Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ατακτες ρευστοποιήσεις στα μεσαία

Mε συναλλαγές αξίας 48,577 εκατ. ευρώ εξαϋλώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1,1 δισ. ευρώ. Οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και το κλείσιμο θέσεων από εγχώριους θεσμικούς σε blue chips.

Χρηματιστήριο: Ατακτες ρευστοποιήσεις στα μεσαία

Τα ομόλογα διορθώνουν τη Wall Street και η Evergrande, συν τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, τα χρηματιστήρια της Ασίας. Σημαντική διόρθωση στα ευρωπαϊκά, από 2,09% χαμηλότερα και τις 15.248,56 μονάδες για τον DAX ξεκινά η συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη.

Το ιδανικό περιβάλλον για τους πωλητές να «κλείσουν» σήμερα-αύριο τους λογαριασμούς τους για τον Σεπτέμβριο, το τρίτο τρίμηνο και το 9μηνο.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν χρειαζόμαστε τίποτε από όλα αυτά για να διορθώσουμε, σε κλίση η αγορά μας ακόμη και την περίοδο κορύφωσης της τελευταίας ανοδικής φάσης της μακροβιότερης bull market στην ιστορία της Νέας Υόρκης.

Παρ' όλα αυτά, στις τελευταίες συνεδριάσεις δίνεται η αφορμή για να «κλείσουν» μέρος των θέσεών τους και αρκετοί εγχώριοι θεσμικοί, επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω την αρνητική κατάσταση στη «ρηχή» αγορά μας.

Ετσι, απολύτως φυσιολογικά και χωρίς αντιστάσεις, με συναλλαγές αξίας 48,577 εκατ. ευρώ, εξαϋλώθηκε κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1,1 δισ. ευρώ. Τόσο απλά, τόσο υποτιμητικά, για μία αγορά που βρίσκεται σε περιδίνηση από τις αρχές Αυγούστου.

Στις 860,03 μονάδες για τον ΓΔ η νέα διόρθωση κατά 1,76%, με μόλις μία μετοχή από τις 25 του FTSE25 με θετικό πρόσημο, ο δείκτης στις 2.076,92 (-1,73%) και ξεπούλημα σε μετοχές των ΤΙΤΑΝ (-3,33%), Coca Cola/HBC (-3,27%), ElvalHalcor (-3,09%). Ακόμη και στον ΟΤΕ δεν έλειψαν οι πιεστικές πωλήσεις.

Απογοητευτική εικόνα, ωστόσο, και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με «άτακτες» ρευστοποιήσεις ακόμη και σε μετοχές εταιρειών με εξαιρετικά αποτελέσματα 6μήνου, ενδεικτικό το sell off μερίδας θεσμικών στη μετοχή των Πλαστικών Θράκης. Με συναλλαγές 214.000 μτχ. νέες απώλειες, αυτή τη φορά κατά 6,77% στα 6,75 ευρώ και σωρευτικά μείον 15,41% σε διάστημα μηνός.

Ταυτόχρονες ενδείξεις αγελαίας συμπεριφοράς και παντελούς έλλειψης στοιχειώδους επενδυτικής/θεσμικής πολιτικής αναδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα υπευθύνων, λοιπών εμπλεκομένων με αυτό που συνιστά τη χρηματιστηριακή κοινότητά μας. Δυστυχώς, για τους αγοραστές επιβεβαιώνεται ο κανόνας που θέλει τον Σεπτέμβριο να είναι από τους χειρότερους μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ολοκλήρωσή του, μεθαύριο Πέμπτη.

Με απώλειες 5,94% για τον ΓΔ, με 5,25% για τον FTSE25, αλλά με 1,71% για τον ΔΤΡ και με 5,10% για τον FTMidCap, το εύλογο ερώτημα για long και short είναι εάν ο Οκτώβριος θα ξεκινήσει, μεθαύριο Παρασκευή, υψηλότερα ή χαμηλότερα της περιοχής των 850 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v