Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το πλεονέκτημα των long και ο «μπαλαντέρ»

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τα ορόσημα που θα κρίνουν τον στόχο για υπέρβαση των 900 μονάδων. Οι μετοχές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, τα δεδομένα για τράπεζες και η περίπτωση της ΔΕΗ. Θετική η τάση στις διεθνείς αγορές.

Χρηματιστήριο: Το πλεονέκτημα των long και ο «μπαλαντέρ»

Με πλεονέκτημα των αγοραστών ξεκινά η εβδομάδα, με τη Νέα Υόρκη στον ρυθμό (κυρίως) των εταιρικών αποτελεσμάτων, τη Φρανκφούρτη στη ροή (και) των πολιτικών εξελίξεων.

Τα νεότερα από την αγορά της Κίνας παραμένουν μία σταθερά για τις αγορές, με το χρηματιστήριο της Σαγκάης να διορθώνει νωρίτερα (0,40%) ενώ τα futures του S&P500 στη Wall Street παρέπεμπαν σε οριακή διόρθωση 0,14% από τις 4.456 μονάδες.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία εβδομάδα με σημαντικά αλλά και δευτερεύοντα ορόσημα, από την έκβαση των οποίων θα φανεί εάν οι αγοραστές θα καταφέρουν να υπερβούν τις 905-910 μονάδες.

Από τις 894,74 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, από τις 2.163,62 για τον FTSE25, τις 570,35 για τον ΔΤΡ και από τις 1.429,45 μονάδες για τον FTMidCap.

Ημέρα ΔΕΗ η αυριανή, συνεδρίαση S&P η Παρασκευή, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση της Επιχείρησης.

Τρία «βαριά» θέματα στην αυριανή γ.σ., σημειώνει -από νωρίς- η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, με τη μετοχή στα 8,99 ευρώ (άνοδος 3,10% στην εβδομάδα). Για την αγορά, κατ' αρχάς ζητούμενο ένα σαφέστερο πλαίσιο βασικών προϋποθέσεων και όρων για τη διαδικασία. Η διαμόρφωση, συντήρηση και αγορές που γίνονται εδώ και μέρες πάνω από την περιοχή των 8-8,20 ευρώ προδιαθέτει για το εύλογο μίας δυνητικής τιμής, ωστόσο αρκετά θα κριθούν και από το μέγεθος της υπερβάλλουσας προσφοράς.

Επίσης ζητούμενο, κατ' αρχάς για όσους ενεργούν βραχυπρόθεσμα, η διαπίστωση εάν η σημαντική μείωση της αξίας συναλλαγών οφείλεται στην άντληση ρευστότητας ενόψει της αμκ της ΔΕΗ.

Παράμετρος που θα μπορούσε να βαρύνει στην περίπτωση άλλων blue chips, τραπεζικών μετοχών για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την αύξηση.

Στα 15,61 (μείον 1,86%) για τη μετοχή του ΟΤΕ, που θεωρείται ως μία ενδεικτική περίπτωση, στα 13,50 (0,75%) για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που είναι ανάλογη. Για τον ΟΠΑΠ συνεκτιμάται η αποκοπή του προμερίσματος (0,10/μτχ.).

Μένει να φανεί, εάν ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και στον τραπεζικό κλάδο, και αυτό γιατί παρουσιάζει την ισχυρότερη (βραχυπρόθεσμα) φορά και είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είτε προς τη μία (με την υπέρβαση των 580 μονάδων) είτε προς την άλλη (με τη διόρθωση προς τις 550 μονάδες).

Στο 0,8696 η μετοχή της Eurobank, με τη μεγαλύτερη άνοδο (2,91%) και πρώτη σε επαναφορά σε τοπικά υψηλά (52 εβδομάδων) σε σχέση με την Πειραιώς (1,438 με 1,63%), την Alpha Bank (1,1275 με 1,39%) και την Εθνική (2,56 με 0,31%).

Για τον κλάδο, ζητούμενη είναι και η προσαρμογή των συστημικών στα νέα δεδομένα ESG, όπως αυτά αναφέρονται σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v