Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες πέριξ των 900 μονάδων

Πωλητές-αγοραστές φαίνεται να «συμφωνούν» σε τιμές που διευκολύνουν αμφότερους. Ηπιες οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες καθώς οδεύουμε προς την αυριανή τελευταία συνεδρίαση πριν από τη διακοπή για το Πάσχα.

Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες πέριξ των 900 μονάδων

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, οριακά χαμηλότερα τα futures στη Νέα Υόρκη. Πάνω από τη ζώνη των 900 μονάδων οι κινήσεις traders και επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με πωλητές-αγοραστές να «συμφωνούν» σε τιμές που διευκολύνουν αμφότερους.

Εμφανής η πρόθεσή τους να διασφαλιστούν πωλήσεις-αγορές σε επίπεδα που θα επιβεβαιώνουν την ανοδική φορά της αγοράς, που θα συντηρούν την τάση προς υψηλότερα, για τον Μάιο.

Συγκριτικά ικανοποιητικές οι συναλλαγές, καθότι προτελευταία συνεδρίαση για τον Απρίλιο και το «κλείσιμο» πρώτου 4μήνου του 2021.

Υπέρ των αγοραστών η πρώτη ώρα, καθώς υπερισχύουν σε 45 μετοχές (έναντι 35), με χαρακτηριστικά το πακέτο για 1,13 εκατ. μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 11,20 ευρώ (στις 10:44), την προσυμφωνημένη συναλλαγή για 400 χιλ. της Eurobank στο 0,7704 (11:15), τη διόρθωση της Πειραιώς, την κινητικότητα σε συγκεκριμένες μετοχές της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης.

Το πιθανότερο, η συνεδρίαση να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, με τη ροή εντολών να διευκολύνει τη συντήρηση υψηλότερα των 900 μονάδων για τον ΓΔ, αν και κάτι τέτοιο μόνο ψυχολογικό ρόλο διαδραματίζει και όχι ουσιαστικό. Τεχνικά, ένα stop (ημερήσιο) είναι στις 895 μονάδες.

Από τις μετοχές των ημερών η Πειραιώς, με πωλήσεις και ισχυρή διόρθωση έως τα 2,41 ευρώ. Χρηματιστές αποδίδουν σε κινήσεις naked short selling την ακραία αντίδραση των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, τακτική που διευκολύνθηκε από το περιορισμένο (προσωρινά) free float του μ.κ.

Στο 0,7742 με αγοραστές η Eurobank, στο 1,2455 με πωλητές η Alpha Bank, στα 2,473 επίσης με πωλητές η Εθνική. Και διαγραμματικά (όπως φαίνεται) σε σημείο καμπής (make or break) ο τίτλος της Εθνικής.

Σταδιακό «γύρισμα» της αγοράς, μετά τις 11:25-11:30, με τους πωλητές να αποκτούν μικρό προβάδισμα.
Πωλητές σε ΟΤΕ (14,15), ΔΕΗ (9,395), Mytilineos (15,34), Jumbo (15,70), με αγοραστές σε Motor Oil (13), TITAN (16,67), EΛΛΑΚΤΩΡ (1,39).

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν Avax, Attica Bank, Reds/Καμπάς, ΚΕΚΡΟΨ, Quest κ.α.

Πρακτικά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, οι πιθανότητες να είμαστε σε μία μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση είναι μεγάλες. Να θυμάστε ότι τα μαζέματα μετοχών χρειάζονται πολλά χρόνια και οι κινήσεις πολύ μικρότερα, το ίδιο έγινε και το 1999. Η μαζική εισροή χρήματος ήταν θέμα μερικών μηνών.

Η περίοδος είναι ιδανική για να δούμε κάτι αντίστοιχο, φυσικά όχι στο ίδιο μέγεθος, αλλά πάντα η αγορά θα δίνει διορθώσεις. Εκεί οφείλουμε να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά Η αγορά αλλάζει σελίδα. Η είσοδος νέου χρήματος έχει «αναστήσει» και τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, μετά από πολλά χρόνια.

ΕΛΤΟΝ, ΒΥΤΕ, ΚΛΜ είναι ενδεικτικές περιπτώσεις αυτής της αλλαγής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v