Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εδειξαν τα… δόντια τους οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Με συναλλαγές 77,8 εκατ. (πακέτα 19,9 εκατ. ευρώ) ο ΓΔ ανέβηκε στις 889 μονάδες. Εθνική, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Μυτιληναίος οι κερδισμένοι των blue chips. Η τεχνική εικόνα.

Εδειξαν τα… δόντια τους οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική, η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ακολουθώντας τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Σύμφωνα με Ξένους Αναλυτές, η μικρή αποκλιμάκωση των τιμών σε Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο, μειώνει τις ανησυχίες των Επενδυτών για παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, ενώ θετικά στην ψυχολογία των αγοραστών επέδρασε ένα μίγμα ειδήσεων, όπως η ανακοίνωση του Ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, Mitch McConnell ότι “θα προσφέρει μια έκτακτη παράταση στο όριο του Ομοσπονδιακού χρέους μέχρι τον Δεκέμβριο”, η προσφορά της Ρωσίας να αυξήσει τις εξαγωγές Φυσικού Αερίου, αλλά και το δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο “η ΕΚΤ εξετάζει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, για να αποτρέψει μια πιθανή αναταραχή στις Αγορές. όταν ολοκληρωθεί το έκτακτο πρόγραμμα PEPP την επόμενη χρονιά. Το νέο σχέδιο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο έκτακτο εργαλείο και ταυτόχρονα θα συμπληρώσει το παλαιότερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης APP”.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η γενική κινητοποίηση των αγοραστών στο ταμπλώ του FTSE25, οι σαφώς πιο επιλεκτικές κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς πρώτο ζητούμενο είναι η απομάκρυνση των βασικών δεικτών από τα πρόσφατα χαμηλά και αυτή η προσπάθεια απαιτεί βοήθειες από τα θεωρούμενα “βαριά χαρτιά” και η επιμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών στα γνωστά χαμηλά επίπεδα.

Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη, “οι πρόσφατες εξελίξεις στο ενεργειακό σκηνικό στην Ευρώπη, κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργούν, αφού ακόμα ο βαρύς Χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει. Το ενδεχόμενο ενός ‘Ευρωπαϊκού ενεργειακού Τέξας’ δεν είναι μακριά, αν η υπάρχουσα κατάσταση επιμείνει επί μακρόν και δεν ληφθούν μέτρα που θα ισορροπήσουν τις τιμές. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα Εργοστάσια Φυσικού Αερίου έχουν μερίδιο στην παραγωγή Ενέργειας από 45% – 50%, με αποτέλεσμα οι μέσες οριακές τιμές του Συστήματος να είναι “καρφωμένες” πάνω από τα 150 ευρώ, με τις μέγιστες τιμές να γράφουν ιστορικά υψηλά έως και 260 ευρώ. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων και των ήπιων σχετικά ανεμολογικών συνθηκών σε αυτό το δίμηνο, δεν μπορούν να δώσουν πολλά και “φθηνά” MW στο Σύστημα, ενώ οι εισαγωγές δεν μπορούν να χαμηλώσουν τις τιμές.

Το υψηλό κόστος του Φυσικού Αερίου χτυπάει αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, σχεδόν τους πάντες: Η Βουλγαρία είχε χθες μέση οριακή τιμή 184 ευρώ, παρά το γεγονός ότι διαθέτει Πυρηνικό Εργοστάσιο, η Ιταλία 307 ευρώ ενώ η Σερβία 327 ευρώ. Σε όλη την Ευρώπη οι τιμές βρίσκονται σε ανοδικό “κρεσέντο”, χωρίς να παρατηρείται κορεσμός, τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια Φυσικού Αερίου για τους επόμενους δύο μήνες. Σημειώστε ότι οι τιμές τις οποίες αναφέρουμε αφορούν τιμές χονδρικής, υπάρχουν δηλαδή και άλλες επιβαρύνσεις μέχρι να φθάσει ο λογαριασμός στον τελικό Καταναλωτή.

“Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του Χειμώνα, όπου οι αιχμές ζήτησης δεν είναι ασυνήθιστες. Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, η Βαριά Βιομηχανία θα βρεθεί απέναντι σε δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προσωρινές παύσεις στην παραγωγή, έως ότου οι τιμές επιστρέψουν σε κάποια πιο λογικά επίπεδα”, εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας, ως είθισται, από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Eurobank (+1,20%), ενώ μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκαν Alpha Bank (+0,36%), Εθνική (+4,04%) και Πειραιώς (+1,20%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 563,54 μονάδες (+2,02%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 561,63 (+1,68%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 561,49 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,65%.

Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ υψηλότερα των 561 μονάδων, δίνει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 534 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 573 – 578 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην τελική ευθεία, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εισέρχεται η τιτλοποίηση ‘Mexico’ της Eurobank, εξέλιξη που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις άμεσης αποαναγνώρισης των δανείων και υποχώρησης του NPE ratio στο 7,3% σε επίπεδο Τράπεζας και σε περίπου 8% σε επίπεδο Ομίλου”.

Σχεδόν απόλυτη επικράτηση του “πράσινου”, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υποαπέδωσαν οι ΟΤΕ (0%) και ΣΑΡ (0%). Αντίθετα τα μεγαλύτερα, ημερήσια, κέρδη για ΒΙΟ (+4,41%), ΕΥΔΑΠ (+4,31%) και ΑΔΜΗΕ (+3,13%).

Η ΔΕΗ δημιουργεί Κοινοπραξία με την RWE για Έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνεισφέρει 9 Φωτοβολταϊκά με ισχύ 940MW που βρίσκονται στη Δ. Μακεδονία. Η RWE έχει εξασφαλίσει αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο Έργων στην Ελλάδα και θα συμπεριλάβει στην κοινοπραξία. Τα πρώτα Έργα αναμένεται να λειτουργήσουν το 2023. Το 49% θα έχει η ΔΕΗ στην Κοινοπραξία.

Μένοντας στην Επιχείρηση του Ηλεκτρισμού και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με βασικό Επενδυτή το private equity fund CVC Capital Partners, γνωστό στην Ελλάδα από σειρά επενδύσεων στους τομείς Υγείας, Ασφαλειών και Τροφίμων, θα διενεργηθεί, όπως όλα δείχνουν, η Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, ύψους τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ”.

Ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,34%) κινήθηκε σήμερα μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, όμως μέχρι να ανακοινωθεί η τιμή της επικείμενης Α.Μ.Κ. (στις 19/10 η έκτακτη γ.σ.), κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί παρακινδυνευμένη. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 8,70 – 8,40, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, δείχνει εφικτή η επαναπροσέγγιση των 9,20 ευρώ. Στα 7,90 ευρώ το ημερήσιο “stop long”).

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της ΕΛΧΑ (+1,95%, είχε προηγηθεί “εξαρέ” πτωτικών συνεδριάσεων). Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 1,76 – 1,73 ευρώ, οι αγοραστές έχουν λόγους να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 2,10 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 1,988 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και η μετοχή της Μυτιληναίος (+2,77%). Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 14,56 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 13,60 ευρώ. Επόμενη αντίσταση στα 15,05 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -19% από την Προοδευτική (+16,67%), χωρίς πειστικούς αγοραστές Logismos (+4,67%), Doppler (+3,42%), Trastor (+3,53%) και Παϊρης (+3,37%), προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματα της ΣΙΔΜΑ ο Μπήτρος (+5,71%), βγήκε “bid” σε Γενική Εμπορίου (+5,93%), Ελγέκα (+3,42%), Attica Group (+2,40%), MIG (+3,70%) και Αλουμύλ (+3,42%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (+2,45%), ενώ συνεχίζει να κινείται πλάγια η Performance (0%), αλλά κάποια “διορατικά” χαρτοφυλάκια μαζεύουν την προσφορά.

