Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται... συνέπεια στην τραπεζική αντίδραση

Ανοδος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Κοντά σε κρίσιμη αντίσταση ο Γενικός Δείκτης, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση-έκπληξη. Το διεθνές κλίμα και οι κινήσεις των «ισχυρών χεριών» σε τράπεζες και blue chips. Στον ορίζοντα και η Fitch της Παρασκευής.

Χρηματιστήριο: Ζητείται... συνέπεια στην τραπεζική αντίδραση

Μίλησαν στο τέλος οι αγοραστές στη Wall Street. Επιβεβαιώνοντας περίτρανα γιατί είναι η «αγορά των αγορών», που δίνει τον ρυθμό διεθνώς.

Στις 4.670,29 με θεαματικό μάζεμα-γύρισμα από τα χαμηλά ημέρας των 4.582,30 μονάδων, για τον S&P500. Με τα futures του δείκτη, νωρίτερα, από οριακά χαμηλότερες τιμές και σε αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, αύριο Τετάρτη.

Από τις 15.768,27 με απώλειες 1,13% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με τους long να μην προλαβαίνουν να μαζέψουν το σύνολο της προσφοράς, πέτυχαν ωστόσο να ανασύρουν τον δείκτη από τα χαμηλά των 15.724,23 μονάδων.

Νωρίτερα, με απώλειες κύριες αγορές της Ασίας, μείον 0,90% για τον Nikkei στο Τόκιο.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η έκπληξη της ημέρας, με τους επενδυτές όχι μόνο να υπερκαλύπτουν την προσφορά αλλά και να συντηρούν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης την αγορά με θετικό πρόσημο. Με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, με πολλές προσυμφωνημένες πράξεις και εμφανή την παρουσία «ισχυρών χεριών».

Μετά από καιρό, εβδομάδες θα έλεγα, είχε η αγορά να βιώσει μία συνεδρίαση όπως η χθεσινή, με τους μεγάλους παίκτες να διατηρούν τη βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση για τον τραπεζικό κλάδο και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε ικανό εύρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Κλασική αντιθετική κίνηση η χθεσινή, εντελώς contrarian, με τζίρους σχεδόν... 2,5 συνεδριάσεων, με το μεγαλύτερο μερίδιο σε Alpha Bank, Εθνική και Eurobank, αλλά και με την Πειραιώς έκτη στη σχετική κατάταξη.

Το σημαντικό της χθεσινής συνεδρίασης, η δυνατότητα «ισχυρών χεριών» και να κλειδώσουν μέρος θέσεων που είχαν σε τραπεζικά χαρτιά, από 5%-12% χαμηλότερα (παραπέμποντας στα σημαντικά πακέτα, με πιο χαρακτηριστικά της Alpha Βank λίγο πριν το «κλείσιμο» του 2021), να τοποθετηθούν, αλλά και να πάρουν θέσεις σε τίτλους των ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, Viohalco, TITAN, Τέρνα Ενεργειακή.

Με την τελική σχέση 87/37 ανοδικών/πτωτικών να αποτυπώνει την ενεργό συμμετοχή των αγοραστών και στα mid&small caps.

Τι μέλλει γενέσθαι; Βραχυπρόθεσμα πολλά θα εξαρτηθούν από τη Wall Street, Τετάρτη-Πέμπτη, προφανώς και από τις όποιες κινήσεις προεξόφλησης του αποτελέσματος της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch, το βράδυ της Παρασκευής.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα των αγορών, τις τελευταίες συνεδριάσεις, επιβεβαιώνει όσους ζητούν αυξημένη προσοχή σε μία συγκυρία έντονης μεταβλητότητας.

Τεχνικά, για τον ΓΔ οι 904 και 901 παραμένουν στηρίξεις μας, αντίσταση οι 924 μονάδες (στις 931,94 η τοπική κορυφή 52 εβδομάδων), με ζητούμενη τη διατήρηση της ανοδικής φοράς του ΔΤΡ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v