Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζουν έδαφος οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Το νήμα από τη Wall Street και τις αγορές της Ασίας παίρνει το ΧΑ με ανοδικό ξεκίνημα. Η εικόνα από το μέτωπο των στηρίξεων. Σε ρόλο οδηγού παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Σε ποια blue chips και «μεσαία» καταγράφεται κινητικότητα.

Κερδίζουν έδαφος οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street, στο «πράσινο» οι αγορές της Ασίας και στις ευρωπαϊκές, οι αγοραστές ξεκινούν με πλεονέκτημα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, traders και επενδυτές ανέκτησαν σημαντικό μέρος των απωλειών της Δευτέρας, με την αξία των συναλλαγών να πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ, ένδειξη πως τα «ισχυρά χέρια» είναι παρόντα.

Από τις 961,85 για τον ΓΔ η εκκίνηση σήμερα, με τις 950 μονάδες να έχουν επιβεβαιωθεί ως βραχυπρόθεσμη στήριξη, το πιθανότερο είναι πως οι επενδυτές θα διερευνήσουν την περιοχή άνω των 965 μονάδων. Με τη μεταβλητότητα ιδιαίτερα ενισχυμένη τη Δευτέρα-Τρίτη, με εμφανή την παρουσία «γρήγορου χρήματος», θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε όσους βραχυπρόθεσμους κατοχυρώσουν θέσεις που είχαν αγοραστεί από τα χαμηλά της Δευτέρας.

Σημαντικό το εύρος μεταξύ 935,85 (χαμηλό Δευτέρας) - 965,55 (υψηλό Τρίτης), ανάλογο για δείκτες και μετοχές, λειτουργεί σαν δέλεαρ για μερικό «κλείδωμα» βραχυπρόθεσμων. Για αυτό και προτιμότερο θα ήταν η σταδιακή παρά η απότομη κίνηση της αγοράς στα πρώτα 15'-30', ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εγκλωβισμών.

Οι εξελίξεις από το ουκρανικό μέτωπο συνηγορούν υπέρ των long, πλην όμως στο διήμερο που έχει προηγηθεί σημαντικό μέρος των συναλλαγών αφορούσε σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ακόμη και ενδοσυνεδριακές.

Ο τραπεζικός κλάδος παρουσίασε την επιθετικότερη αντίδραση, όπως αναμενόταν άλλωστε, καθώς ήταν αυτός που είχε την ισχυρότερη διόρθωση τη Δευτέρα. Στις 736,91 μονάδες μετρά θετική απόδοση, τόσο σε διάστημα εβδομάδας (0,93%) όσο και από την αρχή του έτους, με 28,17%, μακράν πρώτος σε απόδοση από οποιονδήποτε άλλο αντίστοιχο κλαδικό.

Στο 1,125 ευρώ η Eurobank, στα 3,749 η Εθνική, στο 1,42 η Alpha Bank και στο 1,604 ευρώ η Πειραιώς. Με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα η τελευταία. Επαναφορά για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον FTSE25 στις 2.354,49 μονάδες και κοντινή αντίσταση στην περιοχή των 2.370-2.380 μονάδων. Δεδομένου ότι μεθαύριο Παρασκευή λήγει η απλή σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα, στήριξη που δεν πρέπει να χαθεί είναι οι 2.330 μονάδες. Με premium και οι 2 σειρές των ΣΜΕ τρέχοντος (με 1,29%) και επόμενου (1,36%) μηνός.

Κύριος σηματωρός για τα blue chips ο τίτλος του ΟΤΕ, που χθες πλησίασε σε ελάχιστη απόσταση τα 18 ευρώ.
Βάσει των συναλλαγών, που έγιναν το διήμερο, η υπέρβαση του ως άνω ορίου φαίνεται εφικτή (σε κλείσιμο εβδομάδας).

Στην κορυφή -της κατάταξης συναλλαγών- η ΓΕΚ Τέρνα με σήμα long, με ανάλογο και ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, ενώ ισχυρότερη είναι η τάση επαναφοράς για την Aegean. Η αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, το σταδιακό άνοιγμα των αγορών (ενόψει Πάσχα), η θετική εικόνα του κλάδου διεθνώς συνηγορούν για την καταγραφή «νέου τοπικού υψηλού», υψηλότερα των 6,24 ευρώ.

Από τα mid caps, με long τάση είναι οι μετοχές των Cenergy Holdings, EpsiloNet, EXAE, Reds, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Profile.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v