Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κλείνει το τετράμηνο στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες του Πάσχα. Οι μετοχές που στέλνουν τώρα σήμα long, τα mid caps, οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών και το ζητούμενο για σήμερα.

Πώς κλείνει το τετράμηνο στο Χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση για τον Απρίλιο. Με τους αγοραστές να μετρούν κέρδη 5,51% (ΓΔ), με τις τραπεζικές να υπεραποδίδουν (10,08%) έναντι των blue chips (6,27%) και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να
ενισχύεται με διψήφιο (10,93%) ποσοστό.

Στα υψηλά ημέρας, το χθεσινό «κλείσιμο» στις 910,37 μονάδες, με ικανοποιητικές -για τις μέρες αυτές- συναλλαγές και τζίρο σε μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank, Πειραιώς, Lamda Development, Jumbo και Mytilineos. Στο πλαίσιο μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων (εβδομάδος, μηνός), αναδιάταξης χαρτοφυλακίων, κινήσεων από πωλητές-αγοραστές με εμφανή την προσπάθεια διασφάλισης της τάσης, που συνεχίζεται ανοδική. Σε διαστήματα εβδομάδος, μηνός, 3μήνου και ενός συνολικού 12,21% από την αρχή έτους.

Πάνω από τα 60 δισ. ευρώ η αποτίμηση των εισηγμένων, με 17 εισηγμένες να αποτιμώνται περισσότερο από 1 δισ. (στα 10,744 δισ. η Coca Cola, στα 6,580 ο ΟΤΕ), με μία (ΕΥΔΑΠ) να υπολείπεται μόλις 53 εκατ. για να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία.

Τελευταία συνεδρίαση Απριλίου και εάν δεν είχε δοθεί ολιγοήμερη παράταση για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2020, σήμερα οι επενδυτές θα είχαν ολοκληρωμένη εικόνα για τα μεγέθη των εταιρειών, αλλά και την προοπτική τους για το 2021 και τη συνέχεια.

Αξιον αναφοράς, ωστόσο, πως ενώ οι αρχές αφήνουν περιθώριο λίγων ημερών στους... ασυνεπείς, υπάρχουν εισηγμένες που ανακοινώνουν ήδη αποτελέσματα πρώτου 3μήνου. Την αρχή έκανε η Papoutsanis, ακολουθεί η Mytilineos μετά τις αργίες του Πάσχα (Δευτέρα-Τρίτη το ΧΑ είναι κλειστό).

Διαφοροποίηση που έχει τη σημασία της και όσον αφορά στην ουσιαστική τήρηση των κανόνων Εταιρικής Διακυβέρνησης, κάτι που -μάλλον- τύποις ισχύει στην αγορά μας.

Αlpha Bank, Eurobank και Εθνική με long τάση από τον τραπεζικό κλάδο. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, TITAN, Lamda, EXAE από τον FTSE25 και Avax, Attica Bank, Intrakat, Quest, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΛΤΟΝ από τις μετοχές του FTMidCap.

Ζητούμενο για σήμερα ένα «κλείσιμο» πάνω από τις 900 plus μονάδες (για να επιβεβαιωθεί και ο Εκηβόλος, που από τις 4 Απριλίου ευχόταν Ανάσταση με... 900 plus μονάδες).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v