Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βουτιά άνω του 10% στη ΔΕΗ, κάτω από τις 880 ο ΓΔ

(upd) Εως τις 871 μονάδες έφτασε να υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ να είναι έντονες, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ρευστοποιήσεις και στον τραπεζικό κλάδο.

Χρηματιστήριο: Βουτιά άνω του 10% στη ΔΕΗ, κάτω από τις 880 ο ΓΔ

 Με απώλειες τα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών προσπάθεια να στεγανοποιηθεί η διόρθωση της μετοχής της ΔΕΗ.

Στις 15.541 (-0,64%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 878 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στα καθ' ημάς, με αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Επιχείρησης αλλά και «φράγματα» από αγοραστές σε αρκετά blue chips και τραπεζικά χαρτιά.

Από τις 882,08 το «άνοιγμα» για τον ΓΔ, με τη ΔΕΗ από τα 8,12 ευρώ, με συνέπεια τη διόρθωση του FTSE25 προς τις 2.122 μονάδες.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η κατ' αρχάς αντίδραση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων, πλην όμως παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως με ψυχραιμότερη διαχείριση της κατάστασης, ο μέσος επενδυτής θα μπορούσε να βγει κερδισμένος, προφανώς σε εύλογο χρόνο. Κοινή εκτίμηση πως το ευρύτερο project της ενέργειας είναι τόσο μεγάλο, που ακόμη και μία βραχυπρόθεσμη ανατάραξη λόγω του αιφνιδιασμού της αγοράς δεν γίνεται να περιορισθεί.

Η προοπτική μείωσης του ποσοστού των ΕΕΣΥΠ & ΤΑΙΠΕΔ με παράλληλη είσοδο ισχυρών στρατηγικών επενδυτών μόνο υπέρ της αγοράς θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η περίπτωση του ΟΤΕ, με βασικό μέτοχο την Deutsche Telekom (έχει το 45% του μ.κ.), είναι ενδεικτική.

Απαραίτητη θεωρώ αυτή την προσέγγιση, δεδομένης της σπουδαιότητας του εγχειρήματος, με την αγορά να έχει εναλλακτικές για όσους ενεργούν βραχυπρόθεσμα.

Στη ΔΕΗ η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με Mytilineos, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Viohalco κ.ά. να ακολουθούν.

Μεικτές τάσεις για blue chips, με εντολές και από την πλευρά των πωλητών αλλά και των αγοραστών.
Ενδεικτική η σχέση ανοδικών/πτωτικών με 32/48, καθώς αρκετές κινούνται κόντρα στη διόρθωση.

Στις 11:25 είχαν γίνει συναλλαγές 5,75 εκατ. μετοχών, με το 1,62 εκατ. να έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v