Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Stock picking και «κλείδωμα» θέσεων από traders

Σε μία τόσο ρευστή περίοδο και δεύτερη σερί εβδομάδα με θετικό πρόσημο (μετά από τρεις διαδοχικές με αρνητικό), οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κινούν τα νήματα. Πού υπερτερούν οι αγοραστές. Μέτριες οι συναλλαγές, διστακτικοί οι επενδυτές.

Χρηματιστήριο: Stock picking και «κλείδωμα» θέσεων από traders

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά, στο «κόκκινο» τα futures στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
οι πωλητές διατηρούν το πλεονέκτημα.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX από τις 14.402 διορθώνει προς τις 14.190 μονάδες, καθώς διορθώνουν σημαντικά μετοχές βιομηχανικών ομίλων. Στη Wall Street, τα futures παραπέμπουν σε διόρθωση 0,65% και τις 4.372 μονάδες, με την προσοχή στην επικοινωνία Μπάιντεν-Σι.

Ο πλους αεροπλανοφόρου της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν προφανώς συνεκτιμάται από τους επενδυτές, καθώς το θερμόμετρο της έντασης παραμένει υψηλά, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο σύνθετη, πολύπλοκη.

Παράμετρος, που «τιμολογείται» διακριτά στα διάφορα ασφάλιστρα κινδύνου, την τιμή του πετρελαίου που παίρνει και πάλι την ανιούσα, με ενδεικτική την τιμή των 106,85$ για το Brent.

Ρευστότητα, μεταβλητότητα και τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι επιλέγουν να κάνουν ένα πέρασμα από το «ταμείο». Φυσιολογική 100% ενέργεια, καθώς η εβδομάδα αφήνει κέρδη στην πλειονότητα των χρηματιστηρίων, ειδικότερα για το ελληνικό αποδόσεις 6,71% (ΓΔ), 7,37% (FTSE25), πόσο μάλλον 12,79% (ΔΤΡ), μόνο αμελητέες δεν είναι.

Οντως σε μία τόσο ρευστή περίοδο, το γεγονός της δεύτερης σερί εβδομάδας με θετικό πρόσημο (μετά από τρεις συνεχόμενες με αρνητικό) δικαιολογεί τη στάση που τηρούν οι traders.

Mε σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων για τον ΓΔ και των 2.060 για τον FTSE25, η δημοπρασία για το triple witching. Το πρώτο για το 2022, με τα Συμβόλαια σε discount 0,39% και 0,17% για τις σειρές Μαρτίου-Απριλίου αντίστοιχα.

Εμφανές το stock picking ενόσω αρκετοί «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους, με τη μέτρια αξία συναλλαγών να παραπέμπει σε επιφυλακτικότητα, διστακτικότητα των επενδυτών. Τζίρος αρκετά χαμηλότερος του μέσου όρου εβδομάδας, αν και χρηματιστές εκτιμούν πως λόγω rebalancing πιθανόν κάποιες εισροές/εκροές να υπάρξουν προς το τέλος της συνεδρίασης.

Σε Alpha Bank (1,0615), OTE (17,285) υπέρτεροι είναι οι αγοραστές, έως 2,56% χαμηλότερα στα 7,60 οι πωλητές στη ΔΕΗ, έως 3,40% στα 13,05 στη Motor Oil, ενώ σταθεροί πωλητές είναι σε Mytilineos (14,06), ΟΠΑΠ (12,40), Lamda Development (6,245), Coca Cola (20,05). Με αγοραστές στα 12,88 η ΤΙΤΑΝ, στα 5,24 η AEGEAN.

Στο 1/2 με 34 μετοχές σε θετικό έδαφος και 1,82 εκατ. ευρώ τζίρος με προσυμφωνημένες συναλλαγές, με τη λήξη μηνός Μαρτίου να μην κρύβει ουσιαστικές μεταβολές και εκπλήξεις.

Μήνας απωλειών, με προσπάθεια «γυρίσματος» βραχυπρόθεσμα, σε διαστήματα εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v