Ανέβασαν συναλλαγές οι Fourlis (+1,75%), Κέκροψ (+6,15%), Revoil (+4,94%), Q&R (+3,26%), Frigoglass (-1,69%), Άβαξ (+3,79%), Ίλυδα (+2,57%), Realcons (+9,49%) και Βιοτέρ (-5,56%), παρουσία πωλητή σε Λανακάμ (-6,03%), Μινέρβα (-4,42%), Εβροφάρμα (-1,94%), ΕΚΤΕΡ (-1,61%), Ευρωσυμβούλους (-1,56%) και Ιντερτέκ (-7,67%) και τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 23/9 για την Lavipharm (-1,35%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Entersoft (-1,80%), Ιντρακόμ (-2,88%), ΣΙΔΜΑ (-4,43%) και Ικτίνο (-1,71%) ενώ, διαγραμματικά, επόμενος στόχος για τον Τζιρακιάν (+3,39%) είναι τα 3,40 ευρώ.

Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας του ΓΔ, απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 882 – 891 μονάδες (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 900 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 913 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 857 – 850 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 846 – 836, 828 – 823 και 795 μονάδες.

Σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη, ο FTSE25 άφησε πίσω του την ζώνη 2133 – 2146 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), βάζοντας σαν επόμενους στόχους τις 2175, 2207 (ημερήσιο “stop short”) και 2231 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2095, 2079 και 2005 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Αντίδραση, λόγω της προόδου που καταγράφεται στο αδιέξοδο του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ και στην υποχώρηση των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση, μετά την διάθεση της Ρωσίας να αυξήσει την προσφορά Φυσικού Αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

“Καθώς οι τιμές του Φυσικού Αερίου και του Πετρελαίου υποχωρούν, το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον μπορεί να σταθεροποιήσει την Αγορά”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η ενεργειακή κρίση συνιστά μια ασύμμετρη απειλή για όλο τον Πλανήτη, που πλήττεται από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις, με τις Κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα Νοικοκυριά. Η υποαπόδοση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνιστά ελπιδοφόρα ένδειξη, αναφορικά με το ενδεχόμενο μη ακύρωσης του σεναρίου προσέγγισης των 900 μονάδων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Τη βελτίωση του κλίματος στήριξαν εξελίξεις, όπως η χείρα βοηθείας της Ρωσίας προς την Ευρώπη, για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους. Καθότι οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν και ενδεχομένως να ενταθούν, οι κινήσεις ενίσχυσης των θέσεών μας θα εξετάζονται μόνο σε περιπτώσεις σημαντικής αδυναμίας της Αγοράς. Σήμερα και αύριο θα δοθεί βαρύτητα στα στοιχεία Εργασίας των ΗΠΑ, καθώς δεν αποκλείεται να επισφραγίσουν την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της Κεντρικής Τράπεζας, πιθανότατα από τον επόμενο κιόλας μήνα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η Ελληνική Αγορά αντέδρασε, όπως ήταν φυσικό μετά την πίεση των τελευταίων ημερών, υποβοηθούμενη τόσο από την ανοδική κίνηση των Ξένων Αγορών, όσο και από την υποχώρηση των αποδόσεων των Κρατικών τίτλων. Η ΕΥΡΩΒ με προσυμφωνημένα πακέτα 12,4 εκατ. € (21% του συνολικού τζίρου) ήταν η πρωταγωνίστρια σήμερα, λόγω της τιτλοποίησης ‘Mexico’, αν και οι υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες δεν έμειναν πίσω, αθροίζοντας ο κλάδος το 50% της αξίας συναλλαγών”, όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η αποκλιμάκωση των τιμών Φυσικού Αερίου, μετά από παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου, αλλά και η επίτευξη συμφωνίας για την πολλοστή ανοδική αναθεώρηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, βοήθησε την εξελισσόμενη αντίδραση των μετοχικών αξιών τόσο εκτός, όσο και εντός Συνόρων.

