Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα δύο «στοιχήματα» στο επίκεντρο

Θετικό ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πρώτος στόχος των αγοραστών η επιβεβαίωση της ανοδικής φοράς για βασικούς δείκτες και μετοχές. Τα πονταρίσματα σε ΔΕΗ και τραπεζικό κλάδο καθορίζουν το κλίμα. Χωρίς το έκτακτο μέρισμα σήμερα ο τίτλος του ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Τα δύο «στοιχήματα» στο επίκεντρο

Σταθεροποιητικές τάσεις στις αγορές της Ασίας, με την προσοχή στραμμένη (κυρίως) προς τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Από τις 16.093,71 μονάδες η εκκίνηση σε λίγο για τον DAX, από οριακά υψηλότερα, τις 4.678,75 μονάδες, τα futures του S&P500.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στην Ευρώπη επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα (Ολλανδία, Αυστρία), traders και επενδυτές προφανώς και επανεκτιμούν τις εξελίξεις στο «υγειονομικό μέτωπο», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με θετικό κεκτημένο, το ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη από τις 913,94 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 587,31, τον FTSE25 στις 2.202,72 και στις 1.512,19 μονάδες τον FTMidCap.

Με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο -για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα- η τελευταία άφησε υποσχέσεις για τους long, πως θα μπορούσαν στο τέλος της τρέχουσας να έχουν επιβεβαιώσει την ανοδική φορά για βασικούς δείκτες, μετοχές.

Στις 931,94 μονάδες το τοπικό υψηλό για τον ΓΔ, με εύλογο ερώτημα για βραχυπρόθεσμους και επενδυτές η δυνατότητα επίτευξης νέου υψηλότερου σημείου αναφοράς -για τη 2ετία 2020-2021-, με την προσοχή της αγοράς, αφενός, στα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, την επικείμενη βαθμολόγηση από τον οίκο Moody's, αφετέρου, στην αρνητική τροπή που έχει προσλάβει το υγειονομικό.

Ενέργεια και τράπεζες παραμένουν τα δύο κύρια στοιχήματα της αγοράς, με τη ΔΕΗ στο επίκεντρο και αυτή την εβδομάδα, σε αναμονή της εισόδου των νέων μετοχών από την αμκ.

Παράλληλα οι εξελίξεις που αναφέρει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου με τη νέα παράταση για ΛΑΡΚΟ και με ΔΕΠΑ και Ν. Καβάλα να «ξεκλειδώνουν» το 2022. Το θέμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας αφορά και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον τραπεζικό κλάδο τα νεότερα από τον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων συνδιαμορφώνουν την τάση, με τη μετοχή της Εθνικής να σημειώνει -με 7,64%- τη μεγαλύτερη διόρθωση την τελευταία εβδομάδα.

Χωρίς το έκτακτο μέρισμα του 0,252 ευρώ/μτχ. για τον τίτλο του ΟΤΕ (15,09 ευρώ), με τα Πλαστικά Θράκης να ανακοινώνουν, νωρίτερα, τα μεγέθη τρίτου τριμήνου/εννεαμήνου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v