Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται σημείο ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας να επίκεινται άμεσα, οι κινήσεις των παικτών. Το μπαράζ πωλήσεων, το «μάζεμα» στη χθεσινή συνεδρίαση και τα σενάρια για σήμερα. Οι κινήσεις σε τράπεζες και blue chips.

Ζητείται σημείο ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street, με την προσοχή στην Ουκρανία.

Μερική κατοχύρωση θέσεων και σε αναμονή των εξελίξεων στο «μέτωπο», καθώς η Ουάσιγκτον φοβάται ρωσική επίθεση ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Με τον Ουκρανό πρωθυπουργό να αναγγέλλει την εισβολή για αύριο Τετάρτη.

Εύλογα traders και επενδυτές να είναι με το δάκτυλο στο πληκτρολόγιο, αρκετά ψύχραιμοι, σύμφωνα με όσα δείχνουν αισθητήρες των προθέσεών τους, όπως λ.χ. ο VIX/CBOE (στις 28,33 μονάδες), τα futures στη Νέα Υόρκη, η ναυλαγορά, το πετρέλαιο.

Σε αναμονή και η Ευρώπη αλλά χωρίς ενιαία γραμμή, περισσότερο κομπάρσος και σε αυτή την κρίση, αναδεικνύοντας μία αδυναμία που στη διάρκεια του χρόνου θα έχει και οικονομικές συνέπειες. Προσώρας η Φρανκφούρτη είναι που «πληγώνεται» περισσότερο, με τη συνεδρίαση να ξεκινά σε λίγη ώρα, με τον DAX από τις 15.113 μονάδες. Σε οριακό σημείο τεχνικά, θα φανεί άμεσα προς τα πού θα κατευθυνθεί.

Ισχυρή «βουτιά» και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με σημαντική αύξηση συναλλαγών/τζίρου των δεύτερων μεγαλύτερων από τα μέσα Νοεμβρίου 2021, ενδεικτική των εσπευσμένων πωλήσεων σε τραπεζικές μετοχές και blue chips.

Σχεδόν αποκλειστικά στο ουκρανικό μέτωπο η προσοχή, με τις εξελίξεις να διαμορφώνουν τη στάση -κατ' αρχάς- των βραχυπρόθεσμων, δευτερεύον για τα οικονομικά στοιχεία (τέταρτου τριμήνου) της Ευρωζώνης, που θα ανακοινωθούν κατά το μεσημεράκι.

Στον τραπεζικό κλάδο καταγράφηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων από την πλευρά των πωλητών, απολύτως φυσιολογικά καθώς οι αποδόσεις -από την αρχή του έτους- ήταν δελεαστικότατες.

Στις 722,81 μονάδες ο ΔΤΡ, με χαμηλό ημέρας στις 706,81 και απώλειες 3,06% στο «κλείσιμο». Όμως στο 2,52% η θετική απόδοση σε διάστημα εβδομάδας και συνολικά 25,72% από την αρχή του έτους. Εύλογο το «κλείδωμα» μέρους θέσεων και στις 4 τραπεζικές, με τον κλάδο να είναι ο πρώτος που θ' αντιδράσει επιθετικά είτε μετά από ένα νέο μίνι «ξεπούλημα» χαμηλότερα των 700 είτε πάνω από τις 750 μονάδες.

Ρευστοποιήσεις και σε χαρτιά των ΟΤΕ, Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo, TITAN κ.α., συνήθεις επιλογές των ξένων, με σημαντικές όμως αγορές από τα χαμηλά ημέρας.

Πιο ισορροπημένη συνεδρίαση περιμένουν για σήμερα οι αναλυτές, μάλιστα συγκριτικά με το χθεσινό πρώτο 15λεπτο, με τη Φρανκφούρτη να δίνει τον ρυθμό.

Στα 2,633% το ελληνικό 10ετές, από οριακά υψηλότερες τιμές νωρίτερα τα futures του S&P500. Από τις 4.394 (0,03%) και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v