Ειδικά για την Ελληνική Οικονομία, οι συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις της πορείας του φετινού ΑΕΠ από πληθώρα Οίκων, αλλά και η εκτίμηση για βελτιωμένα μακροοικονομικά μεγέθη, δίνει βραχυχρόνια τον απαραίτητο “αέρα” τόσο στην Αγορά, όσο και στην Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού Αρμαγεδώνα που ακόμα βρίσκεται εν εξέλιξη.

Όμως οι πληθωριστικές πιέσεις, ως φυσικό απότοκο τις εκτόξευσης των ενεργειακών τιμών, των Α’ Υλών και του μεταφορικού κόστους, δεν έχουν “πει ακόμα την τελευταία τους λέξη”.

Η αρνητική επιρροή του πληθωρισμού, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτή στην καθημερινότητα των Καταναλωτών & των Επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωζώνη & όχι μόνο, συνεχίζοντας να παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ανάκαμψη των Οικονομιών και κανένας δεν πείθεται ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό.

Στο πλαίσιο αυτό οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να λύσουν την δύσκολη εξίσωση της τιθάσευσης του πληθωρισμού και του περιορισμού της άπλετης ρευστότητας που χορήγησαν τα τελευταία χρόνια, διασώζοντας το Οικονομικό Σύστημα και τις Αγορές ομολόγων & μετοχών.

Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον η Ελληνική Οικονομία, με πρωτοστάτη τον κλάδο του Τουρισμού, προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα και δείχνει να το καταφέρνει, αφού είναι η 1η Ευρωπαϊκή Οικονομία που επανέρχεται σε προ covid επίπεδα ΑΕΠ. Απέχει όμως ¼ του δρόμου για να φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης

Το ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν όλες οι εκθέσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόβλημα του δυσθεώρητου χρέους, την εξάρτηση από την ΕΚΤ και τα διαφορά προγράμματα επαναγορών τίτλων, την εξάρτηση της Οικονομίας από τον Τουρισμό & την ευάλωτη δομή της Οικονομίας σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.

Εκτιμούμε ότι όσο αυτοί οι φόβοι υφίστανται, παραμένει εγκλωβισμένη η Αγορά σε μια πλευρική κίνηση, παρά τα θετικά νέα και τα deals που κυοφορούνται και δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση, εγκλωβισμένη σε χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Επιπλέον αρκετές Εταιρείες ήδη έχουν προεξοφλήσει στις αποτιμήσεις τους τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη τους σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσει την αρνητική επίδραση στα κόστη τους από τις επερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας παραμένει θετική, υπό προϋποθέσεις, με βασικότερες να αποφευχθούν οι κραδασμοί στις Διεθνείς Αγορές, να ελεγχθούν οι ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και αστάθμητες γεωπολιτικές κρίσεις...

Η εξελισσόμενη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, αλλά και οι φημολογούμενες επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις, μέχρι την ολοκλήρωσή τους, αποτελούν τροχοπέδη σε περαιτέρω πιέσεις της Αγοράς. Για την συνέχεια όμως, η απορρόφηση τόσο μεγάλης ρευστότητας από

το Σύστημα, μπορεί να αυξήσει τις μεσοπρόθεσμες πιέσεις μέχρι τέλους έτους, αυξάνοντας την μεταβλητότητα.“Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή, επικεντρώνοντας επιλεκτικά το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία και ωφέλειες από τυχόν πληθωριστικές πιέσεις. Επιμένουμε ότι τα δύσκολα όσον αναφορά τις πληθωριστικές πιέσεις είναι μπροστά μας και ο ‘κίτρινος πυρετός’ των Κινεζικών Εταιρειών Ακινήτων είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών αποσόβησε τα χειρότερα για τον Γενικό Δείκτη, καθώς από τα επίπεδα αυτά ξεκίνησε στις τελευταίες συνεδριάσεις διπλή ‘αντεπίθεση’ των αγοραστών”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το πολύμηνο χαμηλό που σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, θα λέγαμε ότι λειτούργησε, τελικά, εξιλεωτικά για τον ΓΔ και αφού, όπως δείχνει το γράφημα τιμών, ενεργοποίησε “στημένες” εντολές διακοπής ζημιών (stop-loss), κινητοποίησε ενεργούς κωδικούς να υποστηρίξουν την εν εξελίξει αναπήδηση των τιμών.

