Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύθραυστη ισορροπία στο Χρηματιστήριο

Προς τις 960 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας τα πρωινά κέρδη, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν κλείδωμα βραχυπρόθεσμων κερδών. «Γύρισμα» στις τράπεζες. Καλύτερη η εικόνα σε mid - small caps, λόγω «αποχής» των ξένων.

Εύθραυστη ισορροπία στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, προσεκτικές οι κινήσεις τους, ήπιες οι μεταβολές στις αγορές.

Η θέση του ΝΑΤΟ πως η Ρωσία ενισχύει τις θέσεις της στα ουκρανικά σύνορα λειτουργεί ανασταλτικά
για τα χρηματιστήρια, με τα ευρωπαϊκά να καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, όπως άλλωστε και τα futures
στη Wall Street.

Ανάλογο κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αρχική αντίδραση προς τις 975 μονάδες να ακολουθείται από διολίσθηση, που σταδιακά έφθασε μέχρι τις 962 μονάδες.

Στην αρχή της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν αγορές σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, με τους επενδυτές να συγχρονίζονται με τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, Παρισιού κ.α., στον ρυθμό της μερικής αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία. Άξιο αναφοράς πως κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι, δευτερευόντως οι επενδυτές, δεν βιάστηκαν να προχωρήσουν σε αγορές πέραν συγκεκριμένων ορίων, θεωρώντας πως η κρίση εκτονώνεται άμεσα και δραστικά, αλλά με τη λογική πως η αποθέρμανση της έντασης θα χρειαστεί τον χρόνο της και τις εκατέρωθεν βολές.

Μετρημένες οι αγορές που έγιναν στα πρώτα 15' -με τους traders να μην «εκβιάζουν» υψηλότερες τιμές αλλά σταδιακά μετά τα 30' να αρχίσουν να κλειδώνουν μέρος των θέσεών τους. Επρόκειτο κυρίως για αγοραστές από τα χαμηλά της Δευτέρας, που εκμεταλλεύτηκαν τη βραχυπρόθεσμη αντίδραση για να ρευστοποιήσουν σε καλές τιμές. Τακτική που λίγο ως πολύ είχε προεξοφληθεί στο προσυνεδριακό και περιγραφεί διεξοδικότερα στο προηγούμενο σχόλιο.

Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα να πουληθούν θέσεις με ικανοποιητικό περιθώριο απόδοσης, που για τον Γενικό Δείκτη ξεκινούσε από τις 935 (χαμηλό Δευτέρας) και έφτανε έως τις 973 (υψηλό σήμερα).

Λελογισμένες οι εντολές, καθώς οι επενδυτές συγχρονίζονταν περισσότερο με τη διακύμανση των futures του S&P500, που σε καμία στιγμή μέχρι πριν λίγο δεν υπερέβησαν τις 4.480-4.485 μονάδες.

Στον τραπεζικό κλάδο και σήμερα η εστίαση με διακριτή την παρουσία βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι δεν «κυνήγησαν» τιμές υψηλότερα των 755 μονάδων.

Αλλωστε εξαρχής ζητούμενη ήταν η επιβεβαίωση των στηρίξεων (κατ' αρχάς των ημερήσιων), η αναδιάταξη δυνάμεων και σε επόμενο χρόνο ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία συνδυαστικά με την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, αύριο Πέμπτη, να ενεργήσουν ανάλογα.

Εχοντας ως πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της σταδιακής αποκλιμάκωσης και της εκ νέου στροφής προς τα οικονομικά, θα απαιτηθούν λίγες συνεδριάσεις προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση. Το ότι μεθαύριο Παρασκευή λήγει η σειρά Φεβρουαρίου στα Παράγωγα διευκολύνει όσους έχουν ως στόχο για τον FTSE25 τις 2.360-2.370 μονάδες.

Αντίσταση που για να ξεπεραστεί, θα χρειαστεί πιο συγκεκριμένες εξελίξεις, νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που δεν θα καθιστούν ακόμη πιο επιθετική την πολιτική της Fed, και εισροές σταθερές στα (τουλάχιστον) 70-80 εκατ.

Ηδη σήμερα ο τζίρος είναι αισθητά χαμηλότερος της χθεσινής (ανοδικής) συνεδρίασης, ενώ μέρος θέσεων σε τραπεζικές «κλειδώνεται» το τελευταίο ημίωρο, με συνέπεια τη διόρθωση της Alpha Bank στο 1,4155 (-0,35%) και της Πειραιώς στο 1,597 (-0,44%).

Ανάλογη εικόνα και για τα περισσότερα blue chips, με τους αρχικούς αγοραστές να δίνουν τη θέση τους στους πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ElvalHalcor κ.α.

Μερική αλλαγή σκηνικού και στα mid&small caps, που λόγω της μικρότερης έκθεσής τους σε «ξένο χρήμα» παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. Αποτέλεσμα η συντήρηση της ανοδικής κίνησης σε τίτλους των Entersoft, Epsilon Net, Cenergy, Intracom, Ικτίνου, Πλαστικών Θράκης, Intrakat, Papoutsanis, Autohellas.

Στα 40 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 14:50, ενδεικτική της προσεκτικής στάσης των επενδυτών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v