Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κοιτούν υψηλότερα οι αγοραστές

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Κρίσιμη συνεδρίαση για τη συντήρηση της ανοδικής τάσης η σημερινή, μετά την υπέρβαση των 900 μονάδων. Οι κινήσεις των «ισχυρών», οι συναλλαγές των long στις τράπεζες και τα δεδομένα για Jumbo.

Χρηματιστήριο: Κοιτούν υψηλότερα οι αγοραστές

Με το βλέμμα σε νέα υψηλά η Wall Street, αλλά και διορία μέχρι το Σάββατο για την Evergrande, ειδάλλως... χρεοκοπία.

Προς σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, αποχώρηση Jens Weidmann από την Bundesbank.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επικράτηση αγοραστών και επαναφορά πάνω από τις 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, μετά από μία συνεδρίαση με συναλλαγές αξίας 98,116 εκατ., εκ των οποίων τα 23,34 εκατ. με τη μορφή πακέτων.

Μία μεστή συνεδρίαση, με τις περισσότερες των προδιαγραφών που επιζητούσαν οι long για το 3ήμερο Τετάρτης-Παρασκευής, με τη σημερινή επίσης σημαντική για τη διαμόρφωση της τάσης. Βραχυπρόθεσμης σε πρώτη φάση, γι' αυτό και μας ενδιαφέρει το αυριανό «κλείσιμο» οπωσδήποτε υψηλότερα των 902 μονάδων, με ταυτόχρονη επιβεβαίωση των 580 μονάδων, ως στήριξη για τον Δείκτη Τραπεζών και των 2.190 για τον FTSE25.

Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν οι αγοραστές να κοιτάζουν από Δευτέρα για υψηλότερα (920 μονάδες), αλλά αυτά μετά και το τέλος της αυριανής συνεδρίασης. Προφανώς με την αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor's να «μετράει» είτε για τους long είτε για τους short, με τους δεύτερους να έχουν -ακόμη-εφεδρείες για να πιέσουν την αγορά, εκ νέου, προς τις 890 μονάδες.

Ωστόσο το πλεονέκτημα κλίνει προς την πλευρά των αγοραστών, με τα «ισχυρά χέρια» να έχουν -χθες- ηχηρή παρουσία, μετά από αρκετές συνεδριάσεις μεθοδικών, διακριτικών αλλά... αφανών συναλλαγών κυρίως σε τραπεζικά «χαρτιά». Ο τραπεζικός κλάδος θα κάνει τη διαφορά για όσους προσβλέπουν σε ένα year end rally, μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι.

Η σχέση 83 μετοχών με θετικό πρόσημο έναντι 34 με αρνητικό αποτυπώνει απολύτως την εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης. Να δούμε τη συνέχειά της σήμερα-αύριο.

Σημαντικές συναλλαγές σε Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ και με προσυμφωνημένες συναλλαγές, αλλά και σε ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo κ.α.

Θα επιμείνω λίγο περισσότερο στην Jumbo, καθώς σύμφωνα με τη Société Générale είναι πιθανή η έξοδός της από τον διεθνή δείκτη MSCI Greece. Ωστόσο, χθες, με συναλλαγές 247 χιλ. τμχ. αντέδρασε 2,28% στα 13,43 (υψηλό ημέρας στα 13,52), απόρροια και της ανακοίνωσης της διοίκησης για διανομή επιπλέον μερίσματος (Νοέμβριο-Δεκέμβριο). Μία λεπτομέρεια, ωστόσο, από την προχθεσινή συνεδρίαση έχει αρχίσει και μετράει αντίστροφα το διάστημα 10 ημερών -κρίσιμο- για την επίτευξη (ή όχι) του κριτηρίου επιλογής από τη Morgan Stanley για την ένταξη (ή όχι) μίας μετοχής/εισηγμένης στον διεθνή δείκτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v