Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να κρατήσει τις 890 μονάδες «παλεύει» το Χρηματιστήριο

Εικόνα απαξίας στην εγχώρια αγορά μετοχών μετατρέπει σε διαδικαστικού χαρακτήρα τη συνεδρίαση, όπως -πιθανά- και η αυριανή που θα έχει μειωμένη διάρκεια. Τα παράδοξα της αγοράς καθώς ολοκληρώνεται το 2021.

Με το 8άρι μπροστά, κατά πως φαίνεται θα μας χαιρετήσει το 2021. Για ακόμη μία -πολλοστή- συνεδρίαση οι εντολές των επενδυτών δεν υπερβαίνουν το όριο των 900 μονάδων, επίπεδο που έχει να σημειωθεί από την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, με υψηλή τιμή ημέρας -τότε- τις 904,32 μονάδες.

Εκτοτε ακολούθησαν συνεδριάσεις, με χαμηλό τις 865,49 -της 20ης Δεκεμβρίου- με μειούμενο το επενδυτικό ενδιαφέρον, την συμμετοχή ξένων, θεσμικών και Ελλήνων διαχειριστών. Ειδικότερα οι τελευταία περιορίστηκαν στην διαχείριση της όποιας απόδοσης είχαν τα χαρτοφυλάκια τους, που με τον ΓΔ στις 891,62 μονάδες αντιστοιχεί σε 10,20%, όταν για τον ΔΤΡ στις 574 κυμαίνεται στο, περίπου, ίδιο ποσοστό και για τον FTSE25 στις 2.145 στα ίδια. Υπεραποδίδει ο FTSEMidCap με 35% στις 1.483 μονάδες.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πως για το τελευταίο 3μηνο η μεταβολή είναι μεν θετική- και για τους κύριους δείκτες- αλλά με υποπολλαπλάσια ποσοστά. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως πλέον κερδισμένοι, για το 2021, είναι όσοι έκαναν "ταμείο" στο διάστημα 5-22 Νοεμβρίου, καθώς ακολούθησε διορθωτική πορεία (κυρίως με αφορμή την μετάλλαξη Ομικρον).

Από τις τραπεζικές, η μετοχή της Eurobank στα 0,9016 σημειώνει με 55,82% τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή για φέτος, από τους τίτλους του δείκτη η Quest στα 18,70 διαγράφει άνοδο 78,95% ενώ για Εθνική, Mytilineos, Viohalco, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ κ.α. έχουν απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς.

Προτελευταία συνεδρίαση και, πλέον, θα μπορούσε να ειπωθεί πως η χρονιά "εμφανίζεται" με στρεβλή εικόνα, καθώς σε αντιδιαστολή με το 10% του ΓΔ οι 2 στις 3 μετοχές "κλείνουν" με θετικό πρόσημο και οι 2 στις 4 σε premium έναντι της αγοράς.

Διαφοροποίηση μεταξύ πραγματικής κατάστασης και απεικόνισης της, στρέβλωση που καλό θα ήταν να αποτελέσει αντικείμενο επαναξιολόγησης από τον νέο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, ο τζίρος των 15 εκατ. με το 1,41 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων πράξεων είναι ενδεικτικός.

Στις 29/68 η σχέση ανοδικών/πτωτικών αλλά και "νέα υψηλά" για Quest, CNLcap.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v