Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγιοβασιλιάτικο window dressing στο Χρηματιστήριο

Η ακραία αντίδραση της Coca Cola σήμερα, το μίνι Santa Claus Rally του ΟΤΕ χθες, συνδυαστικά με την υπεραπόδοση άλλων 4-6 θέσεων, χτίζουν την προσπάθεια εξωραϊσμού πριν το κλείσιμο έτους, επ' ωφελεία ισχυρών διαχειριστών και lobbies. Επιλεκτικές κινήσεις.

Αγιοβασιλιάτικο window dressing στο Χρηματιστήριο

Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση, σε σχέση με την πρώτη ώρα, εξελίσσεται η συνεδρίαση.
Με τους λιγοστούς επενδυτές να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις.

Στην Coca Cola οι αγοραστές παραμένουν αρκετά υψηλά, στα 30,52 (5,14%), σε ΟΤΕ, ΔΕΗ διαμορφώνεται απόδοση μεγαλύτερη του 20% (για το 2021), ενώ σε πλειάδα μετοχών «κλειδώνεται» μέρος υπεραξιών.

Στις 892,15 (0,32%) ο Γενικός Δείκτης, με τον FTSE25 στις 2.146 (0,39%), με τον Δείκτη Τραπεζών στις 573,66 (-0,31%), με την αξία των συναλλαγών να μην έχει ξεπεράσει τα 15 εκατ. -λίγο πριν τις 15:15.

Κοινή εκτίμηση πως στην αγορά μας, μετά από 9μηνο εγκλωβισμό/συσσώρευση (όσον αφορά στη διακύμανση του Γενικού Δείκτη), απαιτούνται πολλά περισσότερα και ουσιαστικότερα, προκειμένου να ανακτηθεί μέρος του εδάφους που χάθηκε το 2021.

Η ακραία αντίδραση για τη μετοχή της Coca Cola σήμερα, το μίνι Santa Claus Rally του ΟΤΕ χθες, συνδυαστικά με την υπεραπόδοση άλλων 4-6 θέσεων μπορεί να ενεργοποίησε το παραδοσιακό window dressing, επ' ωφελεία θεσμικών χαρτοφυλακίων, διαχειριστών αμοιβαίων και ισχυρών lobbies.

Όμως, στο ελάχιστο μετρίασε την εν γένει μίζερη εικόνα της αγοράς, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον Απρίλιο-Μάιο και μετά, σε μία περίοδο που η Wall Street είχε ράλι διαρκείας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πολλαπλάσια απόδοση από το ελληνικό.

Το ότι ξεχώρισαν αρκετά mid&small caps, το ότι επιβεβαιώθηκαν ορισμένα turnaround stories, δεν αναιρούν ούτε την επιφυλακτικότητα των ξένων (στην πλειονότητά τους) ούτε την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου.

Για αυτό, κοινή είναι η εκτίμηση πως δεν αρκούν η επιλογή νέου επικεφαλής του χρηματιστηρίου ούτε
το νέο ν/σ για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενέργειες προφανώς απαραίτητες, πλην όμως όχι αυτές που χρειάζονται για να αποκτηθεί «βάθος», να προσελκυσθούν ξένα επενδυτικά κεφάλαια, να ξαναλειτουργήσει σαν καταλύτης για την επιχειρηματικότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v