Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγνοεί τα ρεκόρ στη Wall Street το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση χαμηλού τζίρου, με έμφαση στο stock picking αναμένει η αγορά, παρά το θετικό κλίμα στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου. Τα βιβλία που έκλεισαν οι θεσμικοί και οι περιορισμένες προσδοκίες για κλείσιμο χρονιάς πάνω από τις 900 μονάδες.

Αγνοεί τα ρεκόρ στη Wall Street το Χρηματιστήριο

Νέο ρεκόρ στη Wall Street, κόντρα στις ανησυχίες για την επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον. Με θετικό πρόσημο τα κύρια χρηματιστήρια της Ασίας, από τις 15.836,66 μονάδες ο DAX και το Χρηματιστήριο Αθηνών στον... κόσμο του.

Απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, υπερίσχυση πωλητών και αξία συναλλαγών μέτρια -εάν δεν υπολογισθεί το μεγάλο πακέτο για 25.000.000 μτχ. της Alpha Bank στο 1,058 ευρώ (λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης).

Ανευρη και η χθεσινή -πολλοστή- συνεδρίαση, μεμονωμένες και επιλεκτικές οι κινήσεις των λίγων ενεργών παικτών, επενδυτών στην πλειονότητά τους Ελλήνων, καθώς οι ξένοι έχουν κλείσει βιβλία εδώ και εβδομάδες. Αλλωστε και το διάστημα που είχε προηγηθεί -μέχρι τέλη Νοεμβρίου- ήταν εμφανώς επιφυλακτικοί, διστακτικοί με τις τραπεζικές, μετρημένοι με τα blue chips.

Ποιος φταίει; Λίγο ως πολύ γνωστά τα λάθη, οι παραλείψεις και οι παθογένειες της αγοράς μας -χρόνια τώρα- και πολύ φοβούμαι πως στην «πανηγυρική» της πρώτης συνεδρίασης του 2022, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, θα ειπωθούν τα χιλιοειπωμένα, συνήθη και τετριμμένα. Ανευ ουσιαστικού αποτελέσματος, όπως φαίνεται και επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και επί θητείας της νυν.

Από τη στιγμή που οι Ελληνες θεσμικοί, διαχειριστές αμοιβαίων κ.λπ. κεφαλαίων δεν ενδιαφέρονται, δεν μπορούν έστω και στο... παρά ένα να συντονιστούν προκειμένου η χρονιά να μην κλείσει με τον ΓΔ χαμηλότερα των 900 μονάδων, ό,τι και να ειπωθεί, είναι χάσιμο χρόνου.

Στις 885,91 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.129,35 ο FTSE25, στις 570,15 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.481,98 μονάδες ο FTSEMidCap, με τα mid&small caps να κάνουν τη διαφορά από Απρίλιο-Μάιο και μετά.
Κλάδος-κλειδί, δεδομένης της βαρύτητας στάθμισής του, αλλά βαρίδι για την αγορά, ο τραπεζικός.

Ο κλάδος επλήγη -επενδυτικά- από τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου, των Πειραιώς και Alpha Βank, ειδικότερα η δεύτερη αιφνιδίασε μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας, που έγινε πολύ πιο επιφυλακτική στη συνέχεια. Ενδεικτικό το γεγονός πως η τρέχουσα τιμή τόσο της Πειραιώς (1,294) όσο και της Alpha Βank (1,058) είτε υπολείπεται είτε είναι οριακά πάνω από την τιμή της αύξησης.

Σε αυτή την αγορά, που όσον αφορά στην απεικόνισή της μέσω του ΓΔ εξελίσσεται πολύμηνη συσσώρευση -μεγαλύτερης διάρκειας από κάθε άλλη φορά-, η πιο συνήθης πρακτική που ακολουθείται είναι της «επιλεκτικότητας». Stock picking, που ως αποτέλεσμα έχει την υπεραπόδοση των 2 στις 3 εισηγμένες/μετοχές -κυρίως- από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Τα νέα υψηλά, χθες, για τη μετοχή της Quest στα 18,28 ευρώ αποτελούν την πιο χαρακτηριστική περίπτωση διαφοροποίησης από τη συνολικότερη μίζερη εικόνα (όπως αυτή φαίνεται μέσω του τραπεζοβαρούς ΓΔ).

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Sarantis και Quest ξεχώρισαν από τη μεγάλη κατηγορία.
BriQ, Τεχνική Ολυμπιακή, Autohellas και Profile από τη μεσαία.

Attica Bank, Κέκρωψ και λιγότερο Intralot μετοχές με ισχυρή διόρθωση, έδωσαν το περιθώριο για ενδοσυνεδριακές κινήσεις, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο ενδεχόμενο αντίδρασης σήμερα-αύριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v