Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδυναμία κινήσεων αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Σε μία μεικτών τάσεων συνεδρίαση και με εμφανή την προσπάθεια των πωλητών να πιέσουν τις τιμές -με λίγα κομμάτια- σε χαμηλότερα επίπεδα απ' όπου ενεργοποιούνται αγορές -με περισσότερα τεμάχια-, το παιχνίδι δείχνει αμφίρροπο. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν.

Αδυναμία κινήσεων αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά, λίγο πάνω-λίγο κάτω και γύρω από τις 895 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 15.385 (0,25%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, από 0,36% υψηλότερα και τις 4.359 μονάδες τα futures του S&P500 στη Ν. Υόρκη.

Και στην Αθήνα, αρχικά ανοδικό ξεκίνημα, περιορισμένης έκτασης πωλήσεις από τις 897,61 και ήπια διολίσθηση έως τις 893,19 μονάδες. Στα πρώτα 55' της συνεδρίασης, με την αξία συναλλαγών στα συνήθη μέτρια επίπεδα, με κύριες επιλογές σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, TITAN, OTE, Autohellas κ.α.

Με αγορές σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με πωλήσεις στα άλλα, σε μία μεικτών τάσεων πρώτη ώρα και εμφανή την προσπάθεια των πωλητών να πιέσουν τις τιμές με -λίγα κομμάτια- σε χαμηλότερα επίπεδα, απ' όπου ενεργοποιούνται αγορές -με περισσότερα τεμάχια.

Δίνεται η εντύπωση ενός μεθοδικού μαζέματος συγκεκριμένων μετοχών, από όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, κάτι που εάν όντως συμβαίνει, παραπέμπει σε τακτική «ισχυρών χεριών» που «χτίζουν θέσεις». Θα έλεγα πως περισσότερες ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει διακρίνονται στον τραπεζικό κλάδο. Μένει, ωστόσο, να επιβεβαιωθεί (ή όχι) αυτή η προσέγγιση.

Στην περιοχή των 560 μονάδων για τον ΔΤΡ, πέριξ των 2.160 για τον FTSE25, στις 1.468 ο FTMidCap.
Περισσότερο σε blue chips παρά σε τραπεζικές η επικέντρωση των επενδυτών με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, ειδικότερα σε ΟΠΑΠ (13,58) και ΔΕΗ (9,505). Για τη μετοχή της Επιχείρησης αγορές βγαίνουν μετά από διόρθωση 7% σε διάστημα εβδομάδας, απόρροια μείωσης θέσης (τουλάχιστον) 2 ξένων χαρτοφυλακίων.

Λίγο χαμηλότερες τιμές για Mytilineos (15,04), OTE (16,16), TITAN (15,62), δηλαδή τρεις περιπτώσεις εισηγμένων για τις οποίες οι αναλυτές δίνουν αρκετά υψηλότερες τιμές-στόχους ή η εύλογη αποτίμηση εκτιμάται μεγαλύτερη.

Πολύ καλή και τεχνικά η τεχνική εικόνα για την Autohellas (7,84), με αυξημένες συναλλαγές σε νέο «υψηλό 52 εβδομάδων».

Επίσης με αυξημένες συναλλαγές και σε «νέο υψηλό 52 εβδομάδων» η μετοχή της Alumil (2,24), ένα από τα στοιχήματα «επιχειρηματικής επαναφοράς» για το 2021.

Στις 46/44 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, ενδεικτική της ισορροπίας που διαμορφώνεται λίγο μετά τις 11:35.
Με την αξία συναλλαγών στα 6,1 εκατ. και μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής για τίτλους των ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Ξυλεμπορία, Epsilon Net, AsCo, Πλαίσιο, Τζιρακιάν κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v