Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα με Ουκρανία

«Δεν έχουμε δει αποκλιμάκωση, αντίθετα συνεχίζει τη συσσώρευση στρατευμάτων», δήλωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας, κόντρα στη ρωσική ανακοίνωση. «Η Μόσχα βαρέθηκε τις απειλές της Δύσης, επαναλαμβάνονται σαν 'μάντρα'», τονίζει το Κρεμλίνο.

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα με Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία ότι ενισχύει τον αριθμό των στρατευμάτων που έχει συγκεντρώσει στα ουκρανικά σύνορα, αφότου η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι είχε αρχίσει να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές της μονάδες.

Οπως θυμίζει το CNBC, οι ηγέτες της Δύσης έχουν προειδοποιήσει ότι δεν έχουν δει ακόμη στοιχεία για μια τέτοια κίνηση, αφότου εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ορισμένες μονάδες, έχοντας ολοκληρώσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα, βρίσκονταν ήδη σε κίνηση.

Η Ρωσία συνεχίζει να αυξάνει τα στρατεύματά της

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για να συζητήσουν την κρίση ασφαλείας, την οποία η στρατιωτική συμμαχία χαρακτήρισε «ως τη σοβαρότερη που έχουμε αντιμετωπίσει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «μένει να φανεί εάν υπάρχει ρωσική αποχώρηση».

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος. Αντίθετα, φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει τη συσσώρευση στρατευμάτων», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι η Ρωσία «πάντα κινούσε δυνάμεις μπρος-πίσω», οπότε πλάνα που δείχνουν κίνηση δυνάμεων και τανκς «δεν επιβεβαιώνουν μια πραγματική απόσυρση».

Κρεμλίνο: Η Μόσχα έχει βαρεθεί τις απειλές της Δύσης

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε την Τετάρτη ότι το ΝΑΤΟ κάνει «λάθος» να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία μειώνει τον αριθμό των στρατευμάτων της γύρω από τα ουκρανικά σύνορα και πρόσθεσε ότι η συμμαχία έχει «πρόβλημα» στο σύστημα αξιολόγησης της κατάστασής της.

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης ότι η Μόσχα έχει «βαρεθεί τις απειλές» που η Δύση επαναλαμβάνει εναντίον της «σαν μάντρα» και προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ουκρανία να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς.

Τα σχόλια έρχονται αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Μόσχα αποσύρει ορισμένα από τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα ανακοίνωσε μια τέτοια κίνηση, σημειώνοντας ότι τα στρατεύματα ολοκλήρωσαν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις.

Μπόρις Τζόνσον: Μικτά σημάδια

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο Sky News την Τετάρτη ότι ενώ η Δύση έχει δει «κάποια θετικά σημάδια» από τη Ρωσία, «οι πληροφορίες που βλέπουμε σήμερα δεν είναι ακόμα ενθαρρυντικές».

«Ρωσικές μονάδες κινητών νοσοκομείων που κατασκευάζονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στη Λευκορωσία, τα οποία μπορούν να ερμηνευθούν μόνο ως προετοιμασία για εισβολή», είπε. «Νομίζω ότι είναι τόσο ανάμεικτα τα σήματα, αυτή τη στιγμή».

Τα σχόλια του Τζόνσον ήρθαν μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε ακόμη επιβεβαιώσει ότι η Ρωσία απέσυρε κάποια από τις στρατιωτικές της μονάδες από τα ουκρανικά σύνορα.

«Δεν έχουμε επαληθεύσει ακόμη ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες επιστρέφουν στις βάσεις τους. Πράγματι, οι αναλυτές μας δείχνουν ότι παραμένουν σε πολύ απειλητική θέση», είπε σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

«Και το γεγονός παραμένει ότι αυτή τη στιγμή, η Ρωσία έχει περισσότερους από 150.000 στρατιώτες που περικυκλώνουν την Ουκρανία στη Λευκορωσία και κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v