Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με ουκρανικό πλεονέκτημα οι πωλητές

Με πτώση προς τις 940 μονάδες αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στο διεθνές περιβάλλον και τις ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ρυθμιστής της τάσης ο τραπεζικός κλάδος αλλά και οι ΟΤΕ-Coca Cola. Το ζητούμενο της συνεδρίασης.

Χρηματιστήριο: Με ουκρανικό πλεονέκτημα οι πωλητές

Εβδομάδα-κρησάρα και για τις αγορές, αυτή που ξεκίνησε νωρίτερα, με ισχυρή διόρθωση στην Ασία.

Η ουκρανική κρίση τρομάζει τα χρηματιστήρια, με τον Nikkei να χάνει 2,2% στο Τόκιο.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε πρώτο πλάνο αλλά και την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων για Ευρώπη και ΗΠΑ να συνεπηρεάζουν τη στάση των επενδυτών.

Με πλεονέκτημα οι πωλητές, για όσο δεν αποκλιμακώνεται η κρίση, αλλά σε αναμονή οι αγοραστές.

Ενδεικτικά τα πρώτα στοιχεία από την αγορά της Νέας Υόρκης, με τα futures του S&P500 με οριακά θετικό πρόσημο από τις 4.402 μονάδες -μετά τη «βουτιά» κατά 1,90% την Παρασκευή-, τον δείκτη VIX στις 27,36 μονάδες χωρίς αισθητή μεταβολή.

Σε αυτό το περιβάλλον, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι πωλητές έχουν το πλεονέκτημα, ωστόσο διπλωματικές προσπάθειες που αναλαμβάνονται για τις επόμενες 48 ώρες θα μπορούσαν να αναστρέψουν άρδην το κλίμα και στις αγορές.

Αναμφίβολα κυρίαρχο χαρακτηριστικό -και αυτή την εβδομάδα- η αυξημένη μεταβλητότητα, τάση που απαιτεί αυξημένη προσοχή κυρίως από την πλευρά όσων ενεργούν βραχυπρόθεσμα.

Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον θα συνεχίσουν να κινούνται και όσοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν συμβάλει στην άνοδο της αγοράς στα υψηλά 7ετίας.

Από 971,09 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, από τις 2.375,98 για τον FTSE25, από τις745,63 για τον Δείκτη Τραπεζών και από τις 1.597,73 μονάδες για τον FTMidCap.

Κλάδος-κλειδί της ανοδικής πορείας του ΧΑ -από την αρχή του έτους- ο τραπεζικός είναι ο ρυθμιστής ανάλογα με τις κινήσεις πωλητών-αγοραστών, συνακόλουθα εκροών-εισροών.

Σε «νέα τοπικά υψηλά» την Παρασκευή η Eurobank (1,144), η Εθνική (3,749) και η Alpha Bank (1,4295), με ζητούμενο -για αρχή- την επιβεβαίωση των στηρίξεων. Στο 1,1055 ευρώ, στα 3,67 και στο 1,40 ευρώ αντίστοιχα.
Για τον ΔΤΡ προέχει η διασφάλιση -κατ' αρχάς- των 730 μονάδων.

Για όσους (παρ)ακολουθούν τον δείκτη, με ορίζοντα τη λήξη στα Παράγωγα την Παρασκευή, σημαντικό ρόλο παίζει η στάθμιση των μετοχών του ΟΤΕ και της Coca Cola, καθώς είναι οι πιο εκτεθειμένες στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης (Deutsche Telekom) και του Λονδίνου (Coca Cola/HBC).

Σε στάση αναμονής και η αγορά ομολόγων, με το 10ετές στα 2,606%, με ελαφρώς πτωτική τάση πριν λίγο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v