Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση για... ανάσες σήμερα στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση για τον Γενικό Δείκτη, με αγοραστές και πωλητές να μην... παίρνουν ρίσκα, πριν και τις επικείμενες αργίες. Συνεχίζεται το trading στις τράπεζες, διψήφια άνοδος για Πειραιώς, πιέσεις για ΕΤΕ αλλά και για Ελλάκτωρ, Viohalco.

Στάση για... ανάσες σήμερα στο Χρηματιστήριο

Ηπιες διακυμάνσεις για δείκτες, μετοχές στα ευρωπαϊκά, σε ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μία ήρεμη συνεδρίαση, χωρίς θεαματικό ενδιαφέρον ούτε από την πλευρά των πωλητών ούτε από αυτή των αγοραστών.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα -και λόγω των ημερών-, αρκετά χαμηλότερα του ημερήσιου μέσου όρου, με traders και επενδυτές να επιλέγουν το μερικό «κλείδωμα» θέσεών τους.

Με θετικό πρόσημο σε διαστήματα εβδομάδος και μηνός, στην αγορά επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι αυτό της συσσώρευσης λίγων ημερών, προκειμένου να αναδιαταχθούν επενδυτικά οι δυνάμεις των long και short.

Σαφώς περισσότερες οι μετοχές όπου υπερισχύουν οι πωλητές έναντι των αγοραστών, καθώς απομένουν η σημερινή και οι συνεδριάσεις Τετάρτης-Πέμπτης για να «κλείσουν βιβλία» Απριλίου. Ακολουθούν 3 αργίες, κάτι που επηρεάζει αρκετούς στο να «πάρουν τα κέρδη τους».

Εως τις 2.230,22 μονάδες ο FTSE25, με τον τραπεζικό κλάδο λίγο υψηλότερα και πολλά blue chips χαμηλότερα, με την τεχνική/διαγραμματική απεικόνιση να δείχνει τη σημαντική στήριξη στις 2.200 μονάδες. Απώλειά της θα μπορούσε να οδηγήσει χαμηλότερα προς τις 2.180 αλλά έως εκεί, σε μέτρηση εβδομάδας.

Στις 2.234 η κοντινή αντίσταση (που δεν υπερέβη νωρίτερα), συνεκτιμώντας πως έως τις 2.240 εκτείνεται το χάσμα που δημιουργήθηκε στην αρχή της μεγάλης διόρθωσης (Φεβρουάριος 2020).

Πιθανότερο το ενδεχόμενο της ολιγοήμερης συσσώρευσης, της επανασυγκέντρωσης των long, με στόχο την πειστική υπέρβαση των 2.240 μονάδων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε ο δρόμος για τον φιλόδοξο στόχο των 2.340 μονάδων. Σενάριο που θα κληθεί να εξετάσει η αγορά από την Τετάρτη (5/5) και μετά.

Η Πειραιώς είναι από τα λίγα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, με τους traders να ενεργούν στα 2,54-3,30 ευρώ, με τις κινήσεις τους να διευκολύνονται από το (προσωρινά) περιορισμένο free float και την αδυναμία αντιστάθμισης μέσω της αγοράς Παραγώγων.

Δεύτερη στη σχετική κατάταξη η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με πωλήσεις από την αρχή της συνεδρίασης και μία συναλλαγή μέσω πακέτου για 3,33 εκατ. στο 1,5 ευρώ, συνολικής αξίας 5 εκατ.

Με τον τζίρο στον τίτλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το σύνολο μόλις ξεπερνά τα 35 εκατ. (στα 81 εκατ. ο ημερήσιος μέσος όρος) καθώς ο ρυθμός εντολών έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στο 1,285 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,98 δισ. η αποτίμηση της τράπεζας.

Στα 2,545 της Εθνικής, που αποτιμάται στα 2,33 δισ. και στο 0,786 της Eurobank, που πλησιάζει τα 3 δισ.

Με αγοραστές σε ΟΤΕ (14,21) και ΟΠΑΠ (12,55), με τεχνική εκτίμηση για την πρώτη μετοχή προς τα 15 ευρώ.
Στα 7,41 (2,77%) η Lamda Development, στα 12,10 της Τέρνα Ενεργειακής, στα 16,22 της Jumbo με αγοραστές.

Ωστόσο επιβράδυνση της κινητικότητας δεν παρατηρείται μόνο στις μετοχές του δείκτη αλλά επίσης για την πλειονότητα του FTMidCap ενώ ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και χαμηλότερα.

Από τις εξαιρέσεις για τα midcaps η AVAX, με αντίδραση υψηλότερα του ενός ευρώ, εξέλιξη που επιταχύνει την αντίδραση προς ταο 1,15 ευρώ.

Στο 1,80 με 4,53% η ΚΕΚΡΟΨ, σε μία προσπάθεια επαναφοράς προς το κάτω όριο του πτωτικού χάσματος, που άνοιξε με την ακραία διόρθωση της 15ης Απριλίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v