες αναμένονται ακόμα, μεταξύ αυτών οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ιντρακόμ, Intralot, MIG, Πλαστικά Κρήτης και Άβαξ.

Η Mermeren την Μ. Παρασκευή, έχει δηλώσει ότι θα δημοσιοποιήσει αποτελέσματα α’ τριμήνου ενώ την Τετάρτη του Πάσχα και η Μυτιληναίος θα δώσει τα συνοπτικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

“Την Μ. Παρασκευή, την Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα το Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οριακές απώλειες στην Ευρώπη, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα το Ευρώ.

Ελεγχόμενες απώλειες για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $49800 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2300 το Ethereum.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε το Βρετανικό Λιανεμπόριο τον περασμένο μήνα. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 5,4% τον Μάρτιο, από τον Φεβρουάριο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν μηνιαία άνοδο κατά 1,5%.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης του Γερμανικού Ιδιωτικού Τομέα, έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ιδιωτικής Εταιρείας IHS Markit γι’ αυτόν τον μήνα.

Ο σύνθετος ΡΜΙ δείκτης υπεύθυνων προμηθειών, που περιλαμβάνει τη Μεταποίηση και τις Υπηρεσίες, υποχώρησε από τις 57,3 μονάδες του Μαρτίου, (υψηλό 37 μηνών), στις 56 μονάδες τον Απρίλιο (χαμηλό δύο μηνών).

Τα ισχυρά κέρδη της Μεταποίησης και η επιστροφή σε ανάπτυξη των Υπηρεσιών, οδήγησαν τον σύνθετο ΡΜΙ της Ευρωζώνης στις 53,7 μονάδες, από 53,2 τον Μάρτιο.

Η δραστηριότητα στις Υπηρεσίες έφτασε στο πιο υψηλό των τελευταίων 8 μηνών, στις 50,3 μονάδες, από 49,6 τον Μάρτιο. Η δραστηριότητα στη Μεταποίηση ανήλθε σε ιστορικό υψηλό, στις 63,3 μονάδες, από 62,5 τον Μάρτιο.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν ισχυρή άνοδο τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ενισχύθηκαν 20,7% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,02 εκατ. μονάδων τον περασμένο μήνα, από 846.000 τον Φεβρουάριο. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από όλες τις εκτιμήσεις των Αναλυτών.

Ανάπτυξη κατέγραψε ο Μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ στις αρχές Απριλίου. Ο δείκτης Μεταποίησης PMI της IHS Markit, ενισχύθηκε στις 60,6 μονάδες το πρώτο μισό του Απριλίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάριο του 2007. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 60,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 29 Οκτωβρίου 2021.

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο ΣΜΕΧΑ, προς τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Ειδικότερα, ο ΣΜΕΧΑ επικαλείται: α) Τη μεγάλη συμβολή των Χρηματιστηριακών Εταιρειών στην συγκεκριμένη έκδοση, χωρίς την παραμικρή αμοιβή, παρά τις πολλές ανθρωποώρες και τα σημαντικά κόστη με τα οποία αυτές επιβαρύνθηκαν β) Τη διακριτική σε βάρος τους μεταχείριση, καθώς θα καταβληθούν σημαντικά ποσά για το ύψος των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθεί, μέσω της Ιδιωτικής τοποθέτησης.

“Η βελτίωση κεφαλαίου στο τέταρτο τρίμηνο που καταγράφεται στην Alpha Bank, οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις από ότι περιμέναμε στα NPEs, ξεκλειδώνοντας έτσι καλύτερη μακροπρόθεσμη κερδοφορία. Ωστόσο, οι μετοχές έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες και αυτές οι προοπτικές απεικονίζονται ήδη σε μεγάλο βαθμό στην τιμή”, εξηγεί η HSBC.

Η HSBC αυξάνει την τιμή - στόχο στα 1,20 ευρώ ανά μετοχή, από 0,50 ευρώ πριν, με διατήρηση της σύστασης σε “Hold”.

Υπενθυμίζει ότι οι νέες αυξημένες τιμές - στόχοι με συστάσεις “buy” για τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας που υιοθέτησε πρόσφατα, έχουν αρκετά υψηλότερα περιθώρια ανόδου. Η Βρετανική Τράπεζα έχει αυξήσει την τιμή - στόχο για την Εθνική Τράπεζα από τα 1,80 ευρώ, στα 3,40 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για τη Eurobank στα 1,00, από 0,75 ευρώ προγενέστερα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 890,89 (-0,32%) και 899,43 μονάδων (+0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 897,73 (+0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 899,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,65%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 67,6 εκατ., από τα οποία τα 7,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ, ΚΟΥΕΣ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Στα υψηλά ημέρας η τελική αναλογία ανοδικών (80) – πτωτικών μετοχών (36), ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε με υποχώρηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και οριακή, περαιτέρω, αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (111.388 συμβόλαια).

Στα 7.376 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.089 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 874, 788 για τον Μάιο και 86 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.186,5) κινήθηκε μεταξύ 2.160 και 2.187,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.815), Alpha Bank (22.611), ΔΕΗ (286), Εθνική (4.167), ΓΕΚ (599), Cenergy (136), ΟΤΕ (276), ΟΠΑΠ (233), Ιντρακόμ (398), MIG (2.103), Μυτιληναίο (240), Viohalco (165), Ελλάκτωρα (814), Τρ. Αττικής (135), Πειραιώς (72.883), Lamda Development (177).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 61.825, MIG 42.519, Alpha Bank 130.993, Πειραιώς 137.957, ΔΕΗ 20.710, Εθνική 47.083, ΓΕΚ 11.720.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                              Name of Issuer                    NSP                 Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,15%

2021-03-22

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

ENA Investment Capital LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,70%

2021-04-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 41.803.257 τεμ., (από 42.070.974 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.718.875 τεμ. (1.722.183), Eurobank 36.854.772 τεμ. (36.854.772), ΟΠΑΠ 1.497.222 τεμ. (1.497.222), Εθνική 10.627.067 τεμ. (10.859.935), Πειραιώς 1.463.275 τεμ. (1.463.275).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v