Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΔΕΗ δίνει τάση στο Χρηματιστήριο

Οριακή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ, πτώση για ΔΕΗ. Καθοριστικές για την έκβαση της συνεδρίασης οι κινήσεις στον τίτλο της Επιχείρησης, με την προσοχή στις νέες μετοχές αλλά και τις δυνητικές εισροές. Κλάδος-κλειδί και ο τραπεζικός, εν αναμονή τριμήνων.

Η ΔΕΗ δίνει τάση στο Χρηματιστήριο

Απώλειες στο νήμα για τη Wall Street. Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας.

Από τις 16.148,64 μονάδες ο DAX, μεικτή εικόνα για τα futures στη Νέα Υόρκη μετά και την τελική/οριστική έγκριση του νέου (στοχευμένου σε υποδομές) πακέτου Μπάιντεν.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεδρίαση-πρεμιέρα για τις νέες μετοχές της ΔΕΗ, όπως αυτές προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου.

Με την αγορά από την περιοχή των 910 μονάδων και εύλογο το ενδιαφέρον για την τακτική που θα ακολουθήσουν -κατ' αρχάς/κυρίως- οι βραχυπρόθεσμοι και δευτερευόντως οι επενδυτές.

Στα 9 ευρώ η τιμή συμμετοχής στην αμκ, έως τα 10,59 με τελική στα 10,42 ευρώ, στη χθεσινή συνεδρίαση, με μεταβολή 15,91% σε διάστημα μηνός (αλλά και απωλειών 4,40% σε εβδομαδιαίο) και με σημαντικές ενδοσυνεδριακές-βραχυπρόθεσμες εντολές, η ΔEΗ λογίζεται ως σηματωρός της στάσης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Συνακόλουθα από τους κύριους ρυθμιστές της τάσης/διακύμανσης της αγοράς, σε πρώτη φάση, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ημέρα λήξης της απλής σειράς Νοεμβρίου στα Παράγωγα αλλά και αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's. Τη βαθμολόγηση του αμερικανικού οίκου σπεύδει να προκαταβάλει ένας άλλος αμερικανικός οίκος, η Morgan Stanley, αναμένοντας αναβάθμιση του αξιόχρεου, λόγω της ισχυρής -μέχρι τώρα-ανάκαμψης.

Συνδυαστικά Moody's και MSCI (rebalancing) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ των αγοραστών, στην προσπάθειά τους για την προσέγγιση των «τοπικών υψηλών» στις 932 μονάδες και υπέρβασής τους προς τον στόχο που «βλέπουν» οι αναλυτές.

Αυτό εν μέσω αρνητικών εξελίξεων στο υγειονομικό μέτωπο, με κλάδους -όπως η εστίαση- να κατεβάζουν ρολά, το κόστος ενέργειας σταθερά... πρωταθλητής Ευρώπης, τις εισηγμένες να προειδοποιούν για την επιβάρυνση στα οικονομικά μεγέθη τους (τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση τα Πλαστικά Θράκης).

Κλάδος-κλειδί, για τη διαμόρφωση των δεικτών, ο τραπεζικός, με τα ξένα (κυρίως αμερικανικά) σπίτια να δημιουργούν φιλοεπενδυτικό κλίμα, με την πλειονότητά τους να έχουν χτίσει θέσεις από τα επίπεδα των 530 και 550 μονάδων (αρχές-μέσα Οκτωβρίου). Το αν θα τους βγει -όπως πέρυσι- ένα year end rally μένει να φανεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να προσεγγίζει χθες «... τι συμβαίνει με τα χαμηλά p/e...».

Για τις τραπεζικές, η προσοχή είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς η Πειραιώς ανοίγει την αυλαία της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου/εννεαμήνου.

Τα μεγέθη θα γίνουν γνωστά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, το πιθανότερο διαμορφώνοντας τάση για τη μετοχή, τον κλάδο.

Πριν όμως από αυτά, η προσοχή είναι σήμερα στην πρεμιέρα των νέων μετοχών της ΔEΗ, στη στάση των traders, στις δυνητικές εισροές λόγω ένταξης στον δείκτη MSCI Greece.

Τεχνικά, στηρίξεις σε όλο το εύρος προς τις 899 μονάδες -όπου και ένα πρώτο stop για long θέσεις-, αντιστάσεις στις 914/917 και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v