Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική αντίδραση του ΓΔ στο Χρηματιστήριο

Τα θετικά πρόσημα των ευρωπαϊκών αγορών και των futures της Wall Street ακολουθεί η εγχώρια αγορά, που παραμένει ωστόσο σε «συναγερμό» για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η εικόνα σε τράπεζες, blue chips και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σε Ουκρανία και οικονομία η προσοχή των επενδυτών. Προσεκτικό ξεκίνημα της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά,
με εντολές από την πλευρά των αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με θετικό πρόσημο τα futures στη Νέα Υόρκη, προσπάθεια ανασύνταξης από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, στα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης (σήμερα) και του ΑΕΠ των ΗΠΑ (αύριο) η εστίαση των traders.

Με Eurogroup την Παρασκευή και συνάντηση των Κεντρικών Τραπεζιτών, είναι προφανές πως πέραν των εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας «τρέχουν» και τα οικονομικά, αλληλένδετα με τα (γεω)πολιτικά, συνθέτοντας ένα περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, ρευστό, ανάλογης επενδυτικής επικινδυνότητας.

Από τις 4.334 (0,84%) τα futures του S&P500, στις 14.802 (0,75%) ο DAX, επαναφορά πάνω από τις 950 για τον ΓΔ. Ευρύτερη περιοχή-σημείο αναφοράς σε εβδομαδιαία και μηνιαία «μέτρηση», για τον ΓΔ, δοκιμάζεται τις τελευταίες συνεδριάσεις (κυρίως) λόγω ουκρανικού, αναδεικνύοντας ενθαρρυντικές ενδείξεις ανθεκτικότητας.

Στοιχείο που φαίνεται πως έχει υπεισέλθει στην προσέγγιση των επενδυτών η διάρκεια της κρίσης, καθώς οι όποιες προσδοκίες για σύντομη εξομάλυνση έχουν μειωθεί σημαντικά. Σε περιβάλλον συντηρούμενης μεσαίας έντασης προσαρμόζονται βραχυπρόθεσμοι παίκτες και επενδυτές, διαφοροποιώντας (κυρίως οι traders) την τακτική τους ανάλογα με τη ροή των γεγονότων.

Τάση που σταδιακά επικρατεί και στο χρηματιστήριό μας, στη λογική της... εξοικείωσης με τα δεδομένα, αποτυπώνεται δε στο ταμπλό με προσεκτικές εντολές από πωλητές - αγοραστές.

Στην περιοχή των 730 μονάδων ο ΔΤΡ, με τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο να αντιδρά πρώτος, απόρροια εντολών από τους αγοραστές σε Εθνική (3,686 ευρώ), Eurobank (1,1495), Alpha Bank (1,373), Πειραιώς (1,582).

Στις 2.325 ο FTSE 25, με αγορές σε ΔΕΗ (8,84), ΕΛΠΕ (6,82), Mytilineos (15,31), Motor Oil (14,34), Viohalco (4,68), Aegean (6,18) κ.α. και πωλήσεις κυρίως σε Coca Cola (27,20), δευτερευόντως σε ΟΤΕ (17,78). Δείχνει να ολοκληρώνεται -σε αυτή τη φάση- η προσφορά στην Coca Cola, με απορρόφησή της από τα 27,10 μετά από διόρθωση 6,30% σε διάστημα εβδομάδας. Και βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ενόψει της ανακοίνωσης μεγεθών 2021, αύριο Πέμπτη.

Στα 17,78 ο τίτλος του ΟΤΕ, με απώλειες 0,36% στην εβδομάδα, στα 6,38 με κέρδη 4,38% των ΕΛΠΕ, στο ίδιο διάστημα.

Ικανοποιητική η -μέχρι τώρα- εικόνα για το ευρύτερο μέρος της αγοράς, με τους αγοραστές να ενεργούν σε 58 έναντι 17 μετοχών, όπου υπερισχύουν οι πωλητές. Ιλυδα, Centric, Κορδέλλου, Performance, Cenergy, Autohellas, Profile κ.α. ενδεικτικά mid&small caps με άνοδο μεγαλύτερη του 2%, στις 11:20, με την αξία συναλλαγών στα 7,9 εκατ. Ενδεικτική της επιφυλακτικής/προσεκτικής στάσης των επενδυτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v