Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και ΔΕΗ δίνουν την τάση στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τα νέα υψηλά για τη Eurobank και η κίνηση της ΔΕΗ πάνω από τα 9 ευρώ. Στην Επιχείρηση και τη ΓΣ για την ΑΜΚ τα βλέμματα των επενδυτών. Ποια είναι τα blue chips που βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο.

Τράπεζες και ΔΕΗ δίνουν την τάση στο Χρηματιστήριο

Η τεχνολογία κέρδισε τις εντυπώσεις χθες βράδυ στη Wall Street. Στις αγορές της Ασίας τα νεότερα για την οικονομία της Κίνας διαμορφώνουν την τάση, ενώ η Ευρώπη ξεκινά, σήμερα, από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επικράτησαν οι πωλητές, με τον Γενικό Δείκτη στις 891,30 από το ενδοσυνεδριακά υψηλό των 899,03 μονάδων.

Για ακόμη μία ημέρα, ο τραπεζικός κλάδος παρουσίασε καλύτερη εικόνα από τα blue chips, με τον ΔΤΡ στις 574,21 (0,68%) έναντι του FTSE25 στις 2.154,82 (-0,41%). Μία μοιρασμένη ημέρα, με τα mid caps, με τον FTMidCap οριακά στις 1.430,70 μονάδες.

Ωστόσο η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από αυξημένες -συγκριτικά πάντα- συναλλαγές 29,530 εκατ. μτχ., ανάλογου τζίρου 65,832 εκατ. ευρώ με 6,93 εκατ. να αφορούν σε πράξεις με πακέτα.

Με νέα τοπικά υψηλά (52 εβδομάδων) για τη Eurobank που ξεχώρισε από τον τραπεζικό κλάδο, με άνοδο με αυξημένες συναλλαγές για τη ΔΕΗ, από τις σηματωρούς του δείκτη, μία ημέρα πριν την έκτακτη γενική συνέλευση. Σήμερα, λοιπόν, η συνεδρίαση έχει -αναπόφευκτα- τάση από τη ΔEΗ, με τη μετοχή της στα 9,15 ευρώ να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας αλλά όχι μόνο.

Η αγορά περιμένει πως μετά τη συνέλευση θα έχει μία -κατ' αρχάς- εικόνα για τη διαδικασία της αμκ, καθώς τόσες μέρες ζητούμενα παραμένουν όροι και προϋποθέσεις της σχετικής διαδικασίας.

Η επιβεβαίωση, σε πρώτη φάση, της περιοχής των 8-8,20 ευρώ ως βάση στήριξης και σημείου αναφοράς, οι αγορές από «ισχυρά χέρια» που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα την ανάκτηση σημαντικού μέρους των απωλειών (της διόρθωσης από τα 10,84 ευρώ, στις 13 Σεπτεμβρίου), διαμόρφωσαν την εκτίμηση πως η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί σε αρκετά υψηλές τιμές. Το πόσο μένει να αποσαφηνισθεί συνδυαστικά με τον χρόνο όπως και τη σχέση συμμετοχής, ανάλογα με το ύψος της ζήτησης.

Ημέρα ΔEΗ, συνεπώς, αν και για τους βραχυπρόθεσμους συνέχει η επιβεβαίωση των στηρίξεων (ημερήσιων), της συνέχισης της ανοδικής διαφοροποίησης των τραπεζικών και της ελεγχόμενης διόρθωσης συγκεκριμένων blue chips καθώς θεσμικά χαρτοφυλάκια «τραβούν» ρευστότητα.

Δευτερευόντως στον ΟΠΑΠ η προσοχή, με τη μετοχή στα 13,38 ευρώ, λόγω αποκοπής προμερίσματος.
Αλλά και στον ΟΤΕ, που από στυλοβάτης των long, μέχρι πρόσφατα, είναι σε διόρθωση με απώλειες 6,13% σε μηνιαίο και 3,74% σε εβδομαδιαίο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v