Χρηματιστήριο: Βύθιση ως 4% για τον Γενικό Δείκτη

Ισχυρές πιέσεις με το καλημέρα για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί προς τις 910 μονάδες. Συναγερμό στις αγορές σήμανε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ποιες μετοχές είναι πιο «ευάλωτες». Τα stop losses κοιτούν οι επενδυτές.

Χρηματιστήριο: Βύθιση ως 4% για τον Γενικό Δείκτη

Κατάσταση συναγερμού και στις αγορές. Με την κυκλοφορία της είδησης ξημερώματα, ενεργοποιήθηκε αντανακλαστικά ντόμινο αναταράξεων από τις αγορές πετρελαίου, πρώτων υλών, μετάλλων, μέχρι την προθεσμιακή των σιτηρών, καλαμποκιού, προσδίδοντας πολυσύνθετη διάσταση στην κλιμακούμενη κρίση.

Σε τιμές 2014 το πετρέλαιο τύπου Brent, σε υψηλά 13 μηνών ο χρυσός, άλμα 30% (!) στα futures του σιταριού, με την προθεσμιακή εικόνα των χρηματιστηρίων να προεξοφλεί ισχυρή διόρθωση.

Ενδεικτικό το μείον 4,24% για τον DAX προς τις 13.886 μονάδες, η άνοδος του VIX/cboe πάνω από τις 31 μονάδες με εκθετική τάση, όπως και τα futures στη Wall Street.

Συναγερμός από νωρίς και στα χρηματιστηριακά γραφεία, με τους εντολείς να περιμένουν το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη -καθώς το γερμανικό χρηματιστήριο θεωρείται ως το πιο εκτεθειμένο/ευάλωτο στις εξελίξεις-, να ενεργοποιούν μηχανισμούς κάλυψης «ανοιχτών» λογαριασμών, κωδικών μόχλευσης με margin κ.ο.κ

Η μέχρι τώρα -συγκριτικά πάντα- ανθεκτικότητα που δείχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις εξωγενείς πιέσεις είναι ένα συν στα χέρια των επενδυτών. Ωστόσο το προεξοφλούμενο κύμα ρευστοποιήσεων από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο προφανώς και θα φτάσει Αθήνα.

Coca Cola λόγω CCH στο Λονδίνο και OTE λόγω Deutsche Telekom στη Φρανκφούρτη είναι οι δύο -κατ' αρχάς- κύριοι σηματωροί για τα blue chips. Ειδικότερα για το πώς θα ενεργήσουν οι πιο μεσομακροπρόθεσμοι επενδυτές και όχι τόσο όσο οι επιθετικοί, τα hedge funds.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, καθώς υπό την ασφυκτική πίεση των νέων δεδομένων ακόμη και η επικρατούσα λογική για αυξήσεις στα επιτόκια, επίσπευση της μείωσης στις αγορές ομολόγων κ.α. φαντάζει εντελώς άκαιρη. Τουλάχιστον για αυτή τη στιγμή.

Αν και σε περιπτώσεις όπως η τρέχουσα, η αγορά δεν προσεγγίζεται με γνώμονα την τεχνική ανάλυση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, χρήσιμη είναι η επισήμανση των (λογικών) σημείων ενεργοποίησης stop losses.

Για τον ΓΔ στις 929 μονάδες, οι 2.267 για τον FTSE25 και οι 719 μονάδες για τον ΔΤΡ.

Και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v