Το εν λόγω rebound δε σημαίνει ότι ως δια μαγείας οι αγοραστές ανέκτησαν πλήρως τον πρώτο λόγο στην Αγορά. Ο ΓΔ περισσότερο αντανακλαστικά “πιεσμένου ελατηρίου” έδειξε και για να έχει αξιώσεις για κάτι καλύτερο, θα πρέπει να συμπληρώσει το πτωτικό “χάσμα” (gap) που βρίσκεται στις 887 σε κλείσιμο. Η κρισιμότητα αλλά και το “πολλά υποσχόμενο” της τρέχουσας διαγραμματικής συγκυρίας, διαφαίνονται από τον εγκλωβισμό της τιμής του ΓΔ σε πτωτικό κανάλι τιμών, καθώς και από την απόσταση από τα άνω όρια αυτού, τα οποία βρίσκονται πέριξ των 890 μονάδων.

Ας σημειώσουμε ότι όπως ο Αύγουστος έκλεισε με τον ΓΔ σε μετά-κορωνοϊού υψηλά, έτσι ο Σεπτέμβριος με το αδύναμο “φινάλε”, κάθε άλλο παρά τριμηνιαίο “window dressing” θύμισε.

Έχοντας τα παραπάνω δεδομένα, ανεπιτυχής προσπάθεια της Αγοράς να “οικοδομήσει” στο αποκτηθέν ανοδικό της momentum, ώστε να διαφύγει σε νέα πολυετή υψηλά, καθώς και υποψία σχηματισμού “πολλαπλού top”, τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στους “όρους και προϋποθέσεις” του τελευταίου ημερολογιακού χρηματιστηριακού τριμήνου.

Άραγε θα επισκεφτεί ο Άγιος Βασίλης τους λίγους “πιστούς” του Χ.Α., ή η σωρεία παραγόντων ρίσκου τους οποίους όλοι έχουν αποδεχτεί (νομισματική πολιτική, τιμές Ενέργειας, υπερθέρμανση Ξένων Αγορών, γεωπολιτικά, υγειονομικές εξελίξεις κλπ) θα βάλει το “χεράκι” της ώστε, σε ότι αφορά την περιώνυμη Λεωφόρο Αθηνών, αυτή να μπει σε νέα φάση εσωστρέφειας;

Οι Εισηγμένοι Εκδότες τίτλων θα προσπαθήσουν και σε ποιο βαθμό, να “εκμεταλλευτούν” την όποια πλεονάζουσα επενδυτική ρευστότητα και τις βελτιωμένες, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, αποτιμήσεις τους, ώστε να “βγουν στη γύρα” για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;

Πόσο βαθιά θα είναι η δεξαμενή προσφοράς χρήματος και τι ρόλο θα παίξει ο θεωρητικός “μπαμπούλας” της απίσχνασης (dilution) των υφιστάμενων Μετόχων;

“Από αυτή την άποψη αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις απαντήσεις των Επενδυτών, Ξένων (είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στο recovery story του Ελληνικού ΑΕΠ;) και Εγχώριων (έχουν αντιληφθεί ότι ο ΓΔ πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν στις 640 μονάδες, δηλαδή έχει ανέβει σε αυτό το διάστημα κατά ένα τρίτο περίπου;)”, σημειώνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σημαντικό πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία στην Κίνα.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Αντιδράει από τα πρωινά χαμηλά το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Ελεγχόμενες απώλειες για τον Χρυσό, μικρά κέρδη για το Ασήμι, προς τα $54100 υποχωρεί το Bitcoin (Bitcoin αποκάλυψε ότι έχει στην κατοχή του το Soros Fund Management, η Εταιρεία Διαχείρισης asset που ιδρύθηκε από τον George Soros. Σύμφωνα με το CNBC, “η Εταιρεία έχει μερικά Νομίσματα... αλλά όχι πολλά”), πάνω από τα $3590 το Ethereum.

