Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κύμα ρευστοποιήσεων με τη ΔΕΗ στο επίκεντρο

Κάτω και από τις 870 μονάδες βουλιάζει ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των διψήφιων απωλειών στη ΔΕΗ, που συμπαρασύρουν την αγορά στο «κόκκινο». Σημαντικές πιέσεις για τράπεζες και blue chips. Το κρίσιμο τεχνικό όριο για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Κύμα ρευστοποιήσεων με τη ΔΕΗ στο επίκεντρο

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά, σταθερά με πλεονέκτημα οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές στη Γερμανία και στη Φρανκφούρτη ο DAX διορθώνει στις 15.519 (-0,78%), μία μέρα μετά τα νεότερα με τη ΔΕΗ, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 868 (-2,09%).

Αυξημένες συναλλαγές, εύλογα το μεγαλύτερο μέρος στη μετοχή της Επιχείρησης. Στα 7,80-8,12 ευρώ το εύρος διακύμανσης για τη μετοχή της ΔΕΗ, με ξεκάθαρο πτωτικό χάσμα και δέκατη σερί συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο. Ειδικότερα στο διάστημα 13/9-22/9 άλλαξαν χέρια 4,5 εκατ. που αντιστοιχούν στο 1,9% του μ.κ., με τον αριθμό να έχει εκτιναχθεί χθες και σήμερα να πλησιάζει τα 3 εκατ. τμχ. Αυξημένη μεταβλητότητα, με εντολές ένθεν κακείθεν τόσο για trading όσο και στην προσπάθεια υπολογισμού μίας (δυνητικής) τιμής της αμκ. Προσώρας -αν και ακόμη είναι πολύ πρώιμη οποιαδήποτε εκτίμηση- τα 8 ευρώ είναι εύλογη. Ωστόσο, στις 19 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γ.Σ., οπότε και θα γίνουν γνωστοί όροι-προϋποθέσεις για τη διαδικασία που δείχνει να υλοποιείται προς το τέλος του μηνός (Οκτωβρίου).

Τεχνικά, για τον ΓΔ το stop σε «κλείσιμο» εβδομάδας είναι στις 878 μονάδες.

Μικρότερες -συγκριτικά- οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο σε σχέση με τα blue chips, με τη Eurobank να έχει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα. Στο 0,8254 (-1,27%) η Eurobank, στο 1,1005 (-0,72%) της Alpha Bank, στο 1,347 (-1,68%) της Πειραιώς και στα 2,445 (-2,59%) της Εθνικής.

Ενδεικτικό, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, πως για τον ΔΤΡ δεν έχει δοθεί σήμα εξόδου, σε αντίθεση με ΓΔ και FTSE25.

Σημείο εξόδου με την απώλεια των 550 μονάδων, που ενισχύει το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 526-520 μονάδες.

Με πωλητές στα blue chips, στον Mytilineos στα 14,15 (-2,48%), στον ΟΠΑΠ στα 13,19 (-3,01%), αλλά και σε Jumbo, OTE, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Το αποθαρρυντικό για την αγορά, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, το κλίμα όπως διαμορφώνεται και αφορά στην... τροφή που δίνεται σε κάθε λογής σενάρια, με τις επιπτώσεις να επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση.

Η διεύρυνση της «ψαλίδας» μεταξύ ανοδικών/πτωτικών στις 18/94, καθώς από τις 14:30 έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις σε όλο και περισσότερες μετοχές πέραν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα 53,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών, λίγο μετά τις 14:10.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v