Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ασκήσεις ισορροπίας με το βλέμμα σε Ουκρανία-οικονομία

Ψύχραιμες οι χθεσινές αντιδράσεις στην κλιμάκωση των εντάσεων στο ουκρανικό μέτωπο. Η προσοχή των επενδυτών και στις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και των επιτοκίων. Βαρόμετρο ο τραπεζικός κλάδος. Ηπια ανοδικό το ξεκίνημα.

Χρηματιστήριο: Ασκήσεις ισορροπίας με το βλέμμα σε Ουκρανία-οικονομία

Με την Ουκρανία σταθερά στο επίκεντρο αλλά την προσοχή και στη Fed, λοιπά οικονομικά μέτωπα, στα διεθνή χρηματιστήρια, είναι εμφανής η πρόθεση εξισορρόπησης.

Προσπάθεια αντίδρασης νωρίτερα στις αγορές της Ασίας, από 0,42% υψηλότερα και τις 4.318 μονάδες τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη, από 0,16% χαμηλότερα στις 14.686 του DAX στη Φρανκφούρτη. Μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό θα αποτυπωθεί η τελευταία εξέλιξη, της ακύρωσης από τον υπ.Εξ των ΗΠΑ
της συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του, για αύριο Πέμπτη.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ακόμη μία συνεδρίαση με ψύχραιμους traders και επενδυτές, η διαχείριση της κρίσης είχε αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις. Προφανώς οι εξελίξεις στο «μέτωπο της Ουκρανίας» δεσπόζουν, ωστόσο είναι και τα οικονομικά στοιχεία, η πολιτική της Fed που διαμορφώνουν τάση στα διεθνή, επηρεάζοντας και το ελληνικό χρηματιστήριό μας.

Ανάλογα και τα οικονομικά στοιχεία, που αφορούν την Ευρωζώνη, όπως και η επικείμενες σύνοδοι τραπεζιτών και υπουργών Οικονομικών, μέχρι και την Παρασκευή. Ούτως ή άλλως με πλεονέκτημα πωλητών οι τελευταίες συνεδριάσεις, που για τον ΓΔ -στις 944,18 μονάδες- φθάνουν στο 2,02% (σε διάστημα εβδομάδας), για τον FTSE 25 -στις 2.309,72- στο 2,12% και για τον ΔΤΡ -στις 718,99- στο 3,01% στο ίδιο διάστημα.

Κλάδος με τις μεγαλύτερες αποδόσεις -διψήφιες και για τις 4 μετοχές των συστημικών- εύλογα οδήγησε αρκετούς να «κλειδώσουν» μικρό μέρος των σημαντικών υπεραξιών τους. Ακριβώς λόγω αυτής της υπεραπόδοσης -από την αρχή του έτους-, συνεκτιμώντας την αυξημένη βαρύτητα στάθμισης, ο κλάδος λειτουργεί ρυθμιστικά για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τις κινήσεις των επενδυτών με θέσεις στα blue chips.

Γι' αυτό η ανάρτησή μας, νωρίτερα, για τον κλάδο, τον ΔΤΡ, στον Εκηβόλο, εστιάζοντας σε σημαντικά τεχνικά σημεία και την ιδιαιτερότητα των 700 ως σημείο 200άρη ΚΜΟ.

Στο 1,35 (-0,15%) η Alpha Bank, στα 3,613 (-1,28%) η Εθνική, στο 1,139 (-0,52%) η Eurobank και στο 1,559 (-0,19%) η Πειραιώς, με την προσφορά να μαζεύεται ενδοσυνεδριακά από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Με την προσοχή και στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, συνεκτιμώντας όμως τις συνέπειες της κρίσης στην επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία.

Στα ύψη και το ενεργειακό κόστος, με ό,τι αυτό σημαίνει για ενεργοβόρες εισηγμένες, τριγμοί και ανατιμήσεις στην αγορά τροφίμων -όπως καταγράφει η Αλεξάνδρα Γκίτση-, «τσιμπημένο» το κόστος χρήματος κ.α. συνθέτουν ένα δυσχερές περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Συνακόλουθα επενδυτικά.

Ενδεικτική περίπτωση των συνεπειών της κρίσης στην Ουκρανία η πτώση της μετοχής της Coca Cola, φθάνοντας πλέον το σχεδόν 10% από την αρχή του έτους. Διόρθωση 3,36% στα 27,30 ευρώ εχθές, ημέρα ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών 2021. Στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2021 των ΟΤΕ και Ελληνικών Πετρελαίων -αύριο Πέμπτη- η προσοχή των επενδυτών, με την αγορά να προεξοφλεί με άνοδο 1,31% στα 17,80 και 1,82% στα 6,70 ευρώ αντίστοιχα.

Αμφότερες «βαριές» μετοχές από κοινού με την επίσης «βαριά» Coca Cola διαμορφώνουν τάση για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v