Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χτίζονται θέσεις στις τράπεζες

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Διατηρούν το πλεονέκτημα οι αγοραστές, εν αναμονή και του χρησμού της Moody's την Παρασκευή. Τα τοπικά υψηλά του τραπεζικού δείκτη, τα σενάρια για year end rally και γιατί υποχωρούν ΔΕΗ και Coca Cola.

Χρηματιστήριο: Χτίζονται θέσεις στις τράπεζες

Ελεγχόμενη διόρθωση στη Νέα Υόρκη, από τις 16.251,13 ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές έχουν προβάδισμα, μετά τη χθεσινή μεστή αντίδραση προς τις 920 μονάδες.

Με αυξημένη αξία συναλλαγών -78,928 εκατ. ευρώ-, με αγοραστές στις 4 τραπεζικές και στα 19 από τα 21 blue chips, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του Δείκτη Τραπεζών έως τις 604,53 και του FTSE25 έως τις 2.215,09 μονάδες. Τελικές τιμές και για τους 3 δείκτες υψηλότερα των βραχυπρόθεσμων σημαντικών σημείων εβδομάδας, με το ενδιαφέρον -πλέον- να μεταφέρεται στην αυριανή συνεδρίαση.

Τελευταία της εβδομάδας, με λήξη μηνός Νοεμβρίου στα Παράγωγα και με προσδοκίες των long για έναν... καλό λόγο του οίκου Moody's το βράδυ της Παρασκευής. Το γεγονός πως ένας έτερος αμερικανικός οίκος έχει σπεύσει να προκαταλάβει μία (ενδεχόμενη) θετική βαθμολόγηση του επίσης αμερικανικού οίκου έχει ενισχύσει τη διάθεση traders και πιο μεσοπρόθεσμων επενδυτών για κινήσεις προεξόφλησης.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, κάτι που αναφέρεται συνεχώς -εδώ και μέρες, εβδομάδες- από τη στήλη, θεωρώντας τον ως αυτόν που, όπως και πέρυσι, θα μπορούσε να (υπο)στηρίξει ένα year end rally των κάθε λογής funds, που έχουν θέσεις σε ελληνικές μετοχές. Ειδικότερα για τις τραπεζικές οι θέσεις που «χτίζονται» από τις αρχές Οκτωβρίου είναι από αρκετά χαμηλότερες τιμές.

Για τον ΔΤΡ ξεκινούν από τις 535-550 μονάδες για να φτάσουν σταδιακά έως τα «τοπικά» υψηλά των 606,82 της 9ης Νοεμβρίου. Αυτή την τιμή καλούνται να υπερβούν πειστικά και με αυξημένες συναλλαγές οι αγοραστές, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δυναμική προς αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Στα 2,821 (4,95%) η Εθνική, με τη μεγαλύτερη άνοδο από τις συστημικές, στο 0,966 (0,63%) η Eurobank, με τις περισσότερες συναλλαγές και Alpha Bank στο 1,1115 (0,59%), Πειραιώς στο 1,45 (0,42%) να συμπληρώνουν το καρέ.

Πειστική -καθότι με συναλλαγές σε όλο το εύρος της αντίδρασης- ενίσχυση των blue chips «πρώτης γραμμής», χωρίς να υστερήσουν -σχεδόν- όλα τα υπόλοιπα.

Εξαίρεση αποτέλεσαν η ΔΕΗ και η Coca Cola. Στη μεν πρώτη συνεχίζεται η απορρόφηση της προσφοράς σε τιμές πάνω από τα 10 ευρώ (10,07-10,25), με χρηματιστηριακούς αναλυτές να «βλέπουν» τιμές έως και 5,5 ευρώ υψηλότερα. Θα πρέπει όμως να μαζευτεί προσφορά νέων τίτλων, να ολοκληρωθεί η έξοδος βραχυπρόθεσμων, για νααναλάβουν στη συνέχεια τα «ισχυρά χέρια».

Στη δε δεύτερη, το μείον 0,69% στα 30,22 ευρώ ήταν περισσότερο τεχνικό παρά ουσιαστικό, καθώς διευκολύνεται το «κλείσιμο» θέσεων με discount ενόψει της αυριανής λήξης.

Συνεκτιμώντας τα 1.692 ΣΜΕ στην τρέχουσα σειρά (με premium 0,66%) και τα 1.541 της επόμενης (Δεκεμβρίου/triple witching με 0,70%).

Με τη μεγάλη κατηγορία σε ανοδική τάση, η συνέχιση της μόχλευσης στη μεσαία-χαμηλότερη έρχεται εντελώς φυσιολογικά.

Με ένα «ταμείο» για 80 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 23 με αρνητικό και με ποσοστό ανόδου μεγαλύτερο του 2% για τις 38 από αυτές.

Τεχνικά, για τον ΔΤΡ στις 590 μονάδες έχει ανέβει λίγο το stop για τις long θέσεις, ενώ η υπέρβαση των 610 με φορά προς τις 620 υπαγορεύει το κλείσιμο short συμβολαίων.

Μετοχή-σηματωρός για τον κλάδο η Εθνική, με σημεία που χρήζουν της προσοχής μας τα 2,70 και 2,90 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v