Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικά βήματα ανόδου στο Χρηματιστήριο

«Μάζεμα» της προσφοράς και μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, με περιορισμένο τζίρο. Θετικό γύρισμα για τις τραπεζικές μετοχές, κέρδη για Coca Cola, πιέσεις για ΟΤΕ. Επιλεκτικές κινήσεις και στα mid caps.

Διστακτικά βήματα ανόδου στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά, με βοήθειες από Wall Street.

Διακριτό το συστηματικό «μάζεμα» δυνάμεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο
και συγκεκριμένα blue chips.

Με βάση-σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή, που ως κάτω όριο έχει τις 850 μονάδες, traders και επενδυτές προσβλέπουν περισσότερο στην υπέρβαση των 880 παρά στη δοκιμασία των 850 μονάδων.

Από τις 4.456 (0,08%) τα futures του S&P500, στις 14.439 (0,23%) ο DAX, με τους επενδυτές να δείχνουν πως εξοικειώνονται με τις -κατ' αρχάς- συνέπειες και αυτής της κρίσης. Προσώρας, καθώς η ενίσχυση των τιμών για πετρέλαιο (WTI στα 107,45$), σιτάρι (Wheat US στα 1.098,25$) κ.α. δεν επηρεάζει αρνητικά τις αγορές μετοχών, ομολόγων.

Ενδειξη, πιθανότατα, πως στις αγορές μετοχών επιχειρείται η ορθολογικότερη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης σε άλλες αγορές, σημάδι προσαρμοστικότητας και ευελιξίας. Θα δείξει, στις συνεδριάσεις που ακολουθούν, τέσσερις για τα διεθνή χρηματιστήρια, τρεις για το ελληνικό.

Συνεδρίαση με ιδιαίτερα προσεκτικούς τους επενδυτές, όπως αποτυπώνεται στη ροή εντολών-αξία συναλλαγών.

Από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι νωρίτερα (*) με τζίρο μακράν χαμηλότερο του μέσου όρου των 90 εκατ. (τελευταίας εβδομάδας), πολύ δε περισσότερο των 120 εκατ. (της αμέσως προηγούμενης).

Περισσότερο σε συντήρηση δυνάμεων, επιλεκτικές εντολές από πωλητές-αγοραστές, με τον ΓΔ -μετά από καιρό- σε στενότερο εύρος διακύμανσης. Ανάλογο για ftse25 και ΔΤΡ, εντός ορίων βραχυπρόθεσμης (εβδομαδιαίας) μεταβολής.

Στη ζώνη των 2.070-2.080 μονάδων η στήριξη για τον FTSE25, στην περιοχή των 620-625 για τον ΔΤΡ.

Επιλεκτικές οι κινήσεις, επικεντρώνονται σε τραπεζικά χαρτιά (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank), σε συγκεκριμένα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo) και σε επιλεγμένα της μεσαίας (Πετρόπουλος, ΜΟΤΟδυναμική, Fourlis), με 57 μετοχές να έχουν θετικό και 42 αρνητικό πρόσημο.

Από τον 25άρη ξεχωρίζουν η επαναφορά για τη Motor Oil στα 13,50 (3,13%) μετά το... άτσαλο άδειασμα της Παρασκευής, το οριακό προβάδισμα της Coca Cola με 7,58 δισ. έναντι του ΟΤΕ στα 7,51 δισ. στη σχετική κατάταξη, η νέα βελτίωση της θέσης της ΤΙΤΑΝ στα 13,14 , οι αγορές σε Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Lamda Development.

Σταθερά στο μείον η Quest, με πωλήσεις έως τα 5,94, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών (από το split).

Ανάλογη κατάσταση και στα mid caps με επιλεκτικές εντολές σε Fourlis, AVAX, Papoutsanis, EpsiloNet, ΚΡΙ ΚΡΙ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης κ.α.

Στις 56/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ΜΟΤΟδυναμική, Πετρόπουλο, ΕΛΤΟΝ, AVE κ.α. μεταξύ των πρώτων.

(*) στα 20,5 εκατ., μόλις λίγο πριν τις 14:30, τζίρος αισθητά μειωμένος σε σχέση με το μ.ο. των τελευταίων μίας-δύο εβδομάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v