Sell off με μεγάλο τζίρο στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 890 μονάδες βυθίζεται ο Γενικός Δείκτης, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 6%. Πάνω από 100 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές. Βυθίζονται 10% οι τράπεζες, ισχυρές απώλειες σε όλο το φάσμα του ταμπλό.

Sell off με μεγάλο τζίρο στο Χρηματιστήριο

Μαζικό ξεπούλημα στα ευρωπαϊκά, διόρθωση που ξεπερνά το 6% στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς από την αρχή της συνεδρίασης, ο ρυθμός πωλήσεων είναι επιταχυνόμενος, προσδίδοντας χαρακτηριστικά
που μόνο στο πρώτο lockown λόγω πανδημίας είχαν καταγραφεί.

Σε βαθύ κόκκινο οι αγορές, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο, με το ωστικό κύμα πωλήσεων να παρασύρει και την Αθήνα.

Επιθετικές οι πωλήσεις από τις πρώτες κιόλας εντολές είχαν ως συνέπεια την ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου κωδικών μόχλευσης (με ΑΜΕΜ σε αρκετές μετοχές), τάση που γινόταν πιεστικότερη στη διάρκεια της συνεδρίασης και ανάλογα με τη ροή της ειδησεογραφίας.

Ενδεικτικό ότι λίγο μετά τις 15:00 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 100 εκατ., προσδίδοντας χαρακτήρα sell off σε όλο το φάσμα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και της πλειονότητας της μεσαίας-χαμηλότερης.

Από κοινού πωλητές ξένοι διαχειριστές, εγχώριοι θεσμικοί, χρηματιστές, επικεφαλής αμοιβαίων αλλά και επενδυτικά σχήματα, μέτοχοι μειοψηφίας κ.α., με συνέπεια ο τραπεζικός κλάδος να βυθίζεται 10% (στις 652 μονάδες), η μεγάλη κεφαλαιοποίηση 6,55% (στις 2.165), η μεσαία 5,71% ( στις 1.495 ).

Επιθετικότερες οι πωλήσεις στα τραπεζικά χαρτιά, καθώς ήταν αυτά με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή από την αρχή του έτους, είχαν δηλαδή σημαντικά περιθώρια θετικής απόδοσης, ακόμη και για κάποιον που είχε τοποθετηθεί στην εξίσου ισχυρή διόρθωση της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουμε από προχθές, το επικείμενο κλείσιμο Φεβρουαρίου (και ταμείου 2μήνου) τη Δευτέρα θα οδηγούσε αρκετούς να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους. Με τα νέα δεδομένα, οι αρκετοί έγιναν περισσότεροι και το μέρος διευρύνθηκε, καθώς βγαίνουν και αναγκαστικές πωλήσεις από χρηματιστηριακές λόγω μόχλευσης.

Με αβέβαιη τη διάρκεια και έκταση της ρωσικής επίθεσης, με αδιευκρίνιστο το πόσο βαρύ είναι το κόστος σε ζητήματα ενέργειας, μεταφορών, πρώτων υλών κ.α., η επιθετικότητα των πωλητών δύσκολα θα μετριασθεί θεαματικά, τουλάχιστον για την αυριανή συνεδρίαση.

Σε Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, ΔΕΗ, Mytilineos, Jumbo, OTE, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ κ.α. με διψήφιο ποσοστό διόρθωσης σε Eurobank, Πειραιώς.

Ενδεικτικό το ότι από τις 25+20 των δεικτών FTSE25 και FTMidCap, μόλις 2 ήταν με θετικό πρόσημο (Ευρωπαϊκή Πίστη, Reds/Καμπάς) και μόνο μία με απώλειες κοντά στη μονάδα (ΟΤΕ).

Αντιθέτως συντριπτικές ήταν οι απώλειες -πέραν των τραπεζικών- για μετοχές εταιρειών με έκθεση στην αγορά της Ρωσίας αλλά και ισχυρή παρουσία σε χώρες της Ανατ. Ευρώπης.

Ενδεικτική η νέα διόρθωση για τη μετοχή της Coca Cola στα 24,95 (-6,55%) και της Sarantis στα 6,91 (-11,41%).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v