Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το κλείδωμα κερδών και τα επόμενα βήματα

Υπεραξίες που αποκτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα πήραν οι επενδυτές, καθώς η αγορά οδεύει στη διακοπή των συνεδριάσεων για το Πάσχα. Οι αντιστάσεις που κρίνουν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις και οι προσδοκίες για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Το κλείδωμα κερδών και τα επόμενα βήματα

Μια «ανάσα» από τα επίπεδα-ρεκόρ η Νέα Υόρκη, ήπιες κινήσεις στις αγορές της Ασίας και στα ευρωπαϊκά,
εμφανής η τάση διαχείρισης των τελευταίων συνεδριάσεων ενόψει «κλεισίματος» μηνός Απριλίου, την Παρασκευή.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο μήνας ολοκληρώνεται (χρηματιστηριακά) αύριο, με (κυρίως) τους traders και τους επενδυτές να «κλειδώνουν» μέρος των βραχυπρόθεσμων αποδόσεών τους, στη χθεσινή συνεδρίαση.
Με συναλλαγές 59,536 εκατ. μετοχών, τζίρο 122,226 εκατ. ευρώ (τα 55,05 εκατ. σε πακέτα των ElvalHalcor και ΕΛΛΑΚΤΩΡ), οι πωλήσεις υπερίσχυσαν από την αρχή σχεδόν της συνεδρίασης μέχρι το τέλος της.

Η σταθερά διορθωτική πορεία των βασικών δεικτών, με συγχρονισμένο ωστόσο ρυθμό, ενισχύει την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως επρόκειτο για μία ελεγχόμενη αποσυμπίεση μετά την τελευταία ανοδική φάση, που έφερε τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 900 μονάδων, τον τραπεζικό κλάδο πάνω από τις 600 και τον FTSE25 προς τις 2.250 μονάδες.

Εξαρχής πιθανότερο ήταν το ενδεχόμενο της υπέρβασης συγκεκριμένων αντιστάσεων, της μερικής κατοχύρωσης κερδών (σε διάστημα εβδομάδος, μηνός) και η συσσώρευση-αναδιάταξη δυνάμεων πριν το επόμενο βήμα της αγοράς. Βήμα ανοδικό και αφού οι κύριοι μέτοχοι της ανόδου από τα χαμηλά «κλείδωναν» μέρος των θέσεών τους και αφού νέοι παίκτες, επενδυτές προσελκύονταν σταδιακά.

Ενδεικτικά σε διάστημα 3μήνου, για τον ΓΔ στις 903,44 μονάδες, η απόδοση είναι 19,78%, για τον FTSE25 στις 2.190,16 στο 22,13%, για τον ΔΤΡ στις 594,02 στο 29,96% και για τον FTMidCap στις 1.340,67 στο 26,77%.
Αποδόσεις για την πλειονότητα των εισηγμένων διόλου ευκαταφρόνητες, που δικαιολογούν την ανασύνταξη δυνάμεων που εξελίσσεται από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και θα συνεχιστεί αύριο.

Για να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος, από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 5 Μαΐου με ενθαρρυντικές ενδείξεις και προϋποθέσεις για τους long.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v