Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις μετοχές ΔΕΗ και ΟΤΕ

O MSCI ενέταξε στον δείκτη Standard τη μετοχή της Επιχείρησης, δεν προχώρησε όμως σε άλλες προσθαφαιρέσεις που περίμενε η αγορά. Tο trading με ορίζοντα την έκθεση της Moody's. Ανοδικά ΔΕΗ και Jumbo.

Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις μετοχές ΔΕΗ και ΟΤΕ

Μεικτές τάσεις στη Wall Street, σε αναμονή η Ευρώπη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενδιαφέρουσα προοιωνίζεται η συνεδρίαση, με 3 πρωταγωνιστές. Με τον Γενικό Δείκτη στις 917,80 μονάδες, με θετικό πρόσημο 1,21% σε διάστημα εβδομάδας. Με τον FTSE25 στις 2.212,57 με 0,77%, τον Δείκτη Τραπεζών στις 594,52 -ο μόνος από τους βασικούς δείκτες με απώλειες 1,24%- και με τον FTMidCap με 3,56% στις 1.514,77 να υπεραποδίδει έναντι των άλλων.

Στα 351,64 εκατ. η μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση αξία συναλλαγών, διαμορφώνει έναν ημερήσιο μέσο όρο στα 87,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά περίπου 15 εκατ. σε σχέση με την τελευταία και πάνω από 30 εκατ. συγκριτικά με την πιο προηγούμενη. Εμφανής η αύξηση συναλλαγών, τζίρου, προφανώς κυρίως ΔΕΗ, με τη μετοχή να αποτελεί τον έναν εκ των τριών σηματωρών για σήμερα.

Η ένταξη της ΔΕΗ στους δείκτες MSCI ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, σχεδόν προεξοφλημένη, αποτυπώθηκε δε στο επιθετικό profit taking Τετάρτης-Πέμπτης. Σημαντικό πως μέσω της ΔΕΗ δημιουργήθηκε περιβάλλον για trading/intraday εντείνοντας τη μεταβλητότητα καθώς σε σύντομο διάστημα διαγράφηκε πορεία από τα 9 στα 11 και πίσω στα 10 ευρώ, με το volatility να φέρνει χρήμα και traders σε μία αγορά που χρειάζεται και λίγο νεύρο.

Να σημειωθεί ότι πλέον στον MSCI Standard Greece βρίσκονται έξι μετοχές: OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ.

Στα 10,19 με νέες απώλειες 4,77% στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Επιχείρησης, που από την Τρίτη θα έχει πρόσθετη χρηματιστηριακή αξία φτάνοντας τα 4 δισ. Συνεκτιμώντας το διάστημα μέχρι την ισχύ των αλλαγών στους δείκτες MSCI, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου.

Δεύτερος πρωταγωνιστής, παρότι ο «βαρύτερος» της αγοράς μας, ο ΟΤΕ. Στα 15,45 (1,64%), με τα «ισχυρά χέρια» να λαμβάνουν θέσεις από Τρίτη-Τετάρτη ενόψει της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου/εννεαμήνου. Τα μεγέθη του Οργανισμού επιβεβαιώνουν τις θετικές εκτιμήσεις των αναλυτών, το μέρισμα ο καλύτερος λόγος (και) για συντηρητικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια να διατηρούν σημαντικές θέσεις στον όμιλο. Στα 15,45 ευρώ το χθεσινό υψηλό ημέρας, στα 16,83 των 52 εβδομάδων και κατά γενική εκτίμηση τα 7,06 δισ. που αποτιμάται ο ΟΤΕ είναι υποτιμημένα. Ίσως το ισχυρότερο χαρτί των long σήμερα για ένα «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 913 μονάδες, ενδεχόμενο που εάν επιβεβαιωθεί, τους δίνει πιθανότητες στον σχεδιασμό τους για το year end rally.

O τρίτος πρωταγωνιστής για σήμερα είναι μία ειδική περίπτωση από μόνος του, καθότι suis generis χαρακτήρας. Ο λόγος για την Jumbo/Απόστολος Βακάκης, που από πολλούς είχε προεξοφληθεί η έξοδος από τον MSCI Greece, προσέγγιση που είχε ενεργοποιήσει σημαντικές ρευστοποιήσεις. Ηταν ένας από τους ουσιαστικούς λόγους της διόρθωσης από τιμές πέριξ των 14 έως τα χαμηλά των 12,76 ευρώ. Σημείο αναστροφής, με τις 2 ανοδικές συνεδριάσεις Τετάρτης-Πέμπτης να παραπέμπουν σε αναστροφή προεξόφλησης, το πιθανότερο από «ισχυρά χέρια» που γνώριζαν (;), προσέβλεπαν στην παραμονή της μετοχής στον δείκτη. Οπερ και εγένετο.

Τελευταία συνεδρίαση εβδομάδας, με ερώτημα το αν για τα blue chips θα διατηρηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των τραπεζικών. Ή εάν ο κλάδος-κλειδί επανέλθει προς τις 600 με στόχο τις 630 μονάδες σε ορίζοντα προσεχούς Παρασκευής 19 Νοεμβρίου, οπότε και η αξιολόγηση από τον οίκο Moody's, κλείνοντας την αυλαία για το 2021.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v