Πτώση 4% κατέγραψε η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενισχύθηκε 1,7%. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η μηνιαία αρνητική κίνηση θα φτάσει στο -0,4%, μετά την άνοδο κατά 1% του Ιουλίου.

Κατά 7,4% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τον House Price Index της Halifax. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,7%. Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2007.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας, Κουάζι Κουάρτενγκ, στο Συνέδριο Energy UK, προειδοποίησε ότι “και άλλες Εταιρείες Ενέργειας μπορεί να χρεοκοπήσουν, την ώρα που οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ”, αλλά απέκλεισε την παροχή στήριξης στις προβληματικές Επιχειρήσεις”.

“Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να παραμείνει υψηλός και την επόμενη χρονιά”, τόνισε το Μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, διολίσθησαν στις 326.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου, από 362.000 προηγουμένως. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 348.000.

O επικεφαλής της Πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, ανακοίνωσε ότι “υπήρξε διακομματική συμφωνία, για να παραταθεί το ‘ταβάνι’ του χρέους έως τις αρχές Δεκεμβρίου”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση του ποσοστού 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO SHIPPING (Hong Kong) Co., Limited από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η COSCO SHIPPING (Hong Kong) Co., Limited κατέβαλλε στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα των 88 εκατ. ευρώ για το 16% των μετοχών της OΛΠ Α.Ε., πλέον δεδουλευμένων τόκων 11,87 εκατ. ευρώ, καθώς και εγγυητική επιστολή ύψους 29 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφων του Δημοσίου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΠ κατήλθε από 23,1378%, σε 7,1378%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 891,25 μονάδες (+1,70%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 889,22 (+1,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 889,09 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,45%.

Ο τζίρος στα 76,4 εκατ., όμως από αυτά τα 19,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 με το αρνητικό πρόσημο ήλθαν σε επαφή μόνο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΧΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, TITC και Μυτιληναίος.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 91 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής κίνησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να επιδεικνύουν αυξητικές διαθέσεις τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.164 συμβόλαια).

Στα 5.602 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.366 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 4 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 4 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.052, 893 για τον Οκτώβριο και 159 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.149,25), κινήθηκε μεταξύ 2.127 και 2.153 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος 563), κινήθηκε μεταξύ 563 και 566,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (719), Alpha Bank (2.660), Εθνική (6.556), ΔΕΗ (714), Ελλάκτωρα (241), Μυτιληναίο (321), Ιντρακόμ (521), ΑΔΜΗΕ (165), Viohalco (116), Ελ. Πετρέλαια (123), Πειραιώς (449), Motor Oil (164), MIG (639), ΟΤΕ (105), Lamda Development (107).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 31.458, Alpha Bank 43.335, Πειραιώς 22.424, Εθνική 30.584, ΔΕΗ 14.949, Cenergy 12.076, MIG 22.150.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                            Name of Issuer                      NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,86%

 

2021-09-24

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 55.577.957 τεμ., (από 58.404.521 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.641.021 τεμ. (1.641.021), Eurobank 52.861.419 τεμ. (53.033.896), ΟΠΑΠ 1.319.594 τεμ. (1.319.594), Εθνική 7.210.838 τεμ. (7.210.838), Πειραιώς 4.208.687 τεμ. (4.208.687), ΟΤΕ 1.306.960 τεμ. (1.304.647).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v