Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις κατοχύρωσης αποδόσεων στο Χρηματιστήριο

Διόρθωση με περιορισμένες συναλλαγές. Ενδειξη πως οι αγοραστές των τελευταίων ημερών μόνο μέρος των κερδών τους παίρνουν από την αγορά. Κυρίως από τη ΔΕΗ, σε αναμονή της ανακοίνωσης για την αναλογία νέων μετοχών. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν.

Κινήσεις κατοχύρωσης αποδόσεων στο Χρηματιστήριο

Με μικρές απώλειες τα ευρωπαϊκά, οριακά στο «κόκκινο» τα futures στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναμενόμενη η ελεγχόμενη διόρθωση.

Στις 16.016 (-0,16%) ο DAX, από τις 4.672 (-0,13%) τα futures του S&P500, στις 18,06 μονάδες ο δείκτης VIX και στα καθ' ημάς έως τις 916,47 μονάδες το -προ ολίγου- χαμηλό για τον Γενικό Δείκτη.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, προτεραιότητα θα έπρεπε να δοθεί στην επιβεβαίωση των στηρίξεων και λόγω του ενδεχόμενου «κλειδώματος» σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών στη μετοχή της ΔΕΗ αλλά και του γενικότερου κλίματος.

Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η υπέρβαση των 913 μονάδων με συνεχόμενες συνεδριάσεις αυξημένων συναλλαγών θα χρειαζόταν ένα εύλογο διάστημα προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή όχι ως μέρος της συνολικότερης αντίδρασης από τα επίπεδα των 880 προς αυτά των 930 μονάδων.

Δεδομένου ότι στην αγορά το τελευταίο διάστημα εισέρρευσε σημαντικό «βραχυπρόθεσμο χρήμα»,
η μερική κατοχύρωση αποδόσεων ήταν αναπόφευκτη. Επιβεβλημένη, θα έλεγα, προτού επιχειρηθεί η προσπάθεια υπέρβασης και των 930 μονάδων προς υψηλότερα, τις επόμενες εβδομάδες.

Με περιορισμένες συναλλαγές η διόρθωση, την πρώτη ώρα, ένδειξη πως οι αγοραστές των τελευταίων ημερών μόνο μέρος των κερδών τους παίρνουν από την αγορά. Κυρίως από τη ΔEΗ, σε αναμονή της ανακοίνωσης για την αναλογία νέων μετοχών, που θα αντιστοιχούν στους επενδυτές. Και σε αναμονή για την είσοδο των νέων μετοχών, την επόμενη εβδομάδα.

Στο εύρος των 10,55-10,85 ευρώ οι εντολές, έως 2,48% χαμηλότερα, πριν λίγο. Με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με δεύτερο -στη σχετική κατάταξη- τον ΟΛΠ. Με ένα πακέτο για 50.000 τμχ. στα 18,52 ευρώ (στις 10:47), ο Οργανισμός συγκαταλέγεται στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης, μέχρι τώρα.

Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε ΟΤΕ (15,20), Εθνική (2,773) και Fourlis, που με αντίδραση 3,13% στα 4,125 ευρώ (με 104.000 τμχ. στις 11:30) μπαίνει και αυτός στα άξια αναφοράς της ημέρας.

Viohalco (4,51), ElvalHalcor (1,92) και Cenergy (2,845) με αγοραστές και στις 3 μετοχές του Ομίλου, πρώτη (από τις τρεις) μέρα εγγραφών για το ομολογιακό των 250 εκατ. ευρώ.

Στις λεπτομέρειες της έκδοσης και τη χρήση των κεφαλαίων ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται -από νωρίς- αναλυτικά.

Υπέρ των πωλητών η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 34/63, καθώς την τακτική των πωλητών στη ΔEΗ ακολουθούν και σε άλλες μετοχές του δείκτη και των mid caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v